30 de cazuri suspecte de infectare cu tulpina Omicron din 85 de probe analizate aleatoriu prin metoda pre-screening PCR

MedLife: 30 de cazuri de infectare cu Omicron din 85 de probe COVID pozitive analizate aleatoriu în ultimele zile prin metoda pre-screening PCR. Probele cu noua tulpină sunt din București, Cluj, Timișoara și Brașov.

“Dată fiind distribuția relativ uniformă a probelor identificate cu Omicron în cele 4 orașe mari, este cert că această tulpină se transmite deja comunitar în România și, cel mai probabil, va deveni dominantă în următoarele 2-3 săptâmâni”

  • În ultimele cinci săptămâni, MedLife a analizat prin metoda pre-screening PCR aproximativ 300 de probe COVID-19 pozitive.
  • Dacă pe loturile anterior studiate nu au existat suspiciuni de infectare cu Omicron, în ultima săptămână, din 85 de probe, au fost identificate 30 de cazuri cu noua tulpină (prin pre-screening PCR), ceea ce indică trendul îngrijorător în ceea ce privește răspândirea acesteia. Contactul oamenilor prilejuit de Sărbătorile de Crăciun a dus la o răspândire comunitară semnificativă a noii tulpini.
  • Așa cum au semnalizat anul trecut faptul că tulpina britanică va deveni dominantă în România, specialiștii MedLife anunță o creștere accelerată pentru tulpina Omicron și iminența valului 5 în România.
  • Specialiștii MedLife au anunțat încă de săptămânile trecute că se așteaptă la o explozie a numărului de cazuri de COVID după sărbători, motiv pentru care recomandă evitarea zonelor aglomerate și a spațiilor închise în noaptea de Revelion.

București, 31 decembrie 2021: Așa cum a anunțat încă de la apariția variantei Omicron la nivel european, MedLife analizează săptămânal, prin metoda pre-screening PCR, loturi de probe pozitive COVID-19, în vederea identificării cazurilor noi de Omicron de pe teritoriul României. Dacă în săptămânile trecute nu au existat suspiciuni de infecție cu noua tulpina, pe lotul de 85 de probe studiat zilele trecute, pe baza probelor alese aleatoriu din 8 orașe mari, specialiștii MedLife au identificat un număr de 30 de cazuri suspecte de infectare cu tulpina Omicron. Probele cu noua tulpină sunt din București (14), Cluj (8), Timișoara (4) și Brașov (4).

“În ultima lună am făcut pre-screening pentru aproximativ 300 de probe COVID pozitive, iar în primele săptămâni nu am avut nicio suspiciune de Omicron. Faptul că pe lotul studiat zilele aceastea avem aproape 40% din cazuri cu noua tulpina confirmă rapiditatea cu care se răspândește această variantă. O creștere accelerată a numărului de cazuri de COVID în perioada următoare este inevitabilă, iar această premisă este și mai îngrijorătoare luând în calcul faptul că această tulpină afectează și minorii, iar capacitatea de internare a spitalelor de pediatrie este mică. Sperăm, totusi, ca numărul de cazuri grave generate de această tulpină să fie la fel de mic ca în alte țări, precum UK, de exemplu, unde în timp ce cazurile cresc vertiginos, numărul deceselor nu urmează aceeași traiectorie”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului de secvețiere desfășurat de MedLife.

“Datele pe care le raportăm azi sunt cu adevărat îngrijorătoare. Sunt cel putin 2 factori care au influențat această creștere abruptă de cazuri. Pe de-o parte, discutăm despre numărul mare de români care s-au întors acasă în această perioadă și pe de altă parte, de petrecerile organizate de Crăciun care au favorizat o interacțiune interumană crescută. Urmează o perioadă și mai dificilă. Dată fiind distribuția relativ uniformă a probelor identificate cu Omicron în cele 4 orașe mari, pare că deja asistăm la o transmitere comunitară semnificativă și cel mai probabil, această nouă tulpină va deveni dominantă în România în următoarele 2-3 săptămâni”, a declarat Mihai Marcu, Președinte & CEO al Grupului MedLife.

Dacă tulpina Britanică a devenit dominantă în 4-5 săptămâni, tulpina Omicron are șanse să devină dominantă în 2-3 săptâmini, având o rată de transmitere de 3 ori mai mare

grafic1grafic2

 

“Urmează o perioadă dificilă, dar există șanse ca valul 5 al pandemiei să fie mai scurt decât cel generat de Delta“

“Matematic vorbind, o tulpină care se transmite foarte ușor ajunge rapid la un număr mare de persoane, imunizând populația pe fast forward. Așa se poate explica de ce în Africa de Sud, țara de origine a tulpinii Omicron, s-a observat o scădere semnificativă a numărului de cazuri noi de COVID-19 în ultima perioadă. În plus, față de valul anterior, avem avantajul unui număr mai mare de români vaccinați și chiar trecuți prin boală, ceea ce s-a dovedit că reprezintă un scut important în lupta cu această pandemie. Sper ca tot mai mulți oameni să înțeleagă faptul că, deși fiecare dintre noi poate intra în contact cu acest virus la un moment dat, avem șansa să ne ferim de formele grave de boală dacă alegem să ne vaccinăm”, a declarat Mihai Marcu, CEO și Președinte MedLife Group.

Măsuri suplimentare de protecție în contextul răspândirii rapide a variantei Omicron

Având în vedere rapiditatea cu care se transmite noua variantă a virusului SARS-CoV-2, reprezentanții MedLife consideră că este nevoie de multă precauție în rândul populației și de adoptarea unor măsuri suplimentare de protecție, care să limiteze transmiterea virusului. Purtarea măștilor cu protecție ridicată, dezinfectarea mâinilor, evitarea zonelor aglomerate și a spațiilor închise sunt recomandările specialiștilor pentru această perioadă.

“Suntem după aproape doi ani de pandemie și nevoia de socializare este firească. Însă, dacă ne uităm cu atenție la contextul epidemiologic în care ne aflăm, sărbătorile în cerc restrâns sunt cea mai sigură variantă. Zonele aglomerate și petrecerile în spații închise pot fi adevărate focare, chiar și cu purtarea măștii de protecție.

De altfel, pentru a limita răspândirea noii tulpini, în cadrul unităților MedLife s-a decis utilizarea exclusivă a măștilor FFP2, cu protecție ridicată. Aceasta este doar una dintre măsurile care ne va ajuta să funcționăm în parametrii cât mai aproape de normal, cu cea mai mare parte a secțiilor și specialităților, în perioada următoare. Adoptarea unor măsuri suplimentare de protecție în contextul valului 5 este absolut necesară, mai ales dacă ne uităm la situația altor țări. În Canada, de exemplu, dat fiind numărul mare de cazuri de infectare cu Omicron, personalul medical identificat ca fiind COVID pozitiv nu se mai izolează, ci își continuă serviciul pentru a putea face față presiunii din spitale. Ține de fiecare dintre noi să nu ajungem în aceeași situație, de aceea susținem fără rezerve vaccinarea, testarea și adoptarea măsurilor restrictive care se impun pentru a limita efectele noului val al pandemiei

Nu în ultimul rând susținem introducerea de urgență a unor noi restricții odată cu creșterea numărului de cazuri, este o măsură europeană, care a funcționat și în România. Chiar și țările cu o rată mult mai mare de vaccinare decât România au introdus astfel de măsuri. Un sistem de tipul verde-galben-roșu poate oferi protecție populației și pe de altă parte, predictibilitate operatorilor economici care, odată cu creșterea și descreșterea cazurilor, ar ști din timp cum trebuie să își calibreze activitatea”, a adăugat Mihai Marcu.

Până la momentul transmiterii acestei știri, autoritățile române au anunțat 43 de cazuri de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2. Pentru veni în sprijinul autorităților cu informații actualizate, reprezentanții MedLife anunță că vor continua evaluările pre-screening săptămânal și vor secvenția în consecință, în funcție de rezultatele obținute.

Identificarea celor 30 de probe cu tulpina Omicron din cele 85 studiate de MedLife în aceste zile s-a efectuat prin pre-screening, dar a fost repetată pentru o siguranță mai mare cu două kituri diferite. Probele urmează să fie și secvențiate pentru o confirmare de 100% în cursul săptămânii viitoare, însă nu există dubii că rezultatul va fi același sau foarte apropiat.

***

Despre Sistemul Medical MedLife:

Sistemul Medical MedLife a pornit acum aproape trei decenii, s-a dezvoltat sănătos și a devenit cel mai mare furnizor de servicii medicale private din România. Antreprenorii români, care au pus bazele acestei companii, au investit și s-au implicat pentru a aduce schimbare în sistemul de sănătate românesc, au crezut în inovație și au îndrăznit să țintească cât mai sus, pentru a oferi pacienților români calitate, profesionalism, grijă și respect pentru nevoile lor.

Compania operează cea mai extinsă reţea de clinici, una din marile reţele de laboratoare medicale, spitale generale şi specializate şi are cea mai mare baza de clienţi corporate pentru Pachete de Prevenţie în Sănătate din ţară. Este, de asemenea, din punct de vedere al vânzărilor, unul dintre cei mai mari jucători de servicii medicale private din Europa Centrală și de Est.

Grupul MedLife are un istoric de succes în ceea ce privește atât creșterea organică, cât și creșterea prin achiziții. Echipa sa puternică si experimentată de management, a fost capabilă să creeze si să gestioneze aceste oportunități de creștere, dobândind cunoștințe și experiență valoroase, care să îi permită găsirea celei mai bune căi pentru continuarea cu succes a extinderii.

Fiind o companie românească cu tradiție, MedLife a ales să se listeze la Bursa din România, fiind un model al listărilor pe piața locală de capital. A deschis orizonturi, iar prin guvernanța corporativă pe care o are implementată, a inspirat și alte companii locale spre a porni pe acest drum și a ajuta la dezvoltarea capitalului românesc și a economiei. Acțiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzacționare pe piața reglementată la vedere administrată de Bursa de Valori București, Categoria Premium, având simbolul de tranzacționare ″M″.

În perioada de pandemie MedLife a reușit să joace un rol esențial în societate și să capete un statut de lider în monitorizarea pandemiei prin implicarea activă în zona de cercetare.

Compania continua să investească în proiecte cu impact asupra comunității locale în tehnologie și infrastructură. Crează locuri de muncă și dezvoltă un ecosistem care contribuie la dezvoltarea și menținerea unei Românii sănătoase.

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.