Premieră: MedLife aduce în România cea mai nouă tehnologie robotică din lume în practica neurochirurgicală, la Spitalul Humanitas din Cluj

  • MedLife investește aproximativ 2 milioane de euro pentru cea mai nouă tehnologie robotică neurochirugicală disponibilă la acest moment pe piața medicală internațională, fiind singurul centru din România și unul dintre puținele din Europa dotate cu sistemul Brainlab.
  • Cel mai nou sistem de neuronavigație, chirurgie robotică și imagistică intraoperatorie asigură intervenții chirurgicale cu riscuri minime și o recuperare rapidă pentru pacienții cu afecțiuni complexe ale coloanei vertebrale.
  • Pacienții beneficiază nu doar de avantajele tehnologiei Brainlab, ci și de expertiza medicilor buni de la Spitalul MedLife Humanitas din Cluj, care au parcurs numeroase cursuri și traininguri în centre specializate din Europa.
  • MedLife anunță continuarea proiectelor de tehnologizare și a investițiilor în inovație, precum și consolidarea rețelei de spitale la nivel național, în beneficiul pacienților.

Cluj-Napoca, 21 noiembrie 2023 - MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, marchează o nouă premieră în domeniul inovației prin integrarea în cadrul Spitalului Humanitas din Cluj a celei mai noi tehnologii robotice din lume în practica neurochirurgicală, în urma unei investiții de aproximativ 2 milioane de euro. Mai exact, este vorba despre suita formată din sistemul de imagistică robotică mobilă, augumentare virtuală, neuronavigație și chirurgie robotică Brainlab, cu ajutorul căreia se pot efectua intervenții chirurgicale minim invazive de înaltă complexitate, atât pentru afecțiuni ale coloanei vertebrale, cât și pentru patologii cerebrale.

În prezent, Spitalul MedLife Humanitas este primul și singurul centru din România care deține această tehnologie, iar la nivel european sunt 20 de proiecte de acest calibru.

„Inovația, avansul tehnologic și digitalizarea sunt esențiale în îmbunătățirea activității medicale și obținerea performanței, iar apetitul MedLife în această direcție este în continuă creștere de la un an la altul. Dacă în urmă cu cinci ani am realizat, pentru prima dată în România, o operație pe creier 360 VR, transmisă live, acum, prin această investiție, ne bucurăm să punem România pe harta centrelor de referință la nivel regional și chiar european în domeniul neurochirurgiei”, a declarat Dorin Preda, Director Executiv MedLife Group.

Intervenții complexe pentru afecțiuni spinale, cu riscuri minime și recuperare rapidă

Suita de echipamente Brainlab aflată în dotarea Spitalului MedLife Humanitas din Cluj este formată din sistemul de imagistică tridimensională intraoperatorie Loop-X, sistemul de neuronavigație Curve și brațul robotic Cirq. Acest ansamblu, prin componentele sale, permite aplicarea unor tehnici chirurgicale care nu ar fi posibile în neurochirugia clasică. Echipa Spitalului MedLife Humanitas folosește sistemul robotic în abordarea cazurilor complexe de tumori ale coloanei vertebrale și în special, în sfera diformităților, apanajul chirurgiei spinale asistate robotic.

În aceste situații, sistemul de imagistică permite scanarea tridimensională în timp real, oferind date imagistice de înaltă calitate chiar în timpul operației. Ulterior, imagistica preoperatorie este fuzionată cu imaginile intraoperatorii, formând un tot unitar care ajută medicii chirurgi în planificarea extrem de precisă a pașilor operatorii. Acuratețea și precizia fiecărui gest chirurgical este asigurată de neuronavigație în combinație cu brațul robotic.

Astfel, se pot realiza tehnici chirurgicale minim invazive, prin incizii milimetrice și cu o afectare cât mai redusă a țesuturilor. Pacienții resimt avantajele tehnologiei robotice Brainlab printr-un timp mai scurt petrecut în operație, sub anestezie generală, o rată a complicațiilor mult scăzută, dureri postoperatorii diminuate, posibilitatea de mobilizare extrem de rapidă după operație și perioadă minimă de spitalizare.

„O intervenție chirurgicală, oricât ar fi ea de nesemnificativă, va schimba viața pacientului din acel moment. Noi, echipa de neurochirurgie a Spitalului MedLife Humanitas, urmărim să ameliorăm calitatea vieții pacienților prin chirurgia pe care o practicăm. În acest sens, am implementat acest sistem robotic de ultimă generație, care ne oferă mai multă precizie în abordarea patologiei spinale extrem de complexe. Astfel, acuratețea intervențiilor chirurgicale crește, rata complicațiilor scade drastic, iar aceste aspecte contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții noștri”, spune Dr. Tiberiu Maior, medic primar neurochirurgie la Spitalul MedLife Humanitas.

Experiență inedită pentru pacienți: o incursiune în interiorul corpului pentru a înțelege mai bine gravitatea problemei medicale și pașii aferenți pentru rezolvarea acesteia, în premieră via ochelari de realitate augumentată

În completarea suitei robotice, Spitalul MedLife Humanitas deține și ochelari de realitate augumentată și simulare. Aceștia permit o „călătorie” în interiorul corpului uman și vizualizarea directă a patologiei înainte de intervenția chirurgicală, prin navigarea hărții generate 3D de sistemul Brainlab din investigațiile CT sau RMN realizate înainte de operație. Astfel, medicul poate planifica cu o mai mare precizie intervenția, iar pacientul beneficiază de o înțelegere aprofundată a patologiei sale.

„Dacă în urmă cu niște ani ne uitam la filme SF care ne dezvăluiau tehnologii revoluționare ale viitorului, iată-ne, astăzi, ajunși într-o nouă eră în care roboții și realitatea augumentată se regăsesc și în sălile de operații din România, îmbunătățind calitatea actului medical. Ne bucurăm că odată cu integrarea sistemului de chirurgie robotică, neuronavigație și imagistică intraoperatorie am reușit să poziționăm Spitalul MedLife Humanitas printre centrele de referință la nivel european nu doar prin conceptul nou, inovator, care îmbină elemente de tehnologie extrem de avansată, ci și prin abordarea complexă a patologiilor spinale. Ne propunem ca pe viitor să împărtășim din experiența noastră și altor colegi din țară și din străinătate”, adaugă neurochirurgul Tiberiu Maior.

Utilizarea sistemului de neuronavigație, chirurgie robotică și imagistică intraoperatorie necesită, în primul rând, o experiență solidă a echipelor medicale în chirurgia spinală și o curbă de învățare foarte abruptă. În acest sens, medicii buni de la Spitalul MedLife din Cluj au parcurs numeroase cursuri și traininguri în centre specializate din Europa și se bucură, în continuare, de asistența permanentă a echipei de profesioniști din cadrul Brainlab din Germania.

În prezent, MedLife deține cea mai mare și mai complexă rețea de spitale private din România, cu 17 unități spitalicești în portofoliu, și continuă acțiunile de consolidare pe această divizie, având în plan, în perioada următoare, deschiderea noului spital Nord-Provita în București, a spitalului MedLife Medici’s în Timișoara și a unui spital de nișă în Craiova.

***

Despre Sistemul Medical MedLife

Sistemul Medical MedLife a pornit acum aproape trei decenii, s-a dezvoltat sănătos și a devenit cea mai mare rețea de servicii medicale private din România. Antreprenorii români, care au pus bazele acestei companii, au investit și s-au implicat pentru a aduce schimbare în sistemul de sănătate românesc, au crezut în inovație și au îndrăznit să țintească cât mai sus, pentru a oferi pacienților români calitate, profesionalism, grijă și respect pentru nevoile lor.

Compania operează cea mai extinsă reţea de clinici, una din marile reţele de laboratoare medicale, spitale generale şi specializate şi are cea mai mare baza de clienţi corporate pentru Pachete de Prevenţie în Sănătate din ţară. Este, de asemenea, din punct de vedere al vânzărilor, unul dintre cei mai mari jucători de servicii medicale private din Europa Centrală și de Est.

Grupul MedLife are un istoric de succes în ceea ce privește atât creșterea organică, cât și creșterea prin achiziții. Echipa sa puternică și experimentată de management a fost capabilă să creeze și să gestioneze aceste oportunități de creștere, dobândind cunoștințe și experiență valoroase, care să îi permită găsirea celei mai bune căi pentru continuarea cu succes a extinderii.

Fiind o companie românească cu tradiție, MedLife a ales să se listeze la Bursa din România, fiind un model al listărilor pe piața locală de capital. A deschis orizonturi, iar prin guvernanța corporativă pe care o are implementată, a inspirat și alte companii locale spre a porni pe acest drum și a ajuta la dezvoltarea capitalului românesc și a economiei. Acțiunile emise de MedLife SA sunt admise la tranzacționare pe piața reglementată la vedere administrată de Bursa de Valori București, Categoria Premium, având simbolul de tranzacționare ″M″.

În perioada de pandemie MedLife a reușit să joace un rol esențial în societate și să capete un statut de lider în monitorizarea pandemiei prin implicarea activă în zona de cercetare. Compania continuă să investească în proiecte cu impact asupra comunității locale în tehnologie și infrastructură. Creează locuri de muncă și dezvoltă un ecosistem care contribuie la dezvoltarea și menținerea unei Românii sănătoase.

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.