Specialități medicale
Despre Departamentul Specialități Medicale
În cadrul departamentului de specialități medicale sunt disponibile următoarele specialități: Pneumologie, Endocrinologie, Medicină Internă, Cardiologie, Gastroenterologie, Reumatologie, Neurologie, Medicină Fizică și Reabilitare, Dermatologie.
Frecvența ridicată a bolilor de piele și descoperirile din ultimele decenii în domeniul dermatologiei au făcut ca această specialitate să ocupe un loc important în rândul specialităților medicale. Cazuistica specifică dermatologiei este rezolvată cu succes în cadrul departamentului.
În cadrul specialității endocrinologie, dintre glandele endocrine, tiroida este cea care trimite cel mai des pacienții la un consult medical. Afecțiunile tiroidiene sunt frecvent însoțite fie de o reducere a secreției de hormoni, fie de o creștere a acesteia. În ambele situații, ele trebuie recunoscute și tratate corespunzător pentru a preveni efectele negative asupra întregului organism. Ele sunt tot mai des întâlnite și necesită un tratament individualizat în funcție de cauza determinantă.
Gastroenterologia este o altă specialitate medicală în continuă dezvoltare. Evoluția spectaculoasă a tehnicilor endoscopice diagnostice și terapeutice a permis diagnosticarea și tratarea la standarde înalte a tot mai multe afecțiuni. În cadrul departamnetului de specialități medicale, endoscopia superioară și inferioară, cu sau fără prelevarea biopsiei, se efectueaza cu ajutorul echipamentului Olympus OPTERA, un echipament de ultimă generație care, prin funcționalitățile încorporate, detectează leziuni indiferent de stadiu sau modificări structurale cu potențial de risc.
În cadrul departamentului funcționează și compartimentul de reabilitare respiratorie care este dotat la standardele unui Centru de Excelență (unitatea foloseste echipamentul CellOxy, primul de acest tip din România, tehnologie ce aplică principiului hipoxiei intermitente), conform Ordinului 534 / 2021-04-22 pentru aprobarea Protocolului de Medicină Fizică şi de Reabilitare post-COVID-19 răspunzând astfel cazuisticii frecvente a afecțiunilor sistemului pulmonar, amplificată de necesitatea acordării unui tratament eficient sindromului respirator post-Covid.
Medicina internă se ocupă de afecțiunile organelor interne (inimă, plămâni, ficat, tub digestiv, splină, sânge, rinichi), dar și de metabolismul acestora. Medicul internist este cel care, odată descoperită o afecțiune specifică, are rolul de a direcționa pacientul către specialitatea și investigațiile aferente.
Echipa medicală MedLife Craiova din cadrul specialității asigură cu profesionalism acest rol integrator, menținând constant viziunea multidisciplinară și, totodată, reprezentând prima linie în orientarea pacientului către o conduită preventivă.
Pneumologie este specialitatea care se ocupă cu depistarea, diagnosticarea, tratarea şi recuperarea bolnavilor care suferă de boli ale aparatului respirator, prin mijloace nechirurgicale.
Specialitatea Pneumologie deservește în tratamentul afecțiunilor netuberculoase: traheobronșite acute și cronice, BPOC, astmul bronșic, insuficiențe respiratorii cronice, diagnosticarea tumorilor pulmonare și a altor boli pulmonare rare.
Un alt scop este acela al reabilitării respiratorii post infecție cu COVID-19. Specialitatea Pneumologie beneficiază de existența laboratorului de endoscopie diagnostică – bronhoscopie. Investigația se realizează în cadrul Spitalului MedLife Craiova cu ajutorul sistemului FUJI ELUXEO, singurul echipament de acest tip din țară care, prin tehnologia sa de ultimă generație 4 LED MULTILIGHT creează un nou standard în evaluarea bronhoscopică. Echipamentul combină diferite lungimi de undă, 3 moduri de vizualizare cu lumina albă, BLI LCI și intensități variabile pentru acestea, pentru o diagnosticare precoce și exactă a leziunilor preinvazive neoplazice.
Datorită investițiilor în echipamente și parteneriatului dezvoltat cu o echipă medicală de top, specialitatea Pneumologie MedLife Craiova a devenit un reper la nivel regional.
Medicina Fizică și Reabilitarea se axează pe sprijinirea pacienților în redobândirea sau ameliorarea mobilității fizice ca urmare a unei patologii reumatice, a celor cauzate de activități sportive sau posttraumatice, bolilor neurologice, dar și reabilitarea pacienților cu afecțiuni respiratorii.
În Craiova, specialitatea a primit o atenție deosebită pentru a dezvolta un compartiment performant de reabilitare respiratorie în contextul cazuisticii frecvente de acest tip.
În 2021, este dotat la standardele unui Centru de Excelență, conform Ordinului 534 / 2021-04-22 pentru aprobarea Protocolului de Medicină Fizică şi de Reabilitare post-COVID-19.
În cadrul programului de recuperare respiratorie se utilizează echipamentul CellOxy, primul de acest tip din România, tehnologie ce aplică principiului hipoxiei intermitente, determinând modificări pozitive în aparatul mitocondrial al celulelor, și implicit la nivelul întregului organism uman.
Servicii
- Consultații de specialitate
- Electroterapie
- Rezecția parțială a unghiei încarnate
- Îndepărtare corpi străini tegumente
- Ecografii
- Endoscopie digestivă inferioară cu sau fară sedare, cu sau fără biopsie
- Esofagoscopie flexibilă cu sau fară sedare
- Panendoscopie până la duoden sau ileum cu sau fară sedare
- Endoscopie bronșică
- Fizioterapie (laser, drenaj limfatic, magnetoterapie, ultrasunete, electroterapie, termoterapie, parafină, băi galvanice, terapia TECAR)
- Kinetoterapie
- Masaj
- CellOxy (terapie respiratorie)
- Explorări funcționale necesare pentru diagnosticul sau monitorizarea anumitor afecțiuni
- Investigații praclinice
- Spirometrie
- Examen spută
- Imagistică medicală















