Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Dezechilibrul florei intestinale
Descoperă informații utile despre disbioza: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Corpul uman este plin de colonii de bacterii inofensive cunoscute sub numele de microbiotă. Cele mai multe dintre aceste bacterii au un efect pozitiv asupra sănătății și contribuie la procesele naturale ale organismului.
Atunci când una dintre aceste colonii bacteriene este dezechilibrată, poate duce la disbioză intestinală. Disbioza apare de obicei atunci când nivelurile de bacteriile din tractul gastrointestinal - care include stomacul și intestinele - ajung în dezechilibru.
Unele efecte ale disbiozei, cum ar fi tulburările de stomac, sunt temporare și ușoare. În multe cazuri, organismul poate corecta dezechilibrul fără tratament.
Disbioza intestinală la bebeluși, înnăscută sau dobândită, este responsabilă de peste 25% din cazurile de constipație.
Orice perturbare a echilibrului microbiotei poate provoca disbioză. Atunci când aceasta apare în tractul gastrointestinal, este cauzată de:
Disbioza este frecventă și la nivelul pielii. Ea poate fi cauzată de expunerea la bacterii dăunătoare sau de o creștere excesivă a unui singur tip de bacterii.
De exemplu, bacteria Staphylococcus aureus poate crește necontrolat și poate duce la o infecție stafilococică. Bacteria Gardnerella vaginalis poate depăși numeric bacteriile sănătoase din vagin și poate provoca arsuri, mâncărimi și secreții vaginale.
Stilul de viață modern, folosirea excesivă a medicamentelor şi mai ales a antibioticelor pot produce un dezechilibru la nivelul bacteriilor intestinale.
De asemenea, stresul, unele alimente (îndulcitori artificiali, zahărul, amidonul, grăsimile) şi alcoolul pot perturba echilibrul microbian.
Simptomele vor depinde de locul în care se dezvoltă dezechilibrul bacterian. De asemenea, acestea pot varia în funcție de tipurile de bacterii care sunt implicate.
Manifestările comune includ:
Disbioza intestinală la copii poate produce o serie de reacții și manifestări:
După ce analizează istoricul medical și evaluează simptomele, medicul specialist poate solicita unul sau mai multe dintre următoarele teste de diagnosticare:
Medicul va colecta o probă de urină și o va trimite la un laborator, unde vor fi testați anumiți acizi pe care bacteriile îi pot produce. Dacă aceste niveluri de acizi sunt anormale, poate însemna că unele bacterii sunt în dezechilibru.
Specialistul vă va cere să luați acasă un recipient special pentru a obține o mostră de fecale, pe care o veţi duce apoi la analize. Medicul de laborator va testa proba pentru a vedea ce bacterii, drojdii sau fungi sunt prezente. Rezultatele vor evidenţia un posibil dezechilibru sau o creștere excesivă.
În cadrul testării trebuie să beți o soluție de zahăr și să respirați într-un balon special. Aerul din balon poate fi apoi testat pentru a detecta gazele produse de bacterii. Prea mult sau prea puțin din anumite gaze poate indica un dezechilibru bacterian. Acest test este adesea folosit pentru a se observa dacă există o creștere excesivă a bacteriilor din intestinul subțire (SIBO).
Medicul poate, de asemenea, să preleveze o mostră de bacterii sau de țesut (biopsie) dintr-o zonă unde se manifestă o infecție activă, pentru a vedea ce bacterii o provoacă.
În cazul în care dezechilibrul bacterian este provocat de medicamente, este posibil să fie nevoie să întrerupeți utilizarea acestora până la restabilirea echilibrului bacterian. De asemenea, medicul vă poate recomanda medicaţie specifică pentru a ajuta la controlul bacteriilor.
Dacă dieta este cauza problemei, indicat ar fi să apelaţi la un medic nutriţionist pentru a vă crea un plan de nutriție. Acesta vă poate ajuta să vă asigurați că primiți suficiente substanțe nutritive pentru a menține bacteriile în echilibru, inclusiv:
Medicul vă poate recomanda să excludeţi din dietă anumite alimente, precum:
De asemenea, ar trebui să consumaţi cât mai multe:
Administrarea de pre și probiotice poate ajuta, şi ea, la menținerea echilibrului bacteriilor intestinale. Aceste suplimente conțin culturi de bacterii specifice pe care le puteți mânca, bea sau administra sub formă de medicamente. Discutați cu medicul dumneavoastră despre tipurile de pre sau probiotice de care veți avea nevoie pentru a vă menține microbiota echilibrată.
Unele cercetări arată că yoga și meditația pot ajuta organismul să absoarbă substanțele nutritive. De asemenea, ele pot crește fluxul sanguin către creier și înapoi în intestin. Acest lucru poate reduce unele dintre simptomele disbiozei.
Disbioza este, de obicei, ușoară și poate fi tratată prin medicamente și modificări ale stilului de viață. Dar, dacă nu este tratată, ea poate duce la afecțiuni cronice, inclusiv sindromul colonului iritabil:
La copii, disbioza poate crește riscul de diabet și obezitate./p>
Mergeți imediat la medic dacă vă confruntați cu dureri de stomac neobișnuite sau persistente sau cu iritații ale pielii. Cu cât medicul diagnostichează afecţiunea mai repede, cu atât este mai puțin probabil să dezvoltați complicații suplimentare.
Anumite modificări ale stilului de viață pot ajuta la menținerea echilibrului bacterian și pot preveni apariția unei creșteri excesive:
Dr. Haidar Andrei
Medic Primar Gastroenterologie și Endoscopie
Bibliografie
Diareea reprezintă, așadar, creşterea frecvenţei și a cantității actelor de defecaţie și scăderea consistenței scaunului. Poate apărea la orice vârstă. Problema cea mai...
Vezi detalii
Diastaza abdominală este o afecțiune caracteristică femeilor însărcinate și celor aflate în perioada postpartum. Aceasta apare atunci când mușchii drepți abdominali se...
Diplopia sau vederea dublă este percepția simultană a două imagini ale unui singur obiect. Această afecțiune poate afecta toate vârstele: copii, adulți și vârstnici....
Dischinezia biliară este o afecțiune a vezicii biliare („colecist” în termeni medicali, „bilă” în termeni populari).
Dischinezia ciliară primară este o tulburare genetică ce afectează funcția cililor, structuri mici, în formă de fire subţiri, care se găsesc pe suprafața celulelor din...
Discopatia lombară este o afecțiune care apare în urma degenerării (distrugerii) discurilor intervertebrale de la nivelul coloanei lombare. Coloana vertebrală se...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.