Dishidroza

Dishidroza este o forma frecventa de eczema care afecteaza palmele si partile laterale ale degetelor mainilor si picioarelor. Aceasta boala se caracterizeaza prin formare de vezicule si/sau bule cu lichid clar, transparent, neinsotite de obicei de eritem, dar foarte pruriginoase (mancarime intensa a pielii) si care are un debut brusc. Se vindeca spontan in 2-3 saptamani, cu descuamare reziduala, dar recidivele sunt frecvente primavara sau toamna.

Echipa medicala MedLife - Dermatoestetica, Dermatovenerologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Panduru Mihaela,Medic Primar, Doctor in Stiinte Medicale, Asistent Universitar
Medic Primar,...
Medic Specialist

Dishidroza - Cauze / agent infectios / factori de risc

Exista multipli factori diferiti care pot cauza dishidroza, cum sunt alergenii, stresul fizic, psihic sau schimbarea anotimpurilor. Cauza este frecvent necunoscuta. Poate avea ca factor etiologic o eczema atopica sau de contact, o reactie alergica sau medicamentoasa, un focar infectios, mai ales o micoza interdigitoplantara. 

Dishidroza - Simptome

Simptomele dishidrozei

Dishidroza se manifesta printr-o eruptie veziculo-buloasacu continut clar, transparent, de obicei neinsotite de reactie inflamatorie (eritem), localizate simetric pe laturile degetelor sau pe intreaga palma si/sau planta. Acest puseu de vezicule este insotit in general de un prurit foarte intens, care poate precede eruptia, senzatie de arsura sau intepatura. Persistenta pruritului (mancarimei) si senzatiei de arsura provoaca leziuni de grataj. Se vindeca de obicei spontan in 2-3 saptamani, cu descuamare reziduala, dar recidivele sunt frecvente si se pot intinde pe perioade de luni sau ani. Analizata in timp, la pacienti se observa o agravare a eruptiilor cutanate daca activitatile lor implica un contact cu substantele iritante in conditii de umiditate. 

Evolutia veziculelor este diferita de la un caz la altul. Uneori, veziculele pot fi foarte discrete si se usuca rapid. In acest caz rezulta mici placarde brun galbui, inlocuite ulterior cu o fina descuamare centrifuga care ia un aspect festonat sub forma de colereta, lasand o epiderma roza, subtiata, cu aspect atrofic foarte moale la pipait.

Exista cateva varietati de dishidroza: dishidroza simpla, eczema dishidrozica, dishidroza buloasa, dishidroza hemoragica, dishidroza pustuloasa.

Dishidroza simpla. Este cea cea mai tipica dishidroza si se caracterizeaza printr-un puseu de mici vezicule tensionate, profund inserate in epiderma si umplute cu un lichid clar. Veziculele in dishidroza simpla nu sunt insotite de o reactie inflamatoare (eritem) clinic manifestata. Aceste vezicule se dezvolta in epiderma palmoplantara, adica pe palme sau pe fetele laterale si palmare ale degetelor mainii pe de o parte si pe plante sau pe fetele laterale ale degetelor picioarelor pe de alta parte.

Eczema dishidrozica. In unele cazuri, vezicule se dezvolta pe un fond eritematos sau eritematoscuamos. In acest caz, dishidroza se numeste eczema dishidrozica. Eczema dishidrozica este insotita de fisuri profunde si dureroase. Pe un fond eritematoscuamos sau eritematocrustos, fisurat, puseurile subintrante de noi vezicule se repeta la infinit.

Dishidroza buloasa. Uneori, veziculele initial confluente iau aspectul de bule adesea multiloculare, care se sparg si se erodeaza provocand o zemuire. In cazuri rare, dishidroza este buloasa de la inceput, invadand palmele si plantele, diseminandu-se apoi sub forma de placarde eczematoase caracteristice in alte parti ale tegumentului (dosul degetelor, dosul mainilor, dosul picioarelor, glezne). Aceasta diseminare este un bun exemplu de o raspandire secundara a unei eczeme.

Dishidroza hemoragica. In unele cazuri, veziculele sunt hemoragice. Insa hemoragiile se observa mai ales in formele buloase a dishidrozei.

Dishidroza pustuloasa. Cand dishidroza devine cronica, ea se poate infecta. Aceasta infectie secundara duce la dishidroza pustuloasa. Aceasta este uneori insotita de o limfangita, sub forma unui treneu (o dunga) liniar eritematos pe fata anterioara a antebratului, care urca rareori de-a lungul bratului pana la axila, unde exista o adenopatie.

Dishidroza - Tratament

Diagnosticul dishidrozei

Diagnosticul dishidrozei se face de obicei clinic, desi cultura bacteriana si testele de sensibilitate exclud infectia secundara. Testele hematologice arata frecvent nivelul imunoglobulinei E este de cele mai multe ori ridicat.

Substantele folosite pentru a provoca sistemic pacientii cu posibili alergeni ingerati pot declansa exarcerbari. In timpul acestui test se pot dezvolta vasculita sau eritemul polimorf.

Tratamentul dishidrozei

Tratamentul consta in eliminarea cauzei atunci cand aceasta poate fi identificata. Local se fac bai cu solutii antiseptice si se aplica dermatocorticoizi, asociati in formele cronice cu gudroane. Sistemic se administreaza antihistaminice si, in cazurile severe, cure scurte de glucocorticoizi. In eczema dishidrotica primul tratament cuprinde steroizi topici potenti si aplicarae de comprese reci. Curele scurte de steroizi orali sunt cea de a doua optiune terapeutica pentru episoadele acute. Important este ca pe durata tratamentului sa evitati sa va scarpinati.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical