CT pelvis
Când este recomandat și cum te pregătești
Informații generale
Tomografia computerizată folosește raze X și un computer pentru a produce imagini clare și detaliate ale structurilor interne și organelor corpului. Este o metodă non-invazivă de diagnostic imagistic ce poate fi folosită pentru a investiga diferite regiuni ale corpului și a diagnostica diverse probleme de sănătate, dar și pentru a stabili un plan de tratament sau a planifica ori ghida diferite proceduri intervenționale. Atunci când investigația se concentrează pe zona dintre oasele șoldului, se numește CT de pelvis sau pelvin. Continuă să citești pentru a afla ce înseamnă un CT la pelvis, când este indicat acest tip de investigație și cum te pregătești pentru o astfel de examinare.
Ce este CT-ul la pelvis?
O tomografie computerizată a pelvisului este o metodă imagistică ce utilizează raze X pentru a crea imagini în secțiune transversală a zonei dintre oasele șoldului. Acestea pot fi stocate pe un computer, vizualizate pe un monitor sau imprimate pe film și pot fi folosite pentru a produce imagini 3D ale zonei examinate, în cazul de față ale zonei pelvine.
În cadrul unui CT la pelvis se pot vedea toate structurile din interiorul și din apropierea pelvisului, inclusiv vezica urinară, prostata și celelalte organe de reproducere masculine și feminine, ganglionii limfatici, intestinul subțire, colonul și oasele pelvine. Pentru o examinare mai amănunțită a zonei abdomenului, ți-ar putea fi recomandat un CT abdominal și pelvis.
În ceea ce privește examinarea propriu-zisă, aceasta va decurge ca orice alt tip de tomografie computerizată: pacientul va sta întins pe masa tomografului, care va aluneca în interiorul aparatului, în timp ce scanerul din interior se va roti în jurul corpului pentru a prelua imaginile.
CT cu substanță de contrast
Există două tipuri de CT care se pot efectua: CT pelvis nativ (fără substanță de contrast) și CT pelvis cu substanță de contrast. Rolul substanței de contrast este de a permite vizualizarea mult mai clară a țesuturilor și obținerea unor imagini de o calitate mai bună. Nu este radioactivă, este hidrosolubilă și incoloră și poate fi administrată pe cale intravenoasă, orală, endorectală sau endovaginală, în funcție de tipul și scopul investigației. Cel mai adesea se utilizează substanțe de contrast care conțin iod. În general, acestea sunt inofensive și vor fi eliminate din organism prin urină.
Când este indicat acest tip de investigație?
Scanarea CT a pelvisului poate fi folosită pentru a diagnostica și detecta:
- Tumori;
- Cauza durerii pelvine;
- Leziuni ale pelvisului, fracturi sau hemoragii;
- Procese inflamatorii sau infecțioase;
- Corpuri străine.
În cazul unei leziuni traumatice sau a unei fracturi, un CT la pelvis poate ajuta nu doar la stabilirea unui diagnostic în timp util, ci și clasificarea și caracterizarea acesteia, iar în cazul hemoragiei sau a unei leziuni vasculare - la detectarea vasului hemoragic. În cazul proceselor inflamatorii sau neoplazice, scopul unui CT pelvin este localizarea și caracterizarea procesului respectiv, stabilirea amplorii sale și a relației cu țesuturile adiacente, precum și detectarea potențialelor complicații.
Rezultatele anormale pot indica, de exemplu:
- Abces;
- Litiaza vezicală (pietre la vezica urinară);
- Cancer;
- Diverticulită.
Pe lângă diagnosticarea unor afecțiuni, această investigație mai este folosită pentru:
- Ghidarea biopsiilor sau a altor proceduri minim invazive;
- Planificarea și evaluarea rezultatelor unei intervenții chirurgicale;
- Planificarea terapiei cu radiații pentru pacienții diagnosticați cu cancer și monitorizarea răspunsului la chimioterapie.
Procedura de pregătire pentru un CT la pelvis
Actele necesare efectuării CT-ului
Indiferent de tipul de tomografie computerizată despre care vorbim, trebuie să știi că această investigație se efectuează doar la indicația medicului clinician. Vei avea nevoie de:
- Trimitere de la medicul curant;
- Lista scrisă cu medicamentele pe care le iei în mod obișnuit;
- Dosarul cu examinările precedente, care poate include radiografii sau ecografii;
- Analize de sânge - creatinină pentru examinările de contrast.
Cum te pregătești pentru o scanare CT a pelvisului
În general, pregătirea pentru un CT la abdomen și pelvis sau CT la pelvis nu este un proces complicat. Dacă urmează să faci o tomografie computerizată cu substanță de contrast, ți se va cere să nu mănânci sau să bei nimic cu 4 până la 6 ore înainte de efectuarea testului.
De asemenea, pentru orice investigație de acest tip este necesară îndepărtarea oricăror obiecte metalice din regiunea analizată, pentru a nu afecta calitatea imaginilor. În unele cazuri, pregătirea pentru scanarea CT poate implica sedarea pacientului. Acest lucru este necesar, de obicei, în cazul copiilor sau a pacienților anxioși, care suferă de afecțiuni severe sau claustrofobie.
Beneficii și riscuri
Beneficiile CT-ul la pelvis
Tomografia computerizată este o procedură neinvazivă și nedureroasă, ce oferă mai multe beneficii:
- Permite detectarea și diagnosticarea cu foarte mare precizie a cauzelor durerii pelvine, fără a mai fi necesare proceduri suplimentare, invazive;
- Poate reduce riscul de complicații grave atunci când durerea este cauzată de infecție și inflamație;
- Se pot obține imagini ale oaselor, țesuturilor moi și ale vaselor de sânge în același timp, mult mai detaliate decât cele obținute prin intermediul radiografiilor;
- Este rapidă și simplă, astfel că poate ajuta la salvarea de vieți în cazuri de urgență;
- Poate fi folosită pentru o gamă largă de probleme de sănătate;
- Se folosește o doză foarte mică de raze X, iar după scanare nu vor rămâne în organism urme de radiații;
- Existența unui dispozitiv medical implantat de orice fel nu reprezintă o contraindicație.
Riscurile CT-ul la pelvis
Există însă anumite riscuri asociate cu o astfel de investigație. Acestea includ expunerea la radiații (efectuarea mai multor tomografii computerizate sau radiografii de-a lungul timpului poate crește riscul de cancer) și reacțiile alergice la substanța de contrast (pot apărea greață sau vărsături, strănut, mâncărime sau urticarie). Înainte de efectuare investigației, informează medicul dacă:
- Ești însărcinată sau alăptezi - investigația este contraindicată în timpul sarcinii din cauza riscului de apariție a malformațiilor fetale; de asemenea, femeilor care alăptează li se recomandă să folosească o formulă de lapte praf timp de una sau două zile, până va fi eliminată din organism substanța de contrast;
- Suferi de o alergie la anumite medicamente sau la substanța de contrast;
- Ai diabet;
- Urmezi tratament cu iod radioactiv (substanța de contrast va interfera cu acest tratament și va bloca tiroida);
- Ai mielom multiplu;
- Suferi de o afecțiune cardiacă;
- Ți s-a făcut o radiografie în care a fost folosit bariul sau ți s-a administrat vreun tratament ce conține bismut în ultimele 4 zile.
Bibliografie
- Murphy, Andrew. “CT Pelvis (Protocol).” Radiopaedia.org, Radiopaedia.org, 7 Apr. 2022, https://radiopaedia.org
- “Pelvic CT Scan: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2021, https://medlineplus.gov
- RSNA, America. “Abdominal and Pelvic CT.” Radiologyinfo.org, 2022, www.radiologyinfo.org
Întrebări frecvente
Programează-te la un medic MedLife
Poate ai o problemă de sănătate. Sau vrei să faci unele investigații mai amănunțite. Ori vrei să te asiguri că totul e bine.
Indiferent pentru ce ai nevoie de un medic bun, îți poți face o programare, în aplicația mobilă sau apelând numărul de Call-Center (021.9646).