medicamente capsule colorate

Prospect Albendazol

Albendazol este un medicament antihelmintic și antinematod, fiind activ faţă de diverşi viermi sau paraziţi. Albendazolul, ca substanță activă, este eficient în tratarea oxiurazei, ascaridiozei (limbrici), tricocefalozei, strongiloidozei, teniazei, ankilostomiazei și necatoriazei.

Informații pentru utilizator

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament, deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

Utilizaţi întotdeauna acest medicament conform indicaţiilor din acest prospect sau indicaţiilor medicului dumneavoastră sau farmacistului.

  • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
  • Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau recomandări.
  • Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
    Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4.
  • Dacă după 10 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.

Ce găsiți în acest prospect:

  1. Ce este Albendazol vim spectrum şi pentru ce se utilizeaza
  2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Albendazol vim spectrum
  3. Cum sa utilizati Albendazol vim spectrum
  4. Reactii adverse posibile
  5. Cum se pastreaza Albendazol vim spectrum
  6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Albendazol vim spectrum şi pentru ce se utilizeaza

Albendazolul apartine medicamentelor denumite preparate antihelmintice, antinematode, fiind activ fata de diverşi viermi sau paraziti localizati la nivelul intestinului sau altor tesuturi din organism.

Albendazolul este utilizat la adulti, adolescenti şi copii cu varsta peste 6 ani in tratamentul urmatoarelor infestari: oxiuraza, ascaridioza (limbrici), tricocefaloza, strongiloidoza, teniaza, ankilostomiaza si necatoriaza.

Albendazolul este eficace in giardioza la copiii cu varsta intre 6 şi 12 ani.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Albendazol vim spectrum

Nu utilizati Albendazol Vim Spectrum

  • daca sunteti alergic (hipersensibil) la albendazol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament(enumerate la punctul 6);
  • daca ştiti sau credeti ca sunteti gravida sau daca intentionati sa ramaneti gravida.

Atentionari si precautii

Inainte sa utilizati Albendazol Vim Spectrum, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca aveti probleme cu ficatul.

  • Utilizarea albendazolului a fost asociata cu creşterea concentratiei enzimelor hepatice in sange; acestea au revenit la normal dupa intreruperea S-ar putea ca medicul dumneavoastra sa va testeze functia hepatica inaintea inceperii tratamentului şi in timpul acestuia.
  • Daca aveti teniaza şi locuiti intr-o zona in care infestarile cu Taenia sunt frecvente, medicul dumneavoastra va poate prescrie şi alte medicamente pentru reactiile adverse ale tratamentului.

Albendazol Vim Spectrum impreuna cu alte medicamente

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente

In special, spuneti medicului dumneavoastra daca utilizati urmatoarele medicamente, deoarece pot creşte efectul albendazolului:

  • cimetidina (medicament utilizat pentru a reduce cantitatea de acid produsa in stomac),
  • dexametazona (medicament din grupa glucocorticoizilor folosit in tratamentul unei game largi de afectiuni)
  • praziquantel (medicament utilizat impotriva parazitilor şi viermilor).

Albendazol Vim Spectrum impreuna cu alimente şi bauturi

Medicamentul dumneavoastra poate fi luat in timpul mesei, dupa masa sau pe stomacul gol.

Sarcina şi alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament

Nu utilizati Albendazol Vim Spectrum in timpul sarcinii.

Daca nu sunteti sigura ca sunteti gravida, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa efectuati un test de sarcina.

Evitati sa utilizati Albendazol Vim Spectrum la inceputul perioadei de sarcina, incepand tratamentul doar in prima saptamana a ciclului dumneavoastra menstrual sau dupa ce obtineti un rezultat negativ al testului de sarcina. In timp ce luati acest medicament utilizati masuri contraceptive eficace şi inca 5 saptamani dupa ce ati terminat tratamentul.

Spuneti medicului dumneavoastra daca ramaneti gravida in timp ce luati Albendazol Vim Spectrum.

Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati sau daca intentionati sa alaptati. Nu exista date suficiente privind administrarea albendazolului in cursul alǎptarii. Din acest motiv, intrerupeti alaptarea pe timpul administrarii albendazolului şi inca 5 zile dupa terminarea tratamentului.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Acest medicament poate sa influenteze in masura mica sau moderata capacitatea dumneavoastra de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Poate sa provoace ameteli la unele persoane. Ca urmare, aveti grija cand conduceti vehicule sau folositi utilaje.

Albendazol Vim Spectrum contine lactoza; daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

3. Cum sa utilizati Albendazol vim spectrum 

Utilizati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Pentru ca medicamentul sa-şi faca efectul, nu sunt necesare masuri speciale cum ar fi: repausul alimentar sau administrarea de purgative.

Medicul dumneavoastra poate considera necesar sa va examineze la 2 - 3 saptamani dupa ce ati terminat tratamentul prescris, pentru a se asigura ca medicamentul şi-a facut efectul. Uneori poate fi necesara efectuarea unei a doua cure de tratament.

Oxiuriaza

Adulti, adolescenti şi copii cu varsta peste 6 ani: Doza recomandata este de 2 comprimate (400 mg albendazol) intr-o priza unica, repetata dupa 7 zile.

Se impun masuri riguroase de igiena şi, de asemenea, trebuie tratate şi persoanele din anturaj.

Ascaridioza, tricocefaloza, ankilostomiaza, necatoriaza

Adulti, adolescenti şi copii cu varsta peste 6 ani: Doza recomandata este de 2 comprimate (400 mg albendazol) intr-o priza unica.

In caz de trichocefaloza, daca examenul coproparazitologic efectuat la 3 saptamani dupa tratament este pozitiv, se efectueaza o a doua cura de tratament.

Strongiloidoza, teniaza

Adulti, adolescenti şi copii cu varsta peste 6 ani: Doza recomandata este de 2 comprimate (400 mg albendazol) in priza unica 3 zile consecutiv. Daca examenul coproparazitologic efectuat la 3 saptamani dupa tratament este pozitiv, se efectueaza o a doua cura de tratament.

Giardioza intestinala

La copii cu varsta intre 6 şi 12 ani, doza zilnica recomandata este de 2 comprimate (400 mg albendazol), in priza unica, timp de 5 zile.

Utilizarea la copii

Pentru copii cu varsta sub 6 ani se recomanda forme farmaceutice adecvate varstei.

Daca ati utilizat mai mult Albendazol Vim Spectrum decat trebuie

Nu utilizati o doza mai mare decat v-a recomandat medicul dumneavoastra.

Daca luati mai mult decat trebuie din Albendazol Vim Spectrum sau daca altcineva a luat medicamentul dumneavoastra adresati-va medicului in cel mai scurt timp.

Daca ati uitat sa utilizati Albendazol Vim Spectrum

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati Albendazol Vim Spectrum

Trebuie sa efectuati in intregime tratamentul recomandat de catre medicul dumneavoastra şi nu trebuie sa-l intrerupeti daca va simtiti mai bine.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Incetati administrarea de Albendazol Vim Spectrum şi adresati-va de urgenta medicului daca apar:

  • semne de hipersensibilitate cum ar fi: umflare (edem) la nivelul mainilor, picioarelor, fetei, buzelor sau limbii; dificultati in respiratie; eruptii trecatoare pe piele, pete roşii, mancarime;
  • febra, frisoane;
  • modificari severe la nivelul pielii care se pot extinde pe intreg corpul dumneavoastra şi observati formarea unor leziuni sau vezicule la nivelul pielii, gurii şi

In tratamentul de scurta durata cu albendazol pot sa apara urmatoarele reactii adverse:

Mai putin frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti)

  • durere de cap, ameteli
  • varsaturi, greata, durere de stomac, durere in capul pieptului, diaree

Rare (afecteaza mai putin de 1 din 1000 pacienti)

  • creşterea valorilor enzimelor hepatice in sange
  • semne de hipersensibilitate cum ar fi: eruptii trecatoare pe piele, urticarie şi mancarime.

Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10000 pacienti)

  • eruptii cutanate insotite de mancarime (eritem polimorf)
  • o varietate deosebit de severa a eritemului polimorf, sindromul Stevens-Johnson, manifestat prin febra şi leziuni la nivelul pielii, mucoasei gurii (stanjenind alimentarea), ochilor

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la:

Agentia Nationala a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1

Bucuresti 011478- RO

Tel: + 4 0757 117 259

Fax: +4 0213 163 497

e-mail: adr@anm.ro.

Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

5. Cum se pastreaza Albendazol vim spectrum 

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

Nu utilizati Albendazol Vim Spectrum dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncati nici un medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Albendazol Vim Spectrum

  • Substanta activa este albendazolul. Un comprimat contine albendazol 200
  • Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, dioxid de siliciu coloidal anhidru, amidon pregelatinizat, amidon glicolat de sodiu tip A, stearat de magneziu, laurilsulfat de sodiu, zaharina sodica, aroma etol

Cum arata Albendazol Vim Spectrum şi continutul ambalajului

Albendazol Vim Spectrum se prezinta sub forma de comprimate rotunde, plate, de culoare alba, cu diametrul de aproximativ 12 mm.

Este disponibil in cutii cu un blister din Al/PVC a 2 comprimate.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul

S.C. VIM SPECTRUM S.R.L. 547367 Corunca nr. 409, Jud. Mureş Romania

Pentru orice informatii despre acest medicament, va rugam sa contactati detinatorul autorizatiei de punere pe piata.

Acest prospect a fost revizuit in ianuarie 2016.

Aceste informații au caracter general. Informațiile detaliate și actualizate la zi privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România https://www.anm.ro/. Menționăm faptul că datele conținute în informația furnizată pot fi actualizate în mod dinamic pe website-ul ANMDMR. Există posibilitatea ca informațiile furnizate să suporte actualizări asupra conținutului Nomenclatorului medicamentelor de uz uman.

Nu este recomandată administrarea de medicamente în lipsa unui consult medical.

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.