RUTINA DE VINERI
20% reducere la consultații și analize!

Centrul de obezitate Brașov
Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Politica de confidențialitate și Termeni și condiții.
Proceduri
Chirurgia bariatrică sau ”operația de slăbire” include în general o varietate de proceduri efectuate pentru pacienții obezi: Gastric Sleeve, Sleeve endogastric, Bypass gastric, Mini bypass gastric, Inel gastric, Balon intragastric, Diversia bilio-pancreatică, Plicatura gastrică, Bipartiție gastrică și Bariclip.
Intervențiile chirurgicale se realizează pe cale laparoscopică, minim invaziv. Indiferent de patologia asociată obezității, tehnica laparoscopică aduce beneficii majore pacientului:
- Scăderea în greutate cu până la 80% din excesul ponderal;
- Ameliorarea semnificativă, în cele mai multe cazuri vindecarea completă a afecțiunilor asociate obezității: diabet zaharat de tip II, hipertensiunea arterială, steatoză hepatică (ficat gras), colesterol crescut, apnee de somn, dispnee, insuficiență venoasă, dezechilibre hormonale;
- Îmbunătățirea calității vieții și creșterea speranței de viață;
- Creșterea stimei de sine și menținerea unei stări generale de bine;
- Incizii de mici dimensiuni (5-15mm) fără secționarea majoră a musculaturii;
- Dureri postoperatorii minime;
- Reintegrare socială facilă și rapidă.
Proceduri efectuate în cadrul Spitalului MedLife Brașov
“Gastric Sleeve” este operația de gastrectomie longitudinală, care presupune reducerea volumului gastric prin rezecția a 80% din stomac, odată cu îndepărtarea acestei părți a organului, se reduce și producerea de grelină, hormonul răspunzător pentru senzația de foame.
Circuitul fiziologic al alimentelor în tubul digestiv nu se modifică, tubul gastric va rămâne la un volum de aproximativ 100-120 ml, ceea ce face ca senzația de sațietate să aibă loc mult mai repede.
Procedură
Micșorarea stomacului este una dintre cele mai frecvente intervenții de chirurgie bariatrică. Operația Gastric Sleeve este o intervenție chirurgicală care se efectuează pe cale laparoscopică. Acest tip de intervenție se realizează prin incizie unică, 3 sau 5 incizii de dimensiuni reduse (10-12 mm), în funcție de opțiunile estetice sau adaptate gradului de obezitate, prin care se introduc instrumentele de lucru și camera video care permite proiectarea imaginilor din abdomen pe un monitor; cu ajutorul acestor dispozitive medicul chirurg poate efectua rezecția gastrică.
Ablația parțială a stomacului se realizează cu un instrument special numai “stapler” în vârful căruia se atașează dispozitivele chirurgicale de autosutură dublate cu o proteză care face sutura organului rămas să fie perfectă.
Durata acestei intervenții chirurgicale este cuprinsă între 1 - 1,5 ore.
Avantaje
Această tehnică chirurgicală ajută la scăderea greutății într-un mod sigur și eficient, avantajele pe termen lung sunt următoarele:
- ameliorarea, uneori vindecarea completă, afecțiunilor metabolice asociate obezității: diabetul zaharat de tip II, hipertensiunea arterială; steatoza hepatică, colesterol mărit, apnee în somn;
- circuitul fiziologic al sistemului digestiv nu se modifică;
- se reduce capacitatea de stocare a alimentelor în stomac;
- pierderea ponderală ajunge a fi considerabilă și permanentă;
- recuperarea postoperatorie facilă;
- reintegrarea în activitățile sociale se realizează într-un timp scurt;
- îmbunătățirea calitatea vieții;
- creșterea stimei de sine.
Adresabilitate
Candidații eligibili pentru intervenția chirurgicală de Gastric Sleeve sunt pacienții cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, care au adesea un indice de masă corporală de cel puțin 40, însă acest tip de operație poate fi luată în considerare și la un indice de masă corporală mai mic atât timp cât problemele cauzate de obezitate pun viața pacientului în pericol: diabet zaharat de tip II, probleme cardiace, apnee severă de somn sau când pacientul prezintă un istoric al obezității de cel puțin 5 ani.
Nu beneficiază de procedeele bariatrice pacienții care prezintă un risc major asociat anesteziei generale, graviditate, dependențe de alcool, de droguri, patologie psihiatrică severă, neoplazii, TBC, HIV.
Bolnavii diagnosticați cu ulcer gastric sau alte patologii gastrice sunt temporizați până la vindecare.
Pregătirea pre-operatorie
Primul pas în realizarea și programarea unei intervenții chirurgicale de Gastric Sleeve este vizita la cabinetul de consultație pentru indicarea tipului de obezitate, stabilirea indicelui de masă corporală, măsura kilogramelor și a taliei.
Pregătirea preoperatorie presupune o evaluare a analizelor sanguine, examene de imagistică medicală (ecografie abdominală, CT), consultație endocrinologică cardiologică, pneumologică, ORL, psihiatrică/psihologică, gastroenterologie, ginecologie (la femei), boli de nutriție și diabet, preanestezică.
Recuperarea post-operatorie
Recuperarea post-operatorie se desfășoară ușor, pacientul putând să se reintegreze rapid la activitățile sale cotidiene. Spitalizarea necesară este de 1-2 zile.
Dieta
Pentru a permite vindecarea stomacului, planul de nutriție va trebui respectat printr-o dietă lejeră, lichidiană 10-14 zile, continuând încă 14 zile cu alimentație semisolidă, urmând ca treptat să includă toate produsele în alimentație, dar în cantități mici și bine masticate.
Pe parcursul primei luni post-operator este interzis consumul de alimente solide sau în cantități mari, fie ele și lichide, semisolide.
Etapele programului de nutriție sunt foarte importante pentru adaptarea lentă a stomacului și readaptarea întregului organism la schimbările produse.
Anumite alimente vor fi restricționate, până la excludere, din alimentație: băuturile carbogazoase, dulci, zaharurile fine, produse de patiserie (alimente considerate ”bombe calorice”), alcool.
Programul post-operator
Monitorizarea post-operatorie se va realiza în strânsă legătură cu medicul chirurg și cu întreaga echipă a Centrului de Obezitate.
Controalele medicale se vor efectua la intervale de timp bine stabilite: 14 zile, 1 lună, 3 luni, 6 luni, 1 an și apoi anual se vor organiza întâlniri individuale. Toate aceste controale post-operatorii au scopul de a monitoriza evoluția pacienților, a nota progresele: numărul kilogramelor pierdute, ameliorarea afecțiunilor cauzate de obezitate, stabilirea impactului avut în viața pacientului.

Operația de bypass gastric este intervenția chirurgicală care presupune izolarea unei porțiuni mici de stomac față de restul stomacului și conectarea acestei porțiuni direct la intestinul subțire.
Scopul principal al procedurii de bypass gastric este de a diminua cantitatea de alimente ingerată și capacitatea de absorbție a intestinului subțire ceea ce duce implicit la pierdere în greutate.
Procedură
Operația de bypass gastric este o intervenție minim invazivă și se realizează pe cale laparoscopică. Acest tip de intervenție se realizează prin 5 incizii de dimensiuni reduse (10-12 mm) prin care se introduc instrumentele de lucru și camera video care permite proiectarea imaginilor din abdomen pe un monitor; cu ajutorul acestor dispozitive medicul chirurg poate efectua pliul stomacului și anastomozele intestinului subțire.
Izolarea parțială a stomacului se realizează cu un instrument special numai “stapler” în vârful căruia se atașează dispozitivele chirurgicale de autosutură care face ca tranșa pliului rămas să fie perfectă.
Durata acestei intervenții chirurgicale este cuprinsă între 2,5 - 3 ore.
Avantaje
- ameliorarea, uneori vindecarea completă, afecțiunilor metabolice asociate obezității: diabetul zaharat de tip II, hipertensiunea arterială; steatoza hepatică, colesterol mărit, apnee în somn;
- înlăturarea refluxului gastric;
- alimentele ajung mai repede în intestin, generând mai rapid senzația de sațietate;
- se reduce capacitatea de stocare a alimentelor în stomac;
- pierderea ponderală ajunge a fi considerabilă și permanentă;
- recuperarea postoperatorie facilă;
- reintegrarea în activitățile sociale se realizează într-un timp scurt;
- îmbunătățirea calitatea vieții;
- creșterea stimei de sine.
Adresabilitate
Candidații eligibili pentru intervenția chirurgicală de bypass gastric sunt pacienții cu vârsta cuprinsă între 18 și 70 de ani, care au adesea un indice de masă corporală de cel puțin 40, însă acest tip de operație poate fi luată în considerare și la un indice de masă corporală mai mic atât timp cât problemele cauzate de obezitate pun viața pacientului în pericol: diabet zaharat de tip II, probleme cardiace, apnee severă de somn sau când pacientul prezintă un istoric al obezității de cel puțin 5 ani.
Nu beneficiază de procedeele bariatrice pacienții care prezintă un risc major asociat anesteziei generale, graviditate, dependențe de alcool, de droguri, patologie psihiatrică severă, neoplazii, TBC, HIV.
Bolnavii diagnosticați cu ulcer gastric sau alte patologii gastrice sunt temporizați până la vindecare.
Pregătirea pre-operatorie
Primul pas în realizarea și programarea unei intervenții chirurgicale de bypass gastric este vizita la cabinetul de consultație pentru indicarea tipului de obezitate, stabilirea indicelui de masă corporală, măsura kilogramelor și a taliei.
Pregătirea preoperatorie presupune o evaluare a analizelor sanguine, examene de imagistică medicală (ecografie abdominală, CT), consultație endocrinologică cardiologică, pneumologică, ORL, psihiatrică/psihologică, gastroenterologie, ginecologie (la femei), boli de nutriție și diabet, preanestezică.
Recuperarea post-operatorie
Recuperarea post-operatorie se desfășoară ușor, pacientul putând să se reintegreze rapid la activitățile sale cotidiene. Spitalizarea necesară este de 1-2 zile.
Dieta
Pentru a permite vindecarea stomacului, planul de nutriție va trebui respectat printr-o dietă lejeră, lichidiană 14 zile, continuând încă 14 zile cu alimentație semisolidă, urmând ca treptat să includă toate produsele în alimentație, dar în cantități mici și bine masticate.
Hidratarea reprezintă un factor foarte important în menținerea unui echilibru al întreg organismului, este recomandat 1,5 - 2 litri de lichide pe zi (apă plată, ceai neîndulcit) înghițituri mici realizate la interval de 20-30 minute, dar nu și în timpul mesei.
Pe parcursul primei luni post-operator este interzis consumul de alimente solide sau în cantități mari.
Etapele programului de nutriție sunt foarte importante pentru adaptarea lentă a stomacului și readaptarea întregului organism la schimbările produse.
Anumite alimente vor fi restricționate, până la excludere, din alimentație: băuturile carbogazoase, dulci, zaharurile fine, produse de patiserie (alimente considerate ”bombe calorice”), alcool.
Programul post-operator
Monitorizarea post-operatorie se va realiza în strânsă legătură cu medicul chirurg și cu întreaga echipă a Centrului de Obezitate.
Controalele medicale se vor efectua la intervale de timp bine stabilite: 14 zile, 1 lună, 3 luni, 6 luni, 1 an și apoi anual se vor organiza întâlniri individuale. Toate aceste controale post-operatorii au scopul de a monitoriza evoluția pacienților, a nota progresele: numărul kilogramelor pierdute, ameliorarea afecțiunilor cauzate de obezitate, stabilirea impactului avut în viața pacientului.
Încurajarea și susținerea pacienților face posibil succesul unei intervenții chirurgicale bariatrice reușite și menținerea rezultatelor pe termen lung!

Balonul gastric Allurion este o variantă non-chirurgicală, temporară (aproximativ 16 săptămâni) care ajută persoanele ce se confruntă cu probleme ponderale în reducerea greutății corporale.
Montarea balonului gastric Allurion este o procedură simplă, reversibilă, larg răspândită și care se poate realiza fără endoscopiei și fără anestezie.
Această procedură reprezintă o soluție temporară de tratare a obezității, spre deosebire de procedurile chirurgicale, iar pierderea în greutate este mai redusă, în medie 10-15% din greutatea corporală.
Balonul gastric reușește să umple aproximativ 550 ml din volumul total al stomacului, fapt care va induce în mod natural pierderea în greutate prin creșterea senzației de sațietate, reducerea cantității de alimente ingerate la o masă și întârzierea golirii gastrice.
Rezultatele pe termen lung trebuie susținute de pacient și constau în adoptarea unui stil de viață sănătos cu o dietă echilibrată acompaniată de activități fizice, odihnă corespunzătoare, stabilitate emoțională și reducerea factorilor de stres.
Procedura
Tehnica introducerii balonului gastric Allurion este o tehnică minim-invazivă și constă în înghițirea unei capsule care este apoi transformată de către medic într-un balon gastric. Balonul gastric Allurion este singurul balon gastric care nu necesită endoscopie, analgosedare sau anestezie generală pentru plasarea lui.
Durata procedurii este de aproximativ 20 minute, odată ajuns în stomac, capsula se umflă, balonul umple stomacul ceea ce contribuie la o senzație mai mare și mai rapidă de sațietate.
După aproximativ 16 săptămâni balonul gastric Allurion se va elimina în mod natural și fiziologic prin tubul digestiv, în scaun.
Avantaje
Această tehnică ajută la scăderea greutății corporale, iar avantajele ei sunt următoarele:
- intervenția este nonchirurgicală, nu necesită spitalizare sau alte servicii suplimentare de ATI;
- inserția balonului gastric nu prezintă complicații ca în cazul tehnicii chirurgicale;
- procedura este reversibilă și se poate repeta de mai multe ori pe parcursul vieții;
- recuperarea după inserarea balonului gastric este mai rapidă decât în cazul intervențiilor chirurgicale bariatrice;
- se bazează pe același principiu ca și intervențiile chirurgicale bariatrice: limitează cantitatea de alimente consumate în timpul mesei.
Adresabilitate
Persoanele care pot beneficia de balonul gastric sunt persoanele adulte cu vârsta cuprinsă între 18 - 65 ani, cu un indice de masa corporală (IMC) egal sau mai mare de 27, persoane care nu au fost supuse altei intervenții chirurgicale bariatrice sau altei proceduri chirurgicale la nivelului tractului digestiv, persoane care nu prezintă alergii cunoscute la materiale din care este alcătuit balonul gastric Allurion.
Balonul gastric nu este recomandat persoanelor care prezintă: disfagie (dificultăți la înghițire), hernii hiatale, tulburări ale motilițății gastrointestinale, condiții care predispun la perforații gastrice, pancreatită, cancer activ, tulburări psihice, dependențe incontrolabile, femei gravide sau care alăptează.
Pregătirea
Primul pas în realizarea și programarea unei intervenții de montare a balonului gastric Allurion este vizita la cabinetul de consultație pentru indicarea tipului de obezitate, stabilirea indicelui de masă corporală, măsura kilogramelor și a taliei.
Pregătirea preoperatorie presupune o evaluare a analizelor sanguine, examen de tranzit baritat eso-gastro-duodenal, consultație endocrinologică, cardiologică, boli de nutriție, diabet și evaluare psihologică.
Intervenția propriu-zisă
În ziua aplicării procedurii pacientul nu trebuie să consume lichide cu minim 2 ore și mâncare solidă cu cel puțin 8 ore înainte de intervenție.
Pacientul trebuie să înghită capsula care conține balonul gastric, iar plasarea lui corectă se verifică prin control Rx, urmând umplerea cateterului cu aproximativ 550 ml de lichid; se va efectua încă o radiografie pentru a verifica umplerea completă și corectă a balonului, se va îndepărta cateterul de umplere trăgându-l în afara tubului digestiv.
Recuperarea și programul post inserției
Recuperarea este extrem de facilă, pacientul poate reveni în 24 ore la activitățile cotidiene cu recomandarea adoptării unui stil de viață sănătos, o dietă echilibrată acompaniată de activități fizice, odihnă corespunzătoare, stabilitate emoțională și reducerea factorilor de stres.
Pentru a permite acomodarea stomacului cu balonul gastric, planul de nutriție va trebui respectat printr-o dietă lejeră, lichidiană 7 zile, continuând încă 7 zile cu alimentație semisolidă, urmând ca treptat să includă toate produsele în alimentație, dar în cantități mici și bine masticate.
Etapele programului de nutriție sunt foarte importante pentru adaptarea lentă a stomacului și readaptarea întregului organism la noul stil de viață.
Anumite alimente vor fi restricționate, până la excludere, din alimentație: băuturile carbogazoase, dulci, zaharurile fine, produse de patiserie (alimente considerate ”bombe calorice”), grăsimi, alcool.
Riscuri și efecte secundare
Orice procedură, oricât de minim-invazivă, precum tehnica de montare a balonului gastric prezintă anumite riscuri, complicații sau efecte secundare, însă acestea pot apărea foarte rar:
- dificultăți la înghițirea capsulei pe cont propriu, însă cu ajutorul personalului medical prin rigidizarea cateterului se poate continua și susține această procedură;
- după umplerea balonului cu lichid unii pacienți pot prezenta senzație de greață, crampe, dureri abdominale intense sau vărsături;
- reacție alergică la materialele din care este alcătuită capsula balonului gastric;
- în cazuri rare balonul necesită îndepărtare cu ajutorul endoscopului;
- la sfârșitul perioadei de ședere a balonului în stomac, după golire, acesta poate să fie eliminat prin vărsătură în loc sa fie eliminat prin tractul digestiv.
