Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Spitalele MedLife
București
Sibiu
Arad
Brașov
Ploiesti
Cluj-Napoca
Timișoara
Craiova
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
TESTARE RT-PCR COVID-19
Alege prevenția! Află mai multe informații despre testul Real Time PCR.
LABORATOARE CENTRALE
LABORATOARE COVID
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
CENTRE IMAGISTICĂ
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Constanța
Iași
Neamț
Târgoviște
Mureș
Abonamente individuale
Abonamente Corporate
Pachete prevenție post COVID-19
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedLife
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RoMaine
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
INVESTIM ÎN CERCETARE
La MedLife, binele se face prin cunoaștere, iar cunoașterea înseamnă știință, tehnologie, cercetare. Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife, creat pentru nevoi și soluții autohtone.
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
Pentru o diagnosticare precisă, punem la dispoziția pacienților noștri atât capabilități tehnologice, cât și medici ultraspecializați.
Acoperim cu profesionalism o gamă largă de specialități imagistice pentru a oferi un diagnostic corect, care ține cont de întreg istoricul medical și starea din prezent a pacienților.
Investim în cea mai bună tehnologie și cei mai buni specialiști și le oferim pacienților o diagnosticare corectă și rapidă.
Rezultatele investigațiilor efectuate prin CAS se eliberează conform contractului cu Casa Națională de Asigurări. Pentru investigații complexe, rezultatele pot fi eliberate în maxim 48h.
Tomografia Computerizata (CT) este o metodă non-invazivă de diagnostic imagistic care utilizeaza raze X pentru a construi imagini in sectiune transversala (“felii”) prin regiunea copului examinata. In timp ce realizeaza o miscare de rotatie completa in jurul pacientului, sursa emite fascicul ingust de raze X ce traverseaza zona anatomica scanata sub diverse unghiuri, asfel generand informatie volumetrica.
Metoda se bazeaza pe principiul absorbtiei diferite a razelor X de catre tesuturile expuse. Fasciculul atenuat este absorbit de o coroana de detectori pozitionata diametral opus fata de sursa. Semnalul inregistrat este stocat digital, procesat prin algoritm matematic complex si convertit in imagini ce pot fi vizualizate si analizate in orice plan anatomic, precum si in modul 3D.
Prin tomografie computerizata se poate examina orice parte a corpului, metoda ofera imagini detaliate ale toracelui, organelor si proceselor patologice abdominale, scheletului osos, extremitatii cerebro-encefalice, regiunii cervicale, permite evaluarea imagistica a cordului si vaselor de sange, contribuie la diagnosticul unor afectiuni musculare si articulare.
Iar dacă aveți nevoie de o programare, o puteți face fie prin completarea formularului online, fie direct în aplicația mobilă MedLife sau printr-un telefon în Call-Center (021.9646).
Pregatire pentru investigatii
Află pașii pe care trebuie să îi urmezi atunci când ești programat pentru o investigație imagistică în cadrul MedLife: DEXA - Osteodensimetrie, Ecografie, RMN, CT, Endoscopie, Mamografie, Radiografie sau Radioterapie.
REGIUNE CEREBRO-ENCEFALICA
-Modificari posttraumatice, accidente vasculare cerebrale, -Formatiuni tumorale, monitorizare postoperatorie, -Anevrisme / malformatii vasculare, -Afectiuni ale urechii si sinusurilor paranazale, -Modificari ale oaselor capului.
REGIUNE CERVICALA (GAT)
-Procese expansive tumorale/ inflamator-infectioase ale faringelui, esofagului cervical, laringelui, lipoame, formatiuni vasculare, -Modificari vasculare, -Calculi/ modificari inflamatorii/ tumori ale glandelor salivare, anumite modificari ale glandei tiroide.
TORACE
-Infectii pulmonare, -Formatiuni tumorale pulmonare, mediastinale, pleurale, adenopatii, -Trombo-embolia pulmonară, -Prezenta de bronsiectazii; emfizemul pulmonar, -Pneumotoraxul, pleurezia, -Procese patologice ale esofagului, -Anomalii/ malformatii vasculare arteriale / venoase, -Evaluare postoperatorie.
ABDOMEN SI PELVIS
-Evaluarea formei si dimensiunii organelor, anomalii/ particularitati anatomice, -Prezenta de chisturi ale organelor abdomino-pelvine sau formatiuni chistice peritoneale, -Inflamatii/ infectii ale organelor sau prezente in spatiile cavitatii abdomino-pelvine, inclusiv abcese, pancreatita, peritonita, -Tumori primitive sau metastaze cu localizare in cavitatea abdomino-pelvina, adenopatii, -Calculi in vezicula biliara/ in caile biliare, -Diverticuli/ modificari inflamatorii la nivelul aparatului digestive, -Identificare de corpi straini, hematoame, modificari posttraumatice ale organelor, -Ocluzie intestinala, -Modificari de vascularizatie ale organelor abdomino-pelvine, anomalii vasculare arteriale/ venoase, -Monitorizare postoperatorie.
IN MOD PARTICULAR, LA NIVELUL TRACTUL URINAR
-Evidentierea de calculi cu sau fara obstructie a cailor urinare, -Evaluarea functiei renale prin aprecierea secretiei si excretiei renale, -Evidentierea de tumori sau stenoze ale parenchimelor renale sau arborelui excretor urinar, respectiv de la nivelul vezicii urinare. In acest sens, o aplicatie speciala este urografia CT, -Anumite modificari la nivelul prostatei.
ENTEROGRAFIA-CT
Dedicata examinarii intestinului subtire, in scopul evidentierii de diverticuli, procese inflamatorii specifice (de exemplu boala Crohn) sau nespecifice, stenoze, formatiuni tumorale.
COLONOGRAFIA CT
Dedicata evaluarii colonului la pacientii cu contraindicatie de colonoscopie sau la cei cu colonoscopie optica incompleta. Metoda presupune o pregatire speciala.
SISTEM OSTEOARTICULAR
- Formatiuni tumorale / inflamatorii osoase, musculare, articulare. Totusi, pentru aceste afectiuni, este mai indicata explorarea irm, care poate oferi informatii mai detaliiate si mai exacte, - Anomalii/ malformatii vasculare.
APARAT CARDIO-VASCULAR
- Diagnostic al anevrismelor si malformatiilor vasculare. Diagnosticul si caracterizarea anevrismului de aorta, - Planificare proceduri de montare a protezelor vasculare si control periodic postprocedural, - Evidentierea si cuantificarea incarcarii arterelor cu placi de aterom, - Evaluarea stenozelor arterelor periferice si arterelor coronare, - Diagnosticul anomaliilor coronariene, - Evaluarea peremabilitatii stenturilor si protezelor de tip By-pass de la nivelul arterelor coronare si periferice, - Evidentierea defectului de sept atrial/ ventricular, in completarea ecografiei cardiace, - Protocol de examinare in vederea inlocuirii valvei aortei (pre TAVI), - Examinare in vederea procedurilor de resincronizare la pacientii cu tulburare a ritmului cardiac.
Tomografia computerizata este utilizata in cadrul anumitor procedure interventionale: - Ghidarea acului în timpul recoltarii de material tisular in scopul efectuarii biopsiei - Montare de cateter, drenaj al unei colectii.
Pregătirea pacientului pentru tomografia computerizată nu este un proces complicat. Pentru majoritatea investigațiilor de acest tip nu este necesară o pregătire anterioară (ex examinări cerebrale, toracale, pelviene sau membre).
Dacă urmează o investigație la nivelul abdomenului, este recomandat ca pacientul să nu mănânce cu 4 ore înainte.
În unele cazuri, înainte de efectuarea tomografiei, poate fi necesară efectuarea unei pregătiri speciale pe care v-o va comunica personalul desemnat, înainte de efectuarea investigației.
Pentru orice explorare este necesară îndepărtarea oricăror accesorii metalice din regiunea analizată, pentru a nu artefacta imaginile.
Totodată, tomografia computerizată poate implica sedarea pacientului, în cazul în care este considerat necesar (copii/ pacienți anxioși/ afecțiuni sever/ claustrofobi).
Înainte de efectuarea investigației, medicul trebuie să știe dacă:
Aspecte ce țin de efectuarea examinării la un computer tomograf:
- examinarea este efectuată de catre un tehnician radiolog sub supravegherea medicului radiolog iar imaginile vor fi interpretate de către medicul cu specializare radiologie si imagistica medicala, - pacientul trebuie să înlăture bijuteriile, alte obiecte metalice și o parte a vestimentatiei, urmând să primească un halat cu care va intra în camera unde va fi efectuata examinarea, - pe durata examinării, pacientul va sta întins pe masa tomografului, care deplaseaza, cu viteza mica, in interiorul gantry, - în timpul efectuării scanarii, pacientul trebuie să rămână nemișcat si sa urmeze comenzile primite de la technician. Pe perioada examinarii, pacientul este permeanent supravegheat de către technician, dintr-o cameră alăturată.
Anumite investigații necesită administrarea unei substanțe de contrast ce contine iod. Substanța de contrast nu este radioactivă, este incoloră și hidrosolubilă (se dizolvă în soluții lichide) și permite vizualizarea țesuturilor mult mai clar. Substanța de contrast poate fi administrată:
- pe cale intravenoasă, la nivelul brațului, - pe cale orală, pentru o mai bună delimitare a intestinelor, - pe cale endorectală sau endovaginală,
După efectuarea investigației, este recomandat ca pacientul să bea cât mai multe lichide pentru a elimina substanța de contrast din organism. In cazul examinarii CT a cordului, uneori este necesara administrarea intravenoasa a unui medicament bradicardizant, inn scopul diminuarii frecventei cardiace (scaderii valorii pulsului). Aceasta manevra se va face in prezenta/ cu acordul medicului cardiolog.
Tomografia computerizată este o procedură neinvazivă și nedureroasă. Examinarea are loc în timp real si este de scurtă durată (durata medie de examinare 5-30 minute).
Pregatirea pentru examinare se poate intinde pe durata 60-90 de minute (in cazul in care este necesara administrarea orala de material de contrast).
În situații de urgență, tomografia computerizată poate detecta rapid leziuni interne, mai ales după un traumatism complex.
Riscurile investigației prin intermediul computerului tomograf sunt reduse, însă pacienții trebuie să știe că:
Investigația propriu-zisă durează între 5 -30 minute functie de tipul examinarii si regiunea anatomica scanata, însă pacientul poate fi chemat cu o oră înainte de examinarea abdomenului și cu o oră jumătate pentru examinarea de abdomen și pelvis.
După efectuarea investigației, MEDICUL SPECIALIST RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA va interpreta imaginile, iar raportul medical, in functie de complexitatea cazului, poate fi transmis în cateva ore, pana la 1-2 zile.
Interpretarea va cuprinde descrierea in detaliu a aspectelor evidentiate iar rezultatul este urmat de o concluzie in care sunt cuprinse, in rezumat, modificarile constatate, daca acestea exista.
Examinarea prin tomografie computerizata se efectueaza DOAR la indicația medicului clinician, fiind solicitata atunci când alte metode de investigație nu sunt suficiente pentru a stabili un diagnostic. Actele necesare pentru tomografia computerizată sunt:
- trimitere de la medicul curant. - lista scrisă cu medicamentele pe care le luați în mod obișnuit. - dosarul cu examinările precedente care poate include radiografii sau ecografii - ANALIZE DE SANGE – CREATININA, PENTRU EXAMINARILE CU CONTRAST
La MedLife, pacienţii care vin cu bilet de trimitere de la medicul specialist in contract cu CAS, pot beneficia de investigaţii CT decontate, în funcţie de fondurile disponibile în luna respectivă.
Pentru a verifica posibilitatea efectuării examinarii CT decontate de CAS puteţi suna la call-center MedLife, la numărul 0219646.
Tomografia computerizată (CT) și Rezonața Magnetică (RMN) sunt două metode imagistice de diagnostic care utilizează tehnici diferite pentru obținerea imaginilor: radiații X pentru CT și câmpul magnetic pentru RMN.
Ambele investigații pot necesita administrare de substanță de contrast: substanță pe bază de iod pentru CT și, cel mai frecvent, substanta pe bază de Gadolinium- pentru RMN.
Tomografia computerizată este mai rapidă, mai ușor de tolerat de catre pacient.
Examinarea prin rezonanta magnetica evidentiaza mai bine structurile osteoarticulare si modificarile de la nivelul sistemului bervos central si maduvei spinarii.
MEDICUL DUMNEAVOASTRA CURANT VA RECOMANDA SA EFECTUATI INVESTIGATIA CEA MAI POTRIVITA, IN FUNCTIE DE PARTICULARATATILE DUMNEAVOASTRA SI DE PATOLOGIA PE CARE O EXPLOREAZA.
Tomografie computerizata
Call Center - (021) 9646
Ecografie 3D, Tomografie computerizata
Ecografie 4D Expert, Tomografie computerizata
Tomografie computerizata, Mamografie
©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.