Radioterapie

Str. Carierei Nr. 65A Brașov
Spitalul de Oncologie MedLife Brașov
Spitalul de Oncologie MedLife Brașov
Spitalul de Oncologie
MedLife Brașov
  • Centru de diagnostic și tratament oncologic
  • Medicină integrativă la standarde europene pentru pacientul oncologic

Despre departamentul Radioterapie

Platoul de radioterapie este dotat cu două acceleratoare lineare moderne, cu energii cuprinse între 6-16 MV, capabile de a efectua tehnici de iradiere 3D, IMRT, RAPID-ARC.

Tehnica RAPID-ARC permite escaladarea dozelor la nivelul procesului tumoral și reduce dozele de iradiere la nivelul țesuturilor sănătoase. Aceasta are un impact pozitiv asupra diminuării probabilității apariției complicațiilor și reduce timpul necesar pentru administrarea dozelor de iradiere, crescând comfortul pacienților în timpul tratamentului.

La ora actuală, radioterapia este una dintre ramurile importante ale medicinei oncologice și reprezintă o etapă importantă a luptei împotriva cancerului. Asta pentru că protocoalele de tratament care presupun iradierea tumorilor contribuie substanțial la ameliorarea stării de sănătate a pacienților cu cancer și la vindecarea acestora pe termen lung. În cadrul clinicii noastre, pacienții diagnosticați cu cancer pot beneficia de programe performante de radioterapie decontate integral de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Nu toți bolnavii de cancer pot ajunge să aibă nevoie de acest tip de terapie, dar majoritatea da. Iar pentru anumite cancere – cum sunt cele din sfera ORL sau cel de col uterin – radioterapia poate însemna șansa de vindecare.

Radioterapia, în mare, e un tratament cu raze x, cu fotoni. Există și alte tipuri de radioterapie – cu particule grele, cu protoni, cu ioni de carbon. Deci e un tratament local, spre deosebire de chimioterapie care e un tratament sistemic ce acționează asupra întregului corp, un tratament prin care încercăm să țintim tumora și să protejăm țesuturile sănătoase din jurul ei. Stabilim înaintea oricărui tratament care este volumul tumoral pe care vrem să îl tratăm. Împreună cu fizicianul medical alegem tipul de tehnică pe care urmează să o folosim astfel încât să încadrăm cât mai bine volumul de iradiat în doza prescrisă și în același timp să protejăm țesuturile sănătoase din jur. Fiecare organ, fiecare țesut, are o limită de doză până la care nu este afectat pe termen lung prin tratamentul de iradiere, trebuie să respectăm acele constrângeri de doză.

Radioterapia poate fi necesară în tratamentul oncologic atât la pacienții inoperabili cât și la cei deja operați. În cazul în care vrem să convertim un caz avansat loco-regional la operabilitate, putem face radioterapia înainte de operație tocmai pentru ca acel pacient să se poată opera, cum sunt tumorile de rect de exemplu, avansate local, la care facem radioterapia pentru a le putea opera ulterior. În cazul în care intervenția chirurgicală s-a putut efectua însă rezultatele post-operatorii ne indică factori de risc pentru recidivă, atunci radioterapia are rolul de a completa intervenția chirurgicală și a scădea riscul de recidivă locală.

În cele mai multe cazuri radioterapia este cu viză curativă, adică avem o formațiune tumorală avansată local cum sunt tumorile din sfera ORL care nu poate fi operată și tratamentul constă în radio-chimioterapia curativă care durează pentru cancerele ORL 7 săptămâni în care zi de zi pacientul vine pentru o ședință de 10 minute, iar o dată pe săptămână face o perfuzie de radiosensibilizare cu un chimioterapic, rolul lui fiind să ajute efectul iradierii.

Radioterapia poate trata cancerul. În oncologie e greu să vorbești despre vindecare – vindecarea înseamnă lipsa bolii după un anumit timp după ce s-a încheiat tratamentul cu intenție curativă. Vindecarea trebuie dovedită în timp în oncologie. Dar pacienții trebuie să știe că radioterapia este parte integrantă a tratamentului oncologic – sunt situații când vindecarea stadiilor avansate loco-regional poate fi obținută doar prin radioterapie, cum sunt pacienții cu patologie ORL, cum sunt cazurile de paciente cu boală avansată a colului uterin unde facem doar radioterapie și chimioterapie cu intenție curativă. Sunt cazuri în care acei pacienți nu pot fi operați, chimioterapia nu e suficientă singură, iar radioterapia e tratamentul care le poate asigura vindecarea.

despre departamentul radioterapie

Servicii

  • Consultații
  • Planuri de tratament
  • Ședințe de radioterapie
  • Tratament cu raze X
Contactează-ne!

Contact - locație și program

*Toate câmpurile sunt obligatorii.

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.