Tomografie computerizată

Capacitate de diagnostic

Pentru o diagnosticare precisă, punem la dispoziția pacienților noștri atât capabilități tehnologice, cât și medici ultraspecializați.

Abordare multidisciplinară

Acoperim cu profesionalism o gamă largă de specialități imagistice pentru a oferi un diagnostic corect, care ține cont de întreg istoricul medical și starea din prezent a pacienților.

Tehnologie actuală

Oferim pacienților îngrijiri de calitate superioară prin obținerea unor imagini cu o acuratețe sporită, analizate în paralel de algoritmi de inteligență artificială (Rayscape).

Rezultate în 24h

Rezultatele investigațiilor efectuate prin CAS se eliberează conform contractului cu Casa Națională de Asigurări. Pentru investigații complexe, rezultatele pot fi eliberate în maxim 48h.

Tomografia Computerizata (CT) este o metodă non-invazivă de diagnostic imagistic care utilizeaza raze X pentru a construi imagini in sectiune transversala (“felii”) prin regiunea copului examinata. In timp ce realizeaza o miscare de rotatie completa in jurul pacientului, sursa emite fascicul ingust de raze X ce traverseaza zona anatomica scanata sub diverse unghiuri, asfel generand informatie volumetrica.

 

Metoda se bazeaza pe principiul absorbtiei diferite a razelor X de catre tesuturile expuse. Fasciculul atenuat este absorbit de o coroana de detectori pozitionata diametral opus fata de sursa. Semnalul inregistrat este stocat digital, procesat prin algoritm matematic complex si convertit in imagini ce pot fi vizualizate si analizate in orice plan anatomic, precum si in modul 3D.

 

Prin tomografie computerizata se poate examina orice parte a corpului, metoda ofera imagini detaliate ale toracelui, organelor si proceselor patologice abdominale, scheletului osos, extremitatii cerebro-encefalice, regiunii cervicale, permite evaluarea imagistica a cordului si vaselor de sange, contribuie la diagnosticul unor afectiuni musculare si articulare.

 

Iar dacă aveți nevoie de o programare, o puteți face fie prin completarea formularului online, fie direct în aplicația mobilă MedLife sau printr-un telefon în Call-Center (021.9646).

Pregatire pentru investigatii

Află pașii pe care trebuie să îi urmezi atunci când ești programat pentru o investigație imagistică în cadrul MedLife: DEXA - Osteodensimetrie, Ecografie, RMN, CT, Endoscopie, Mamografie, Radiografie sau Radioterapie.

Află mai multe

Întrebări frecvente

REGIUNE CEREBRO-ENCEFALICA

-Modificari posttraumatice, accidente vasculare cerebrale,
-Formatiuni tumorale, monitorizare postoperatorie,
-Anevrisme / malformatii vasculare,
-Afectiuni ale urechii si sinusurilor paranazale,
-Modificari ale oaselor capului.

REGIUNE CERVICALA (GAT)

-Procese expansive tumorale/ inflamator-infectioase ale faringelui, esofagului cervical, laringelui, lipoame, formatiuni vasculare,
-Modificari vasculare,
-Calculi/ modificari inflamatorii/ tumori ale glandelor salivare, anumite modificari ale glandei tiroide.

TORACE

-Infectii pulmonare,
-Formatiuni tumorale pulmonare, mediastinale, pleurale, adenopatii,
-Trombo-embolia pulmonară,
-Prezenta de bronsiectazii; emfizemul pulmonar,
-Pneumotoraxul, pleurezia,
-Procese patologice ale esofagului,
-Anomalii/ malformatii vasculare arteriale / venoase,
-Evaluare postoperatorie.

ABDOMEN SI PELVIS

-Evaluarea formei si dimensiunii organelor, anomalii/ particularitati anatomice,
-Prezenta de chisturi ale organelor abdomino-pelvine sau formatiuni chistice peritoneale,
-Inflamatii/ infectii ale organelor sau prezente in spatiile cavitatii abdomino-pelvine, inclusiv abcese, pancreatita, peritonita,
-Tumori primitive sau metastaze cu localizare in cavitatea abdomino-pelvina, adenopatii,
-Calculi in vezicula biliara/ in caile biliare,
-Diverticuli/ modificari inflamatorii la nivelul aparatului digestive,
-Identificare de corpi straini, hematoame, modificari posttraumatice ale organelor,
-Ocluzie intestinala,
-Modificari de vascularizatie ale organelor abdomino-pelvine, anomalii vasculare arteriale/ venoase,
-Monitorizare postoperatorie.

IN MOD PARTICULAR, LA NIVELUL TRACTUL URINAR

-Evidentierea de calculi cu sau fara obstructie a cailor urinare,
-Evaluarea functiei renale prin aprecierea secretiei si excretiei renale,
-Evidentierea de tumori sau stenoze ale parenchimelor renale sau arborelui excretor urinar, respectiv de la nivelul vezicii urinare. In acest sens, o aplicatie speciala este urografia CT,
-Anumite modificari la nivelul prostatei.

ENTEROGRAFIA-CT

Dedicata examinarii intestinului subtire, in scopul evidentierii de diverticuli, procese inflamatorii specifice (de exemplu boala Crohn) sau nespecifice, stenoze, formatiuni tumorale.

COLONOGRAFIA CT

Dedicata evaluarii colonului la pacientii cu contraindicatie de colonoscopie sau la cei cu colonoscopie optica incompleta. Metoda presupune o pregatire speciala.

SISTEM OSTEOARTICULAR

- Formatiuni tumorale / inflamatorii osoase, musculare, articulare. Totusi, pentru aceste afectiuni, este mai indicata explorarea irm, care poate oferi informatii mai detaliiate si mai exacte,
- Anomalii/ malformatii vasculare.

APARAT CARDIO-VASCULAR

- Diagnostic al anevrismelor si malformatiilor vasculare. Diagnosticul si caracterizarea anevrismului de aorta,
- Planificare proceduri de montare a protezelor vasculare si control periodic postprocedural,
- Evidentierea si cuantificarea incarcarii arterelor cu placi de aterom,
- Evaluarea stenozelor arterelor periferice si arterelor coronare,
- Diagnosticul anomaliilor coronariene,
- Evaluarea peremabilitatii stenturilor si protezelor de tip By-pass de la nivelul arterelor coronare si periferice,
- Evidentierea defectului de sept atrial/ ventricular, in completarea ecografiei cardiace,
- Protocol de examinare in vederea inlocuirii valvei aortei (pre TAVI),
- Examinare in vederea procedurilor de resincronizare la pacientii cu tulburare a ritmului cardiac.

Tomografia computerizata este utilizata in cadrul anumitor procedure interventionale:
- Ghidarea acului în timpul recoltarii de material tisular in scopul efectuarii biopsiei
- Montare de cateter, drenaj al unei colectii.

Pregătirea pacientului pentru tomografia computerizată nu este un proces complicat. Pentru majoritatea investigațiilor de acest tip nu este necesară o pregătire anterioară (ex examinări cerebrale, toracale, pelviene sau membre).

Dacă urmează o investigație la nivelul abdomenului, este recomandat ca pacientul să nu mănânce cu 4 ore înainte.

În unele cazuri, înainte de efectuarea tomografiei, poate fi necesară efectuarea unei pregătiri speciale pe care v-o va comunica personalul desemnat, înainte de efectuarea investigației.

Pentru orice explorare este necesară îndepărtarea oricăror accesorii metalice din regiunea analizată, pentru a nu artefacta imaginile.

Totodată, tomografia computerizată poate implica sedarea pacientului, în cazul în care este considerat necesar (copii/ pacienți anxioși/ afecțiuni sever/ claustrofobi).

Înainte de efectuarea investigației, medicul trebuie să știe dacă:

 • - femeia este însărcinată - INVESTIGATIA ESTE CONTRAINDICATĂ - din cauza riscului de apariție a malformațiilor fetale. În cazul în care alăptează, aceasta va fi sfătuită să nu mai alăpteze pentru una sau două zile și să folosească un preparat de lapte, timp în care va fi eliminată din organism substanța de contrast.
 • - pacientul are alergii cunoscute, la vreun medicament sau chiar la substanța de contrast.
 • - pacientul are diabet sau folosește metforminul ca medicament hipoglicemiant.
 • - pacientul are probleme cu glanda tiroidă - substanța de contrast administrată la personale cu hipertiroidie poate cauza crize tireotoxice.
 • - pacientul urmează tratament cu iod radioactiv - substanța de contrast va anula efectele tratamentului și va bloca tiroida.
 • - pacientul are mielom multiplu.
 • - pacientul suferă de o afecțiune cardiacă.
 • - pacientul este claustrofobic
 • - pacientul a făcut alte radiografii în care a fost folosit bariul sau dacă i s-a administrat vreun tratament ce conține bismut în ultimele patru zile - aceste două substanțe sunt vizibile pe radiografie și fac dificilă interpretarea rezultatului tomografiei computerizate.

Aspecte ce țin de efectuarea examinării la un computer tomograf:

- examinarea este efectuată de catre un tehnician radiolog sub supravegherea medicului radiolog iar imaginile vor fi interpretate de către medicul cu specializare radiologie si imagistica medicala,
- pacientul trebuie să înlăture bijuteriile, alte obiecte metalice și o parte a vestimentatiei, urmând să primească un halat cu care va intra în camera unde va fi efectuata examinarea,
- pe durata examinării, pacientul va sta întins pe masa tomografului, care deplaseaza, cu viteza mica, in interiorul gantry,
- în timpul efectuării scanarii, pacientul trebuie să rămână nemișcat si sa urmeze comenzile primite de la technician. Pe perioada examinarii, pacientul este permeanent supravegheat de către technician, dintr-o cameră alăturată.

Anumite investigații necesită administrarea unei substanțe de contrast ce contine iod. Substanța de contrast nu este radioactivă, este incoloră și hidrosolubilă (se dizolvă în soluții lichide) și permite vizualizarea țesuturilor mult mai clar. Substanța de contrast poate fi administrată:

- pe cale intravenoasă, la nivelul brațului,
- pe cale orală, pentru o mai bună delimitare a intestinelor,
- pe cale endorectală sau endovaginală,

După efectuarea investigației, este recomandat ca pacientul să bea cât mai multe lichide pentru a elimina substanța de contrast din organism.
In cazul examinarii CT a cordului, uneori este necesara administrarea intravenoasa a unui medicament bradicardizant, inn scopul diminuarii frecventei cardiace (scaderii valorii pulsului). Aceasta manevra se va face in prezenta/ cu acordul medicului cardiolog.

Tomografia computerizată este o procedură neinvazivă și nedureroasă. Examinarea are loc în timp real si este de scurtă durată (durata medie de examinare 5-30 minute).

Pregatirea pentru examinare se poate intinde pe durata 60-90 de minute (in cazul in care este necesara administrarea orala de material de contrast).

În situații de urgență, tomografia computerizată poate detecta rapid leziuni interne, mai ales după un traumatism complex.

Riscurile investigației prin intermediul computerului tomograf sunt reduse, însă pacienții trebuie să știe că:

 • - substanța de contrast poate determina o senzație de căldură și apariția unui gust metalic în gură, iar unii pacienți pot avea dureri de cap sau stare de greață.
 • - substanța de contrast poate provoca reacții alergice.
 • - este o metodă de diagnostic iradiantă (este folosită doza minimă de radiație), iar medicul trebuie informat cu privire la numărul expunerilor anterioare la radiații ale pacientului.

Investigația propriu-zisă durează între 5 -30 minute functie de tipul examinarii si regiunea anatomica scanata, însă pacientul poate fi chemat cu o oră înainte de examinarea abdomenului și cu o oră jumătate pentru examinarea de abdomen și pelvis.

După efectuarea investigației, MEDICUL SPECIALIST RADIOLOGIE SI IMAGISTICA MEDICALA  va interpreta imaginile, iar raportul medical, in functie de complexitatea cazului, poate fi transmis în cateva ore, pana la 1-2 zile.

Interpretarea va cuprinde descrierea in detaliu a aspectelor evidentiate iar rezultatul este urmat de o concluzie in care sunt cuprinse, in rezumat, modificarile constatate, daca acestea exista.

Examinarea prin tomografie computerizata se efectueaza DOAR la indicația medicului clinician, fiind solicitata atunci când alte metode de investigație nu sunt suficiente pentru a stabili un diagnostic. Actele necesare pentru tomografia computerizată sunt:

- trimitere de la medicul curant.
- lista scrisă cu medicamentele pe care le luați în mod obișnuit.
- dosarul cu examinările precedente care poate include radiografii sau ecografii
- ANALIZE DE SANGE – CREATININA, PENTRU EXAMINARILE CU CONTRAST

La MedLife, pacienţii care vin cu bilet de trimitere de la medicul specialist in contract cu CAS, pot beneficia de investigaţii CT decontate, în funcţie de fondurile disponibile în luna respectivă.

Pentru a verifica posibilitatea efectuării examinarii CT decontate de CAS puteţi suna la call-center MedLife, la numărul 0219646.

Tomografia computerizată (CT) și Rezonața Magnetică (RMN) sunt două metode imagistice de diagnostic care utilizează tehnici diferite pentru obținerea imaginilor: radiații X pentru CT și câmpul magnetic pentru RMN.

Ambele investigații pot necesita administrare de substanță de contrast: substanță pe bază de iod pentru CT și, cel mai frecvent, substanta pe bază de Gadolinium- pentru RMN.

Tomografia computerizată este mai rapidă, mai ușor de tolerat de catre pacient.

Examinarea prin rezonanta magnetica evidentiaza mai bine structurile osteoarticulare si modificarile de la nivelul sistemului bervos central si maduvei spinarii.

MEDICUL DUMNEAVOASTRA CURANT VA RECOMANDA SA EFECTUATI INVESTIGATIA CEA MAI POTRIVITA, IN FUNCTIE DE PARTICULARATATILE DUMNEAVOASTRA SI DE PATOLOGIA PE CARE O EXPLOREAZA.


Centre imagistică

Medici TOMOGRAFIE-COMPUTERIZATA

BM-C
Biris Mariana - Ct
Doctor
Biris Mariana - Ct
Doctor

CMC
Cioroiu Mihaela- Ct
Medic primar
Cioroiu Mihaela- Ct
Medic primar

DLC
Dantis Laura Ct
Medic primar
Dantis Laura Ct
Medic primar

SG
Sechel Gabriela-Ct
Medic primar
Sechel Gabriela-Ct
Medic primar

Marin Gabriela
Marin Gabriela
Medic Primar
Marin Gabriela
Medic Primar

Nita Ofelia
Nita Ofelia
Medic Primar
BR
Basamac Raluca-Mihaela
Medic Primar
Basamac Raluca-Mihaela
Medic Primar

Rosu Viorel
Rosu Viorel
Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale
Rosu Viorel
Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale

Vezi toți medicii

©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.