tomografie computerizata

Tomografie computerizată (CT) - metodă modernă de diagnostic imagistic

Solicită o programare

*Toate câmpurile sunt obligatorii.

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Sistemul Medical MedLife SA în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termeni și condiții.

Ce este tomografia computerizată?

Tomografia  computerizată combină razele X cu tehnologia computerizată avansată. Un fascicul îngust de raze X traversează zona scanată sub diverse unghiuri, producând semnale ce sunt procesate și transformate în imagini transversale ale corpului.

Prin tomografia computerizată se poate examina orice parte a corpului, de la cap și gât până la extremități. Se poate realiza, de exemplu, o tomografie oculară, o tomografie abdominală sau una a membrelor.

tomografie computerizata

Tomografie computerizată cu substanță de contrast

În funcție de zona examinată, poate fi necesară administrarea unei substanțe de contrast ce conține iod pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor. În acest caz, după efectuarea investigației, se recomandă ca pacientul să bea cât mai multe lichide pentru a elimina substanța de contrast din organism. Acest tip de tomografie poate fi efectuat atunci când se dorește obținerea unor imagini ale vaselor de sânge, ale stomacului, esofagului sau ale tractului gastrointestinal. Decizia administrării sau nu a substanței de contrastat se ia de către medicul radiolog, în funcție de particularitățile fiecărui caz.

 

Tomografie computerizată fără substanță de contrast

În cazul structurilor dense din corp, cum sunt, de exemplu, oasele, o tomografie nativă este suficientă pentru a obține imagini clare. Ce înseamnă o tomografie computerizată nativă? Este o tomografie fără substanță de contrast.

Beneficii

icon-relaxed2

Este o procedură de scurtă durată, neinvazivă și atraumatică

icon-rmn-multiple

Se pot examina în același timp oasele, țesuturile moi și vasele de sânge

icon-rmn-organ

Se obțin imagini foarte detaliate ale structurilor interne și ale organelor corpului

icon-fidelizare

În situații de urgență, pot dezvălui leziuni interne și sângerări suficient de repede pentru a ajuta la salvarea de vieți

icon miscare

Este mai puțin sensibil la mișcarea pacientului comparativ cu RMN-ul

icon rayscape

Imagini cu o acuratete sporită, analizate in paralel de algoritmi de inteligenta artificială (Rayscape)

Când este indicată o tomografie computerizată

Tomografia computerizată poate fi folosită pentru a:

icon diagnostic
Diagnostica anumite afecțiuni
icon incizii
Ghida teste sau tratamente ulterioare

ex: ghidarea acului în cazul unei biopsii, localizarea unei tumori în cazul radioterapiei

icon fisa send
Monitoriza anumite afecțiuni pe
parcursul tratamentului

Mulți pacienți se întreabă la ce interval de timp se poate repeta o tomografie, însă nu există o perioadă specifică recomandată între investigațiile cu raze X.

Tomografie computerizată versus RMN

Atât tomografia computerizată (CT), cât și investigația prin rezonanța magnetică (RMN) sunt metode imagistice de diagnostic, însă utilizează tehnici diferite pentru obținerea imaginilor: radiații X pentru CT, respectiv câmpul magnetic și undele radio pentru RMN.

Tomografia computerizată este mai rapidă și mai ușor de suportat de către pacient, dar medicul este cel care îți poate recomanda tipul de investigație potrivit pentru tine, în funcție de patologia pe care o explorează.

De regulă, tomografia este examinare de elecție în afecțiunile traumatice și explorarea toracică/pulmonară, iar RMN-ul este mai utilizat pentru patologia neurologică, vasculară și musculo-scheletală.

Tomografia computerizată este o procedură neinvazivă, sigură, cu ajutorul căreia se pot obține imagini detaliate ale interiorului corpului nostru.

La MedLife, îmbinăm serviciile medicale integrate cu profesionalismul, grija și responsabilitatea personalului medical. Pentru a veni în întâmpinarea unui număr cât mai mare de pacienți, oferim acces la o gamă largă de specialități medicale. Vă invităm să consultați lista de specialități, dar și unitățile medicale unde acestea sunt disponibile!

Iar dacă aveți nevoie de o programare, o puteți face fie prin completarea formularului online, fie direct în aplicația mobilă MedLife disponibilă în Google Play și App Store sau printr-un apel telefonic la numerele dedicate din București și din țară.

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.