Chirurgia Sânului
Despre Departamentul Chirurgia Sânului
Chirurgia sânului este parte a chirurgiei generale care tratează chirurgical patologia benignă și malignă. În cadrul departamentului se efectuează operații atât conservatorii, cât și radicale, fiecare caz având indicație chirurgicală specifică. Unde situația permite se pot implanta proteze mamare ce oferă un rezultat estetic foarte bun.
Patologia mamară are o incidență din ce în ce mai mare în populația feminină. Acest fapt a crescut și mai mult gradul de îngrijorare printre femei. În consecință majoritatea semnelor și simtomele ce apar la nivelul sânilor sunt asociate cu teama de cancer la sân.
Pentru a lupta împotriva acestor temeri, MedLife a creat o echipa multidisciplinară de specialiști care vine să vă ajute și să vă susțină în tot acest demers, astfel încât să puteți preveni, diagnostica și chiar învinge patologia mamară.
Abordarea multidiscplinară a patologiei mamare în cadrul Centrul de Diagnostic și Tratament al Patologiei Mamare MedLife
Imagistică medicală
În cadrul unității puteți beneficia de tot spectrul investigațiilor imagistice pentru diagnosticul patologiei mamare. Astfel, puteți beneficia de ecografie, ecografie cu substanță de contrast, ecografie intervențională, elastografie, mamografie, computer tomografie și investigații prin rezonanță magnetică (RMN).
Chirurgie plastică și reconstructivă
Intervenții pentru reconstrucția imediată a sânului: implant mamar, expander tisular permanent, expander/implant, implant și țesut autolog, țesut autolog exclusiv – lambou mușchi mare dorsal total autolog, lambou abdominal TRAM, DIEP, transfer liber microchirurgical cu diverse zone donatoare.
Intervenții pentru reconstrucția tardivă a sânului: expander tisular, expander tisular permanent, țesut autolog cu implant mamar, țesut autolog exclusiv pediculat sau prin transfer liber microchirurgical.
Proceduri adiționale: simetrizare – reducții mamare sau mastopexii, reconstrucții de complex areolo-mamelonar prin tehnici variate sub anestezie locală, lipomodelaj – corecția prin injectare de grăsime proprie pentru obținerea unui rezultat estetic superior.
Dublă reconstrucție mamară: imediată sau tardivă, profilactică (istoric familial, mutație genetică BRCA1/2, leziuni precanceroase evolutive), terapeutică (leziuni neoplazice dovedite), cu implant mamar și tesut autolog local, cu implant mamar și grefă autodermică, cu țesut autolog pediculat sau transfer liber.
Oncologie medicală
În cadrul Centrului de Diagnostic și Tratament al Patologiei Mamare MedLife fiecare patolgie este analizată și discutată de o comisie oncologică multidisciplinară senologică formată din imagist, chirurg, oncolog, anatomopatolog, radioterapeut.
Deciziile terapeutice sunt individualizate și au ca referință protocoalele terapeutice internaționale.
În centru, aplicarea tratamentelor oncologice ( chimioterapie, terapie biologică, etc.) se realizează sub atenta supraveghere a personalului medical specializat după standarde internaționale.
Anatomie patologică
Anatomia patologică ocupă un loc primordial în diagnosticul și stabilirea stadiului bolii. Diagnosticul de certitudine al bolii se obține numai prin examinarea histopatologică a tumorii sau fragmente tisulare tumorale obținute prin biopsie.
Analizele histopatologice și imunohistochimice stabilesc conduita terapeutică ulterioară. Obținerea rapidă a rezultatelor analizelor histopatologice vine în sprijinul pacientei pentru alegerea corectă a schemei de tratament.
Kinetoterapie
Recuperarea medicală după intervențiile chirurgicale radicale la nivelul sânului are o importanță majoră. Astfel, prin programe specifice, specialiștii de kinetoterapie ajută la păstrarea mobilității umărului, la reeducarea posturii, creșterea tonusului muscular, dar aduce și tehnici de relaxare, îmbunătățind calitatea vieții pacientei.
Este recomandat ca exercițiile să înceapă în primele zile dupa operație, iar după îndepărtarea cateterelor intensitatea și durata acestora să crească. Extrem de eficiente sunt exercițiile de hidrokinetoterapie, în cadrul centrului existând toate condițiile pentru efectuarea programelor de kinetoterapie.
Consiliere financiară
O boală nu este niciodată anunțată, motiv pentru care aceasta poate veni atat cu stresul impus de impactul patologiei cât și de dificutățile identificării resurselor financiare pentru tratament. În cadrul centrului îți oferim posibilitatea plăților în rate a tratamentului, iar un consilier financiar te va ajuta să-ți creezi un plan financiar.
Intervenții
Intervenții pentru patologia benignă:
- excizii sectoriale mamare cu sau fără examen histopatologic intraoperator;
- excizii sectorale mamare ghidate ecografic sau de mandren metalic;
- excizii tumori mamare prin vacuum aspirație (echipă cu experiența cea mai mare din România).
Intervenții pentru patologia malignă:
- excizii ganglion santinela;
- rezecții mamare limitate cu excizie ganglion santinela/limfadenectomie axilară inferioară/completă (tratament conservator al cancerului mamar);
- mastectomie simplă;
- mastectomie radicală modificată tip Madden, Patey, etc.;
- mastectomie skin-sparing (excizia complexului areolo-mamelonar și prezervarea tegumentelor;
- mastectomie tip areolar-sparing (îndepărtarea mamelonului și prezervare areolară;
- mastectomie tip nipple-sparing (conservarea complexului areolo-mameonar).
















Contact - locație și program
Adresându-vă unui medic în primul moment în care ați sesizat o modificare la nivelul sânului (retracția pielii sau mamelonului, modificarea consistenței, palparea unui nodul sau a unor ganglioni axilari măriți) veți avea alături o echipă multidisciplinară care va analiza cazul, va face investigațiile de rigoare conform ghidurilor nationale și internaționale va stabili un diagnostic și în funcție de tipul exact de patologie mamară va personaliza strategia terapeutică.
Patologia benignă este diferit distribuită în funcție de vârstă și poate să cuprindă leziuni inflamatorii (mastite acute, mastite cronice, micoze mamare, etc), mastopatia fibrochistică, tumori mamare (lipom, fibroadenom, tumori phyllodes, etc). Aceste afecțiuni pot fi identificate în cadrul Centrului prin investigații clinice, imagistice și de laborator cu posibilitatea imediată de diagnosticare și tratare.
Patologia malignă, în stadiu incipient, poate fi diagnosticată intraoperator în cadrul Centrului nostru cu ajutorul unui examen histopatologic sau în cazul stadiilor avansate prin puncție biopsie mamară. După diagnosticarea bolii pacienta are la dispoziție toate tipurile de intervenții chirurgicale care se fac în prezent și în cadrul spitalelor recunoscute la nivel internațional, precum și tratament oncologic standardizat și particularizat pentru fiecare caz.
Indiferent de tipul de patologie, pacientele care vin în cadrul unităților MedLife au avantajul major de a beneficia de sprijinul unei echipe complete, formată din imagist, chirurg, oncolog, radioterapeut, anatomopatolog, psiholog, chirurg plastician, endocrinolog, nutriționist, genetician și kinetoterapeut, atât în momentul diagnosticarii cât și în timpul tratamentului. Astfel, fiecare caz este abordat multidisciplinar, fiind constituit un tratament personalizat, ținându-se cont de opinia fiecărui specialist în parte.