Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Radioterapie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
RUNA - Test prenatal non-invaziv efectuat înLaboratorul de Genetică și Biologie Moleculară MedLife, cu tehnologie Illumina
RUNA este un test prenatal non invaziv (NIPT) realizat cu tehnologia Illumina în Laboratorul de Genetică și Biologie Moleculară MedLife. Este un test de screening care analizează ADN-ul liber circulant din sângele gravidei, detectând situațiile în care anomaliile cromozomale (aneuploidii fetale) pot afecta sănătatea fătului.
ADN-ul liber circulant din sângele matern are o proveniență dublă – o dată de la mamă (majoritatea) și apoi de la copil, ceea ce permite analiza aneuploidiilor fetale direct din sângele matern, fără să fie nevoie de metode invazive.
Testul NIPT RUNA se poate efectua din a 10-a săptămână de sarcină, folosind doar sânge matern.
RUNA este un NIPT efectuat în Laboratorul de Genetică și Biologie Moleculară MedLife, cu tehnologie și acreditare de la Illumina, lider mondial în secvențierea ADN Next-Generation.
Pentru testul RUNA este utilizată tehnologia MPS (massive parallel sequencing) ce presupune secvențierea ADN-ului liber circulant din sângele matern. Pentru că ADN-ul liber circulant conține și fracția fetală, se analizează și aceasta. Practic, după ce ADN-ul circulant este secvențiat, secvențele rezultate sunt aliniate pe genomul uman și se calculează cantitatea de secvențe pentru fiecare cromozom în parte, ceea ce permite identificarea de aneuploidii. Identificarea se poate face atât la sarcinile singulare cât și la cele gemelare.
Majoritatea testelor NIPT oferă informații despre aneuploidiile comune – Trisomia 13 (Sindrom Patau), Trisomia 18 (Sindrom Edwards) și Trisomia 21 (Sindrom Down) plus aneuploidiile ce implică cromozomii sexuali. În plus față de acestea, RUNA permite screening pentru aneuploidiile ce implică toți autozomii (toți cromozomii exceptând pe cei sexuali), precum și delețiile și duplicațiile mai mari de 7 MB pentru toți autozomii. RUNA oferă unul dintre cele mai comprehensive screening-uri dintre testele IVD (In Vitro Diagnostic) de pe piață.
Toate rezultatele pozitive pentru aberațiile cromozomale testate pot fi confirmate prin amniocenteză la una dintre clinicile MedLife.
Misiunea noastră este să FACEM BINE prin CUNOAȘTERE. Experiența echipelor medicale și a oamenilor de știință, precum și tehnologiile de top din cadrul Laboratorului de Genetică și Biologie Moleculară MedLife reprezintă motorul activității noastre de cercetare și dezvoltare de soluții pentru pacienții din România.
Rezultatele testului RUNA sunt disponibile în cel mai scurt timp, datorită faptului că este lucrat în laboratorul MedLife din București. Rezultatele sunt disponibile în 6 zile lucrătoare.
Testul RUNA este recomandat tuturor gravidelor cu vârsta sarcinii de peste 10 săptămâni.
Un rezultat negativ înseamnă că fătul are un risc foarte mic de a prezenta aneuploidia respectivă. În majoritatea cazurilor, fătul nu prezintă aneuploidia (rezultat negativ adevărat), dar în cazuri rare fătul poate prezenta totuși acea aneuploidie (rezultat fals negativ).
Un rezultat pozitiv înseamnă că fătul are un risc crescut de a prezenta aneuploidia respectivă. În majoritatea cazurilor ea este prezentă la făt (rezultat pozitiv adevărat), dar în cazuri rare poate să nu fie prezentă (rezultat fals pozitiv).
Testul RUNA este un test de screening și trebuie confirmat prin teste diagnostice.
Testul RUNA are marcaj CE și se recomandă pentru screeningul aneuploidiilor tuturor cromozomilor fetali din sângele matern. Acest test permite identificarea duplicațiilor sau delețiilor parțiale ale tuturor autozomilor.
Testul RUNA permite screeningul de aneuploidii frecvente (afectând cromozomii 13, 18, 21, X și Y), dar și de aneuploidii rare.
Screeningul de anomalii cromozomale altele decât 13, 18 și 21 este important pentru că acestea cauzează avorturi spontane, întârzieri și defecte în dezvoltarea fetală. Incidența cumulată a acestor anomalii este estimată la 0,44% din sarcini – comparativ cu incidența cumulată a trisomiilor 13, 18 și 21, de 0,5%. Practic, acest test permite identificarea anomaliilor cromozomale ce afectează la fel de multe sarcini precum trisomiile 13, 18 și 21, care sunt cele mai frecvente anomalii cromozomale la făt.
Trisomiile ce implică alți cromozomi decât 13, 18, 21, X și Y sunt considerate trisomii autozomale rare. Prezentarea clinică este foarte diferită și depinde de cromozomul implicat. Acestea pot include:
Delețiile și duplicațiile parțiale mai mari de 7 MB pot rezulta în dizabilități intelectuale și de dezvoltare. Efectul este dependent de regiunile afectate și de genele ce se găsesc în aceste regiuni. Defectele trebuie confirmate de teste invazive.
Testul RUNA prezintă o rată de retestare mică, de doar 1.3%, ceea ce permite obținerea unui rezultat rapid, fără timpi suplimentari, în aproape toate cazurile.
Identificarea aneuploidiilor 13, 18, 21 și a cromozomilor sexuali
Identificarea aneuploidiilor implicând toți cromozomii și a delețiilor și duplicațiilor mai mari de 7 MB pe toți autozomii
Milioane de pacienți au apelat la noi în căutarea celor mai bune soluții la nevoile lor medicale, iar încrederea lor că întâlnesc la MedLife profesioniști pasionați este cea mai importantă resursă a activității noastre.
Cu o echipă de medici extraordinari, laboratoare de excepție și condiții la standarde europene, suntem alături de pacienții noștri zi de zi.
Cu încredere, facem România bine!
în București, Timișoara, Brașov, Arad, Galați, Iași, Constanța, Brăila, Ploiești, Cluj și Sibiu
în București, Brașov, Timișoara, Arad, Sibiu, Cluj
Pentru efectuarea testului RUNA, vă așteptăm în oricare din punctele de recoltare MedLife.
Vă rugăm să contactați anterior locația, pentru a verifica disponibilitatea kitului de recoltare.
Pentru mai multe informații despre locații și programul acestora, ne puteți contacta și telefonic la numarul de Call Center (021) 9646.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.