Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Radioterapie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Disfagia este senzatia de dificultate la inghitit. Cauza obisnuita este ca alimentele “se blocheaza” in drumul lor descendent.
Transportul alimentelor lichide, solide sau ambele este perturbat in drumul lor de la faringe la stomac. Disfagia este clasificata in disfagie orofaringiana si disfagie esofagiana, in functie de localizare. Disfagia nu trebuie confundata cu senzatia de globus, o senzatie de nod in gat, nelegata de deglutitie si care nu este insotita de tulburarea tranzitului esofagian.
Disfagia orofaringiana - apare la pacientii cu afectiuni neurologice sau musculare care intereseaza muschii scheletici. Simptomele includ: dificultati in a initia deglutitia, regurgitatie nazala si aspiratie traheala urmata de tuse.
Difagia esofagiana - este dificultatea progresiei alimentelor in esofag, probabil cauzata de tulburari obstructive sau ale motilitatii.
Tulburarile de motilitate produc disfagie atat pentru alimentele solide, cat si pentru lichide. Obstructia mecanica produce disfagie doar pentru solide. Carnea si painea sunt frecvent unicele alimente netolerate, dar anumiti pacienti nu pot tolera nici un aliment solid, ci numai lichide. Pacientul care atribuie disfagia sa unei tulburari a esofagului inferior are de obicei dreptate, in timp ce pacientul care atribuie disfagia sa unei tulburari a esofagului superior greseste uneori.
Disfagia poate fi intermitenta (ex: spasm esofagian difuz), poate progresa rapid in saptamani sau luni (carcinomulesofagian) sau chiar in ani (stenoza peptica).
Prezenta disfagiei atat pentru lichide, cat si pentru solide, diferentiaza cu precizie cauzele motorii de cele obstructive. Examenul cu bariu (in bolus solid, de obicei, o bezea sau tableta) trebuie efectuat. Daca rezultatul arata obstructie, pentru a elimina suspiciunea de neoplasm, se efectueaza o endoscopie (si eventual biopsie). Daca examenul cu bariu este negativ sau sugestiv pentru tulburari de motilitate, trebuie efectuate studii ale motilitatii.
Tratamentul consta in tratarea cauzei specifice.
Modificarea dietei este componenta cheie in programul general de tratament al disfagiei. Dietele pentru pacientii cu disfagie includ: lichide cum sunt sucul de fructe, cafea, ceai, dar si lichide cu grosime de nectar (de exemplu, supa de smantana, suc de rosii); lichide sau alimente cu consistenta asemanatoare budincii (de exemplu, banane dulci, piure); alimente mecanice moi (de exemplu, paine, fasole); alimente care se destrama (de exemplu, paine, orez, briose); texturi amestecate.
Deoarece aportul de lichide este limitat la majoritatea pacientilor cu disfagie, acesti indivizi sunt expusi riscului de deshidratare. De aceea, starea de hidratare a pacientului trebuie monitorizata indeaproape.
Bibliografie
Clinica Mayo
www.medicalnewstoday.com
www.nhs.uk
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.