Premieră națională: O echipă medicală MedLife a salvat viată unei fetițe de 1 an, diagnosticată cu fistulă pială de tip paragalenic

Cazul rezolvat cu succes de echipa MedLife este al șaptelea din cele raportate la nivel mondial


București, 23 iunie 2016: O echipă medicală din cadrul Centrului de diagnostic și tratament al  patologiei vascular cerebrale, parte a grupului MedLife, a gestionat cu succes cazul unui copil de un an și o lună care s-a născut cu o malformație la nivel cerebral, fiind diagnosticat cu  fistulă pială de tip paragalenic. Este pentru prima dată în România când o echipă medicală  localizează și îndepărtează o astfel de fistulă la un copil cu o vârstă atât de fragedă, fiind totodată al șaptelea caz raportat la nivel mondial.

Intervenția a avut o durată de aproximativ 80 de minute, s-a desfășurat pe cale endovasculară, copilul fiind externat la 2 zile după intervenție, fără niciun fel de acuze, urmând să revină pentru controale periodice. Operația a fost realizată de o echipă medicală pluridisciplinară, coordonată de dr. Ștefăniță Dima, medic primar radiologie și imagistică medicală, specializat în radiologie intervențională. Din echipă au mai făcut parte dr. Florina Pinte, medic primar cardiologie, dr. Alexandrina Tatu – Chițoiu, medic primar cardiologie, dr. Dan Șuiaga, medic specialist neurochirurgie, dr. Rely Manolescu, medic primar ATI, dr. Gabriela Ionescu, medic primar ATI, și dr. Diana Toma, medic primar ATI.

“Copilul s-a născut cu această malformație, iar părinții au realizat că are o problemă în momentul în care copilul a început să facă crize de epilepsie. Acesta a fost primul simptom care i-au adus la medic. Ulterior, copilul a început să dezvolte o circulație venoasă colaterală la nivelul feței. La naștere, fistula era mică, în timp a crescut, iar acest detaliu a fost cumva șansa de supravețuire a fetiței, deoarece o fistulă cu debit mare încă din primele zile de la naștere poate să ducă la insuficiență cardiacă, implicit la deces. Când am supus-o mai multor investigații, fetița avea o dilatație venoasă, un anevrism, de 3 x 2,5 cm, care comprima creierul și dădea crizele de epilepsie. La copiii mici de 0 – 1 an, e dificil să faci astfel de intervenții și este foarte greu să găsești o echipă pluridisciplinară capabilă să rezolve astfel de cazuri. Echipa de la MedLife a fost excepțională și sunt foarte bucuros că totul a decurs excelent”, a declarat dr. Ștefănița Dima, coordonatorul Centrului de diagnostic si tratament  al patologiei cerebral vasculare MedLife.

Potrivit specialiștilor, fistula pială de tip paragalenic presupune o comunicare deficitară între două artere și o venă la nivel cerebral, în emisferul stâng, lângă vena galenică, o venă importantă în mijlocul creierului, care adesea provoacă complicații în rândul copiilor. Acest tip de afecțiune este rar întâlnită în lume, conform ultimelor menționări în literatura de specialitate, la nivel mondial, doar 6 cazuri au fost diagnosticate cu această malformație.

Cauzele acestei afecțiuni nu sunt pe deplin cunoscute. Factorii care pot duce la declanșarea unei probleme vascular cerebrală pot fi atât genetici, cât și de natură externă: infecție, iradiere, tutunul, alcoolul și altele. O astfel de anomalie se poate diagnostica încă din luna a 4-a de sarcină, de aceea orice suspiciune trebuie investigată cu seriozitate, iar fătul monitorizat îndeaproape.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, România este clasată pe primele locuri în Europa în privința mortalității cauzate de accidentele vasculare cerebrale (AVC). În anul 2013, mortalitatea prin AVC era de șase ori mai mare în țara noastră comparativ cu Europa de Vest. Diferența foarte mare de mortalitate între România și restul țărilor europene se datorează și lipsei unităților medicale de urgențe neurovasculare unde se pot trata aceste afecțiuni.  

Totodată, potrivit datelor oferite de Societatea Europeană de Tratament Minim Invaziv Neurovascular, România are și cele mai puține centre specializate în diagnosticul și tratamentul patologiei vasculare cerebrale la nivel european, raportate la incidența acestor afecțiuni în rândul populației. Aceeași sursă arată că Germania are în acest moment 41 astfel de centre, Polonia 27, Ucraina 19 centre, iar Cehia 14 astfel de unități, incidența afecțiunilor de acest tip în țările menționate fiind net scăzută față de România.

Dr. Ștefăniță Dima este președintele comitetului responsabil pentru Europa Centrală și de Est din cadrul Societății Europene de Tratament Minim Invaziv Neurovascular (ESMINT). Deține o experiență medicală de peste 15 ani și este medicul care a  efectuat prima embolizare a unui anevrism cerebral și prima embolizare a unei malformații arteriovenoase cerebrale în România. De atunci, a rezolvat peste 500 anevrisme cerebrale, aproape 100 de malformații arteriovenoase și alte sute de fistule arteriovenoase durale, fistule carotido-cavernoase, hemangioame, malformații arteriovenoase spinale, tumori cerebrale, tumori spinale și stentări carotidiene.

 

Despre MedLife:

MedLife activează pe piața din România din 1996, fiind cel mai mare operator privat de servicii medicale de pe piața locală. Compania acoperă toate zonele de activitate medicală: ambulatoriu, spitale, maternități, laboratoare, farmacii, toate acestea constituind Sistemul Medical MedLife.

În prezent, MedLife își desfășoară activitatea în 16 Hyperclinici din București, Timișoara, Brașov, Arad, Craiova, Galați, Iași și Cluj, 23 de laboratoare proprii de analize, 10 unități spitalicești în București, Brașov, Arad, Craiova și Iași, dintre care un spital de Pediatrie, unul de Ortopedie și unul de Obstetrică-Ginecologie, 3 maternități în București și în țară, 32 de centre medicale generaliste în București și în țară, 14 centre de excelență cu specializare unică, 8 farmacii proprii reunite sub rețeaua PharmaLife Med și în colaborare cu 140 de clinici medicale partenere din toată țara.

Conform studiului internațional realizat de Reader's Digest, MedLife este pentru al șaselea an consecutiv cel mai de încredere brand în rândul românilor la categoria „Clinică Privată”, iar în ultimii cinci ani, studiile de piață derulate la nivel național plasează constant MedLife drept brandul cu cea mai mare notorietate pe toate segmentele: spital privat, clinică-centru medical, laborator medical. De asemenea, MedLife a câștigat în ultimii trei ani premiul „Superbrands” la categoria „Clinici private”.

©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.