Osteodensitometrie (DEXA) - Investigație imagistică cu raze X

Procedura de pregătire pentru osteodensitometrie

Investigația nu necesită o pregătire prealabilă. Puteți mânca normal, însă nu trebuie să luați suplimente cu calciu cel puțin 24 de ore înainte de efectuarea testului. Purtați haine confortabile, fără fermoare, curele sau nasturi din metal. Înainte de investigație, va trebui, de asemenea, să îndepărtați toate bijuteriile, aparatele dentare amovibile și orice alt obiect metalic care ar putea interfera cu imaginile cu raze X.

Informați medicul dacă ați efectuat recent un examen cu bariu sau daca vi s-a injectat o substanță de contrast pentru o tomografie computerizată sau o scanare radioizotopă.

medic examinand o femeie cu un aparat densitometru

Cum decurge o investigație DEXA

Investigația este rapidă:

  • Vi se va cere să vă întindeți pe masa specială, în poziția corectă;
  • Brațul aparatului se deplasează în dreptul segmentului/zonei investigate, fără a produce durere sau vreun disconfort;
  • Scannerul va converti datele în imagini și grafice;
  • Interpretarea rezultatelor testului DEXA se va realiza de către medicul radiolog.

Masa osoasă poate fi în limite normale sau poate fi scăzută: dacă densitatea osoasă este mai mică decât cea normală, se pune un diagnostic de osteopenie sau osteoporoză, după caz.

Contraindicații

Această investigație nu este recomandată femeilor însărcinate. De asemenea, se poate face doar la minim o săptămână după ce s-a realizat o investigație cu bariu sau la două zile după o altă investigație imagistică cu substanță de contrast intravenoasă.

Programează-te la un medic MedLife!

Poate ai o problemă de sănătate. Sau vrei să faci unele investigații mai amănunțite. Ori vrei să te asiguri că totul e bine.

Indiferent pentru ce ai nevoie de un medic bun, îți poți face o programare, în aplicația mobilă sau apelând numărul de Call-Center (021) 9646.

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.