Publicat la: 
6/08/2014

O echipa medicala din cadrul Spitalului MedLife Genesys din Arad, coordonata de dr. Dorin Claici, medic primar urologie, a realizat cu succes o interventie de enucleere laser a prostatei (HoLep: Holmium Laser Enucleation of the Prostate – folosirea energiei laser pentru indepartarea tesutului adenomatos).

Interventia a fost realizata unui pacient in varsta de 73 de ani, cu suspiciune imagistica (RMN) de adenomocarcinom prostatic (cancer al prostatei) si a durat 3,5 ore. Echipa medicala a Spitalului MedLife Genesys Arad care a efectuat interventia a fost formata din: dr. Dorin Claici, medic primar urologie, dr. Dragos Botezatu, medic specialist urologie si dr. David Emilia, medic specialist anestezie si terapie intensiva.

Interventia este o premiera pentru Arad datorita utilizarii laserului Holmium YAG, care permite enucleerea prostatei si eliminarea unei cantitati foarte mari de tesut prostatic, cca. 90%, crescand sansele pacientului de vindecare.

Folosirea acestei proceduri in chirurgia prostatei prezinta mai multe avantaje fața de alte tipuri de chirurgie laser: este mai putin invaziva si reduce riscul de sangerare, este mai putin traumatizanta – sonda uretro-vezicala se suprima a doua zi dupa operatie si pacientul isi poate relua activitatile imediat. Laserul poate fi folosit cu succes pentru interventii la pacienti cu probleme de sanatate, carora alte tipuri de tehnici chirurgicale le-ar putea pune viata in pericol.

MedLife Genesys din Arad este singurul spital din Romania in care se efectueaza acest tip de interventii chirurgicale prin tehnica HoLep.

Adenomul de prostata sau Hiperplazia Benigna a Prostatei este o boala care se manifesta prin cresterea in volum a prostatei, afectand majoritatea barbatilor cu varste cuprinse intre 55 si 60 de ani. Incidenta afectiunii creste odata cu inaintarea in varsta a barbatilor, 75-80% dintre barbatii de 70 de ani si 90% dintre cei peste 80 de ani sufera de aceasta boala.

Boala se manifesta prin scaderea fluxului urinar, mictiunile frecvente, urinari dificile si incomplete si retentia de urina.  

HoLEP sau enucleerea laser a prostatei este o alternativa minim invaziva la chirurgia prostatei. Laserul Versapulse Holmium (HoYAG – holmium, yttrium, aluminium, garnet) este un laser de stare solida care emite o lumina cu lungimea de unda de 2150 nm.

Pana la ora actuala, dr. Dorin Claici a efectuat aproximativ 160 de interventii de enucleere a prostatei si mai multe operatii de rezectie laser a tumorilor vezicale, litotritie laser – spargerea calculilor aflati in vezica urinara, rinichi, dar si ureter. Urologul opereaza cu acest tip de laser (Holmium YAG) din iulie 2010, dupa stagii la Ulm, Cambridge, Viena si Berlin.

Alte NoutatiVezi toate Noutatile

Învățătorii se pot testa gratuit pentru depistarea anticorpilor specifici COVID-19 începând de astăzi   București, 1 septembrie: Începând de astăzi, 1 septembrie, și până pe data de 14 septembrie...
Ce este screening-ul metabolic neonatal? Un test modern de depistaj care urmărește înlocuirea testului Guthrie în practica pediatrică, acesta din urmă fiind considerat în zilele noastre nefiabil și...