Discopatie

Discopatia este cea mai frecventa problema a sistemului nervos si face referire la degradarea discurilor intervertebrale. In general, discopatia apare in urma unor traume fizice repetate si a presiunii indelungate la nivelul coloanei vertebrale. Diagnosticul de discopatie sugereaza o serie de anomalii patologice ale discurilor intervertebrale. Hernia de disc si boala degenerativa a discurilor intervertebrale sunt afectiuni care fac parte din categoria discopatiilor.

Exista diferite tipuri de discopatie, in functie de amplasarea discurilor afectate:

Discopatie cervicala – apare atunci cand degradarea se petrece la nivelul discurilor inetrvertebrale ale coloanei cervicale;

Discopatie toracala – aceasta apare atunci cand sunt afectate discurile intervertebrale de la nivelul coloanei vertebrale toracale;

Discopatie lombara – apare la nivelul discurilor dintre vertebrele din zona lombo-sacrala. 

Discopatia poate sa apara in orice segment al coloanei vertebrale, insa de cele mai multe ori, aceasta afectiune apare in zona lombara. Zona lombara este mai predispusa discopatiei intrucat face legatura intre doua sectiuni fixe ale coloanei vertebrale: coloana toracala si zona sacrala.

Medici specialiști - Ortopedie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Ce cauzeaza disopatia lombara

Exista o serie de factori care cresc riscul de discopatie lombara:

 • Varsta – inaintarea in varsta reprezinta principalul factor de risc pentru discopatia lombara;
 • Obezitatea – kilogramele in plus pun o presiune crescuta pe coloana, implicit pe discurile intervertebrale, accelerand astfel procesul de degenerare a acestora;
 • Fumatul – nicotina blocheaza fluxul sanguin la nivelul discurilor intervertebrale, accelerand procesul de degenerare a acestora;
 • Accidentarea/ leziunile la nivelul coloanei vertebrale;
 • Efort fizic sustinut.

Grupele cu risc crescut pentru discopatia lombara sunt:

 • Persoanele supraponderale;
 • Persoanele care practica meserii ce implica efort fizic sustinut;
 • Persoanele care practica sporturi ce implica risc de accidentare;
 • Fumatorii.

Simptome

Simptomele discopatiei lombare

Durere severaraspandita in zona radacinii nervoase afectate, posibil cu tulburari motorii sau senzoriale. Durere care se agraveaza atunci cand pacientul sta in sezut sau in picioare pentru o perioada indelungata, ori la anumite miscari. Inceputul procesului poate fi asociat cu o trauma, o miscare brusca sau o pozitie atipica a corpului pentru o lunga perioada de timp. In unele cazuri, inceputul poate fi lent, treptat si neobservat. In perioada acuta, durerea scade sau chiar dispare atunci cand va odihniti, dar se evidentiaza atunci cand tusiti sau stranutati. La durere se adauga si rigiditatea musculara pe partea laterala a coloanei vertebrale, mobilitatea limitata si curbura spinarii - scolioza. Atrofia musculara (dimensiunea redusa a muschiului) indica o compresie mai mare a radacinilor.

Semne neurologice: parestezii, hipo/hiperestezie, senzatie de greutate in membru, pareza/plegie, tulburari motorii (de mers), tulburari sfincteriene etc.

Semne generale: febra, scadere ponderala, frisoane, astenie etc.

Herniile discului frontal si frontal-lateral sunt mult mai rare si in regiunea lombara apar cu dureri de spate, care se raspandesc in zona inghinala si coapse, iar in gat pot provoca disfagie - tulburari de inghitire. Afectiunile herniei discului lateral, de obicei, nu provoaca tulburari in rezervoarele pelvine, dar, din cauza durerii severe, urinarea si defecarea pot fi dificile sau imposibile.

 

Tratament

Diagnosticarea discopatiei lombare

Investigatiile imagistice sunt insa cele care vor confirma diagnosticul de discopatie lombara. Radiografiile, RMN-ul si CT sunt folosite in diagnosticarea afectiunilor coloanei vertebrale. Dintre acestea, RMN-ul este cel mai relevant in evaluarea pacientilor cu discopatie lombara, insa si celelalte metode vor ajuta in stabilirea diagnosticului, cu toate ca nu le va furniza atat de multe informatii.

Tratamentul discopatiei lombare

Tratamentul pentru discopatia lombara se face in dependentade stadiul in carea fost diagnosticataafectiunea. In cazul in care discopatia lombara este intr-un stadiu incipient, prima masura recomandata, dincolo de antiinflamatoare locale sub forma de unguent, este cea de corectare a posturii pacientului. La aceasta se poate adauga mesaj terapeutic si fiziokinetoterapie.

In cazul in care discopatia este intr-un stadiu mai avansat iar durerile sunt de intensitate mai mare si cu o frecventa  mai mare, atunci se va incerca limitarea corecturii de postura deoarece aceasta poate genera dureri si mai puternice, dar se va mentine fiziokinetoterapia si masajul terapeutic precum si antiinflamatoarele nesteroidiene, la recomandarea medicului. O alta metoda terapeutica este realizata cu ajutorul infiltratiilor, dar acestea se fac doar cand pacientul este internat.

In cazul in care discopatia lobara este intr-un stadiu avansat si celelalte metode de tratament nu sunt eficiente, se va apela la metoda chirurgicala, cu rezultate de o calitate superioara, pe termn lung. 

Coduri de diagnostic asociate
 • Abces Al Intestinului
Specialități asociate
 • Ortopedie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.