Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
În desfășurare
Vezi direct
CONTEXT ETAPA I ETAPA II ETAPA III ETAPA IV
În contextul creșterii numărului de infectări cu varianta Omicron la nivel mondial, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a recomandat statelor membre implementarea unor strategii de pre-screening a genomului virusului SARS-CoV-2 pentru variantele care determină îngrijorare la nivel mondial, așa cum este și Omicron.
În acest sens, MedLife continuă demersurile de cercetare și evaluează prin metoda pre-screening PCR probele COVID-19 pozitive din propriile laboratoarele, în vederea identificării indiciilor de infecție cu tulpina Omicron. Probele care, în urma evaluării pre-screening, ridică suspciuni de infecție cu tulpina Omicron se pretează pentru secvențiere ulterioară.
Perioada de desfășurare
Decembrie 2021
Eșantion:
197 de probe COVID-19 pozitive, selectate în mod aleatoriu, de la pacienți din București, Timișoara, Cluj, Brașov, Arad, Craiova, Târgu Jiu și Târgu Mureș.
Pe lotul de 197 de probe analizate aleatoriu în decurs de 2 săptămâni nu au fost identificate suspiciuni de Omicron care s-ar putea preta pentru secvențiere ulterioară. Cu toate acestea, specialiștii explică faptul că acest lucru nu înseamnă că tulpina Omicron nu circulă pe teritoriul României ci că, probabil, încă nu are o răspândire comunitară largă.
Date fiind rata mare de transmitere a noii tulpini și fluxul de români care se întorc în țară cu ocazia sărbătorilor de iarnă, specialiștii anticipează o creștere abruptă a numărului de infectări în perioada imediat următoare. Vaccinarea, respectarea măsurilor impuse de autorități și a măsurilor de protecție rămân singurele soluții pentru a tempera efectele valului 5 al pandemiei.
* Până la momentul transmiterii rezultatelor etapei I, în România erau confirmate 16 cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.
Perioada de desfășurare:
85 de probe COVID-19 pozitive, alese aleatoriu din 8 orașe mari
Pe lotul de 85 de probe studiat în această etapă, pe baza probelor alese aleatoriu din 8 orașe mari, specialiștii MedLife au identificat un număr de 30 de cazuri suspecte de infectare cu tulpina Omicron. Probele cu noua tulpină sunt din București (14), Cluj (8), Timișoara (4) și Brașov (4). Dată fiind distribuția relativ uniformă a probelor identificate cu Omicron în cele 4 orașe mari, se poate vorbi deja despre o transmitere comunitară.
Totodată, faptul că mai mult de o treime din probele analizate sunt cu noua tulpină confirmă rapiditatea cu care se răspândește această variantă și anunță o creștere iminentă a numărului de cazuri de COVID în perioada următoare.
Dacă tulpina britanică a devenit dominantă în 4-5 săptămâni pe teritoriul României, tulpina Omicron ar putea deveni dominantă într-un timp mai scurt, dat fiind faptul că este mai contagioasă comparativ cu Delta. Deși anticipează o perioadă dificilă, specialiștii spun că există șanse ca valul 5 al pandemiei să fie mai scurt decât cel generat de Delta.
* Până la momentul transmiterii rezultatelor etapei II, în România erau confirmate 43 cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.
Ianuarie 2022
Eșantion
175 de probe COVID-19 pozitive, alese aleatoriu din mai multe orașe din țară
Alte 137 de cazuri suspecte de infectare cu tulpina Omicron au fost identificate de specialiștii MedLife în urma analizării unui nou lot de 175 de probe COVID pozitive. Numărul suspiciunilor este mai mult decât dublu, de la 35%, pe lotul analizat cu o săptămână în urmă, la 78%, pe lotul analizat în această săptămână. Aceste cifre confirmă, o dată în plus, rata mare de transmisibilitate a tulpinii Omicron.
Probele suspecte provin din: Cluj – 68, București – 37, Timiș – 22 și Brașov – 10.
Pe lotul analizat în etapa a II-a au fost identificate 30 de cazuri cu probabilitate de infectare cu Omicron, dintre acestea 28 fiind confirmate cu noua tulpină în urma secvențierilor, ceea ce confirmă un nivel ridicat de precizie a evaluării pre-screening.
Până la momentul transmiterii rezultatelor etapei a III-a, autoritățile au anunțat 295 de cazuri de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.
349 de probe COVID-19 pozitive, alese aleatoriu din mai multe orașe mari din țară
Din 349 de probe analizate în această etapă, 274 prezintă suspiciune de infectare cu tulpina Omicron, ceea ce reprezintă o pondere de 79% din lotul analizat. Ponderea cea mare de cazuri suspecte analizate per județ vine din Cluj (96% ), urmată de Timișoara (73%) și București / Ilfov (72%). Au mai fost identificate cazuri suspecte în județele Gorj, Alba, Bistrița Năsăud, Maramureș și Satu Mare.
Specialiștii anunță că deși tulpina Delta nu a dispărut în totalitate, Omicron pare a fi responsabil de creșterea abruptă a îmbolnăvirilor, în special în orașele mari, având o rata de transmitere mai mare comparativ cu varianta anterioară. În plus, spre deosebire de Delta, tulpina Omicron este caracterizată și de o rată de reinfectare mai mare în rândul vaccinaților și a celor trecuți prin boală.
Reprezentanții MedLife anunță că indiciile oferite de metoda de evaluare pre-screening sunt confirmate și de secvențiere. Astfel, toate cele 137 de cazuri suspecte identificate pe lotul anterior studiat au fost confirmate cu noua tulpină prin secvențiere.
În perioada decembrie 2021 – ianuarie 2022 MedLife a analizat prin metoda pre-screening PCR aproximativ 850 de probe COVID-19 pozitive în vederea detectării cazurilor suspecte de Omicron, probele suspecte fiind supuse procesului de secvențiere pentru confirmare fermă.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.