Disfagie

Disfagia este senzatia de dificultate la inghitit. Cauza obisnuita este ca alimentele “se blocheaza” in drumul lor descendent.

Medici specialiști - Orl

Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist
Furtuna Catalin
Furtuna Catalin
Medic Specialist

Orl

Agache Armand
Agache Armand
Medic Primar
Agache Armand
Agache Armand
Medic Primar

Orl , Orl Pediatrie și Camera De Garda

Ciuca Alexandru
Ciuca Alexandru
Medic Specialist
Ciuca Alexandru
Ciuca Alexandru
Medic Specialist

Orl și Orl Pediatrie

TIR
Tecuceanu Ioana Rodica
Medic Specialist
TIR
Tecuceanu Ioana Rodica
Medic Specialist

Orl

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele disfagiei

Transportul alimentelor lichide, solide sau ambele este perturbat in drumul lor de la faringe la stomac. Disfagia este clasificata in disfagie orofaringiana si disfagie esofagiana, in functie de localizare. Disfagia nu trebuie confundata cu senzatia de globus, o senzatie de nod in gat, nelegata de deglutitie si care nu este insotita de tulburarea tranzitului esofagian.

Disfagia orofaringiana - apare la pacientii cu afectiuni neurologice sau musculare care intereseaza muschii scheletici. Simptomele includ: dificultati in a initia deglutitia, regurgitatie nazala si aspiratie traheala urmata de tuse. 

Difagia esofagiana - este dificultatea progresiei alimentelor in esofag, probabil cauzata de tulburari obstructive sau ale motilitatii. 

Simptome

Simptomele disfagiei

Tulburarile de motilitate produc disfagie atat pentru alimentele solide, cat si pentru lichide. Obstructia mecanica produce disfagie doar pentru solide. Carnea si painea sunt frecvent unicele alimente netolerate, dar anumiti pacienti nu pot tolera nici un aliment solid, ci numai lichide. Pacientul care atribuie disfagia sa unei tulburari a esofagului inferior are de obicei dreptate, in timp ce pacientul care atribuie disfagia sa unei tulburari a esofagului superior greseste uneori.

Disfagia poate fi intermitenta (ex: spasm esofagian difuz), poate progresa rapid in saptamani sau luni (carcinomulesofagian) sau chiar in ani (stenoza peptica).

Tratament

Diagnosticul disfagiei

Prezenta disfagiei atat pentru lichide, cat si pentru solide, diferentiaza cu precizie cauzele motorii de cele obstructive. Examenul cu bariu (in bolus solid, de obicei, o bezea sau tableta) trebuie efectuat. Daca rezultatul arata obstructie, pentru a elimina suspiciunea de neoplasm, se efectueaza o endoscopie (si eventual biopsie). Daca examenul cu bariu este negativ sau sugestiv pentru tulburari de motilitate, trebuie efectuate studii ale motilitatii. 

Tratamentul disfagiei

Tratamentul consta in tratarea cauzei specifice.

Modificarea dietei este componenta cheie in programul general de tratament al disfagiei. Dietele pentru pacientii cu disfagie includ: lichide cum sunt sucul de fructe, cafea, ceai, dar si lichide cu grosime de nectar (de exemplu, supa de smantana, suc de rosii); lichide sau alimente cu consistenta asemanatoare budincii (de exemplu, banane dulci, piure); alimente mecanice moi (de exemplu, paine, fasole); alimente care se destrama (de exemplu, paine, orez, briose); texturi amestecate.

Deoarece aportul de lichide este limitat la majoritatea pacientilor cu disfagie, acesti indivizi sunt expusi riscului de deshidratare. De aceea, starea de hidratare a pacientului trebuie monitorizata indeaproape.

Coduri de diagnostic asociate
  • Disfagia
Specialități asociate
  • Orl

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.