Banner Urocultura cu antibiogramă

Urocultura cu antibiogramă

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Urina reprezintă lichidul secretat de rinichi (diureză) ca urmare a proceselor de filtrare. Urina trece prin căile urinare în vezica urinară, iar de aici ea este eliminată, procesul purtând numele de micțiune. Micțiunea se face prin uretră și organe sexuale externe. Organismul unui om sănătos produce circa 1,5-2 litri de urină/24 h, cantitatea fiind dependentă de volumul sângelui filtrat şi de aportul hidric ingerat.

Atunci când tractul urinar prezintă anumite afecțiuni, simptomele pot fi vizibile sau pot avea manifestări clinice reduse. Infecțiile urinare sunt foarte frecvente (E. Coli Enterococ, Streptococ etc.), iar în acest caz se recomandă și, după caz, antibiograma, adică identificarea germenului răspunzător de infecţie, dar şi alegerea celui mai eficace medicament utilizat pentru tratarea afecţiunii.

Urocultura este o analiză care poate depista prezența unei afecțiuni la nivelul tractului urinar. O astfel de infecție începe, de obicei, în vezică sau uretră și se poate extinde apoi în tot tractul urinar. Infecțiile tractului urinar se împart în: infecții de tract urinar joase (sunt afectate uretra și vezica urinară) și înalte (sunt afectate ureterele și rinichii).

Probă Urocultura cu antibiogramă Medlife

Când este recomandată urocultura

Urocultura este recomandată atunci când există semne ale unei infecții urinare, pacienții putând prezenta simptome precum:

  • senzație de usturime în timpul micțiunii (disurie) sau după încheierea acesteia;
  • urinări frecvente în cantități mici (polakiurie);
  • sensibilitate la nivelul abdomenului inferior.

Alte simptome ale unei infecții urinare sunt febra, durerile în zona lombară și o urină tulbure, urât mirositoare, acestea indicând prezența unei infecții urinare severe.

Procedura recoltare

Modul în care este recoltată proba de urină este important pentru acuratețea rezultatului, de aceea este recomandat ca proba să fie recoltată din prima urină de dimineață (cu aruncarea primului jet). Dacă acest lucru nu este posibil, se va preleva proba din jetul de urină produs la 4 ore după ultima micțiune.

Se va folosi un recipient special pentru urocultură, de unică folosință, ce poartă numele de urocultor. Proba va fi preluată din cel de-al doilea jet urinar, fără a întrerupe fluxul. Se recomandă evitarea atingerii recipientului de zonele genitale, pentru a nu contamina proba.

Capacul urocultorului va fi așezat cu fața în sus în timpul urinării, pe o suprafață curată pentru a evita contaminarea, iar la final se va înfileta cu grijă.

Înainte de prelevarea acestei probe pentru urocultură, se recomandă o toaletare locală riguroasă, doar cu apă și săpun.

Proba trebuie transportată la laborator în maximum 2 ore de la recoltare. Dacă acest lucru nu este posibil, se va păstra la o temperatură de 2-8 grade Celsius.

În cazul bebelușilor, proba pentru urocultură se recoltează în punga pediatrică, aceasta fiind sterilă. Este recomandat ca punga să fie transportată la laborator în interiorul unui urocultor steril pentru adulți.

Interpretare rezultate

Se consideră absentă creşterii bacteriene, fără semnificaţie clinică, o urocultură < 1000 UFC/mL (UFC=unităţi formatoare de colonii).

Un rezultat între 1000-10000 UFC/mL presupune o probabilă infecţie bacteriană într-o cantitate mică şi necesită investigaţii suplimentare din partea medicului curant.

Un rezultat > 10000 UFC/ml arată o infecţie urinară certă.

Valorile de referință sunt date de aparatura, metoda de lucru și reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Mediile de cultură folosite permit creşterea celor mai frecvent întâlniți agenți etiologici ai infecțiilor urinare. Printre aceștia se numără:

  • Coci: Staphylococcus, Enterococcus, Streptococcus;
  • Enterobacteriaceae: E. Coli, Klebsiella, Salmonella, Proteus, Pseudomonas, Citrobacter, Serratia, Morganella;
  • Fungi: Candida.

Urocultura nu se realizează în timpul unui tratament cu antibiotice deoarece acestea pot influența rezultatul analizei. Pentru a se observa eficacitatea tratamentului, urocultura se realizează la 5-7 zile după ultima doză de antibiotice administrată.

Valori scăzute

În cazul în care laboratorul nu a identificat prezenţa microorganismelor în proba de urină, rezultatul se comunică sub forma: Bacteriurie < 1000 UFC/mL, fără semnificaţie clinică.

Valori crescute

Prezența microorganismelor în probă va fi comunicată sub forma:

Exemplu: Escherichia Coli > 1000 UFC/mL

Simultan cu urocultura, poate fi solicitată și antibiograma pentru a se observa antibioticele la care sunt sensibile microorganismele care au cauzat infecția tractului urinar.

Interpretarea examenului de urocultură este făcută de medic în context clinic.

Bibliografie

  1. “What’s a Urine Culture?” WebMD, WebMD, 15 Mar. 2017, https://www.webmd.com
  2. “Urine Culture - Health Encyclopedia - University of Rochester Medical Center.” Rochester.edu, 2022, www.urmc.rochester.edu
  3. Gupta, Kalpana, et al. “Urinary Tract Infection.” Annals of Internal Medicine, vol. 167, no. 7, 3 Oct. 2017, p. ITC49, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.7326/aitc201710030

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu