Disfagie

Disfagia este senzatia de dificultate la inghitit. Cauza obisnuita este ca alimentele “se blocheaza” in drumul lor descendent.

Echipa medicala MedLife - ORL

Ciolac Gabriela
Medic Specialist
Coanda Cristi Sorin,Medic Primar
Medic Primar
Andrian Iustina,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
  •  
  • 1 of 25

Disfagie - Cauze / agent infectios / factori de risc

Cauzele disfagiei

Transportul alimentelor lichide, solide sau ambele este perturbat in drumul lor de la faringe la stomac. Disfagia este clasificata in disfagie orofaringiana si disfagie esofagiana, in functie de localizare. Disfagia nu trebuie confundata cu senzatia de globus, o senzatie de nod in gat, nelegata de deglutitie si care nu este insotita de tulburarea tranzitului esofagian.

Disfagia orofaringiana - apare la pacientii cu afectiuni neurologice sau musculare care intereseaza muschii scheletici. Simptomele includ: dificultati in a initia deglutitia, regurgitatie nazala si aspiratie traheala urmata de tuse. 

Difagia esofagiana - este dificultatea progresiei alimentelor in esofag, probabil cauzata de tulburari obstructive sau ale motilitatii. 

Disfagie - Simptome

Simptomele disfagiei

Tulburarile de motilitate produc disfagie atat pentru alimentele solide, cat si pentru lichide. Obstructia mecanica produce disfagie doar pentru solide. Carnea si painea sunt frecvent unicele alimente netolerate, dar anumiti pacienti nu pot tolera nici un aliment solid, ci numai lichide. Pacientul care atribuie disfagia sa unei tulburari a esofagului inferior are de obicei dreptate, in timp ce pacientul care atribuie disfagia sa unei tulburari a esofagului superior greseste uneori.

Disfagia poate fi intermitenta (ex: spasm esofagian difuz), poate progresa rapid in saptamani sau luni (carcinomulesofagian) sau chiar in ani (stenoza peptica).

Disfagie - Tratament

Diagnosticul disfagiei

Prezenta disfagiei atat pentru lichide, cat si pentru solide, diferentiaza cu precizie cauzele motorii de cele obstructive. Examenul cu bariu (in bolus solid, de obicei, o bezea sau tableta) trebuie efectuat. Daca rezultatul arata obstructie, pentru a elimina suspiciunea de neoplasm, se efectueaza o endoscopie (si eventual biopsie). Daca examenul cu bariu este negativ sau sugestiv pentru tulburari de motilitate, trebuie efectuate studii ale motilitatii. 

Tratamentul disfagiei

Tratamentul consta in tratarea cauzei specifice.

Modificarea dietei este componenta cheie in programul general de tratament al disfagiei. Dietele pentru pacientii cu disfagie includ: lichide cum sunt sucul de fructe, cafea, ceai, dar si lichide cu grosime de nectar (de exemplu, supa de smantana, suc de rosii); lichide sau alimente cu consistenta asemanatoare budincii (de exemplu, banane dulci, piure); alimente mecanice moi (de exemplu, paine, fasole); alimente care se destrama (de exemplu, paine, orez, briose); texturi amestecate.

Deoarece aportul de lichide este limitat la majoritatea pacientilor cu disfagie, acesti indivizi sunt expusi riscului de deshidratare. De aceea, starea de hidratare a pacientului trebuie monitorizata indeaproape.

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical