Informații pentru utilizator
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament, deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.
Utilizaţi întotdeauna acest medicament conform indicaţiilor din acest prospect sau indicaţiilor medicului dumneavoastră sau farmacistului.
- Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
- Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau recomandări.
- Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4. - Dacă după 10 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.
Ce găsiți în acest prospect:
1. Ce este Alindor şi pentru ce se utilizeaza
Alindor contine substanta activa metamizol sodic. Metamizolul sodic apartine grupei de medicamente cunoscuta sub denumirea de antiinflamatoare nesteroidiene, pirazolone. Amelioreaza durerea şi reduce temperatura corpului in caz de febra.
Alindor se utilizeaza in:
- dureri acute severe, postlezionale sau postoperatorii, colici, dureri de cauza tumorala, alte dureri severe acute sau cronice, atunci cand alte mijloace terapeutice nu sunt indicate;
- combaterea febrei, atunci cand aceasta nu raspunde la alt tratament.
Ce trebuie sa ştiti inainte sa utilizati Alindor
Nu utilizati Alindor daca:
- sunteti alergic la metamizol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
- ati manifestat in trecut reactii alergice ce au fost asociate cu utilizarea medicamentelor derivati de pirazol sau antiinflamatoare nesteroidiene (AINS);
- aveti afectiuni ale maduvei hematopoietice;
- aveti antecedente de agranulocitoza;
- aveti deficit de glucozo-6-fosfat dehidrogenaza, porfirie hepatica acuta;
- sunteti in primul sau in ultimul trimestru de sarcina.
Atentionari şi precautii
Inainte sa utilizati Alindor, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului, in special daca:
- prezentati afectiuni precum urticarie, astm bronşic alergic, rinita alergica;
- aveti intoleranta la alcoolul etilic (dupa ingestia unor cantitati mici apar: stranut, lacrimare, inroşire pronuntata a fetei; intoleranta la alcoolul etilic poate evidentia existenta unui astm indus de analgezice, care nu a fost diagnosticat anterior).
Acest medicament poate determina fenomene alergice de tip anafilactic, de exemplu agranulocitoza sau şoc, cu potential letal.
- Agranulocitoza este o reactie adversa severa caracterizata prin scaderea numarului unor celule din sange, denumite granulocite, reactie ce apare in mod neaşteptat şi este independenta de doza şi de durata tratamentului cu metamizol. Simptomele agranulocitozei sunt: febra şi/sau inflamatie a amigdalelor şi/sau ulceratii in gura. Intrerupeti administrarea acestui medicament şi adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau serviciului de primiri urgente al celui mai apropiat spital, in cazul in care manifestati aceste Continuarea administrarii acestui medicament creşte riscul de deces.
- In cazul pacientilor cu risc crescut de şoc anafilactic, medicamentul se va administra numai daca medicul considera absolut necesar şi sub stricta supraveghere medicala.
In cazul in care este necesar un tratament de lunga durata, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va solicite efectuarea periodica a unor teste ale sangelui (hemograma).
Alindor impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.
Nu trebuie sa utilizati Alindor impreuna cu:
- medicamente cu efecte toxice asupra maduvei spinarii;
- captopril;
- litiu;
- metotrexat;
- triamteren;
- antihipertensive şi diuretice (cu exceptia furosemidului) - Alindor poate sa le modifice efectul;
- ciclosporina - Alindor poate sa scada concentratia in sange a ciclosporinei; este necesara monitorizarea concentratiei de ciclosporina atunci cand se utilizeaza concomitent cu Alindor.
Alindor impreuna cu alimente şi bauturi
Nu se cunosc interactiuni cu alimentele sau bauturile.
Sarcina, alaptarea şi fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Sarcina
Nu trebuie sa utilizati Alindor daca sunteti in primul sau in ultimul trimestru de sarcina, deoarece poate afecta copilul nenascut. In trimestrul al doilea de sarcina, puteti utiliza Alindor numai la recomandarea medicului, daca acesta considera tratamentul absolut necesar, in doze cat mai mici şi pentru o perioada cat mai scurta.
Alaptarea
Nu alaptati pe durata utilizarii acestui medicament şi inca 48 ore dupa intreruperea administrarii medicamentului.
Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Administrat in dozele recomandate, metamizolul nu are efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Alindor contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
2. Cum sa utilizati Alindor
Utilizati intotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Medicul dumneavoastra va va recomanda sa utilizati cea mai mica doza eficace, pentru cea mai scurta durata, necesare pentru a controla durerea sau febra.
Doze recomandate:
Adulti, adolescenti şi copii cu varsta peste 15 ani
In general se recomanda utilizarea a 1-2 comprimate Alindor (500-1000 mg metamizol), de 1-3 ori pe zi.
Doza zilnica nu trebuie sa depaşeasca 5 g metamizol sodic (aproximativ 70 mg metamizol sodic/kg).
Copii cu varsta sub 15 ani
Alindor nu se recomanda a fi administrat la aceasta categorie de varsta (se recomanda utilizarea unor forme farmaceutice şi concentratii adecvate varstei).
Varstnici
La pacientii varstnici sau cu stare generala alterata trebuie luat in considerare faptul ca functiile renala şi/sau hepatica pot fi afectate. Este necesara administrarea dozelor minime eficace.
Pacienti cu insuficienta renala sau hepatica
Deoarece la pacientii cu insuficienta hepatica severa şi la cei cu insuficienta renala eliminarea metamizolului este intarziata, la aceşti pacienti nu trebuie administrate doze mari. In cazul unei administrari de scurta durata nu este nevoie sa se reduca doza. In ce priveşte administrarea de lunga durata, nu exista suficienta experienta.
Mod de administrare:
Comprimatele se inghit intregi, de preferinta dupa mese, cu o cantitate suficienta de lichid.
Daca utilizati mai mult Alindor decat trebuie
Daca ati utilizat mai mult Alindor decat doza recomandata, adresati-va imediat medicului sau mergeti la departamentul de primire urgente al celui mai apropiat spital.
Intoxicatia acuta se manifesta cu tulburari gastro-intestinale (greata, dureri abdominale), afectarea functiei renale şi – rar – simptome la nivelul sistemului nervos central (ameteli, somnolenta, coma, convulsii), scaderea tensiunii arteriale pana la şoc şi tulburari de ritm (batai accelerate ale inimii). Dupa administrarea de doze foarte mari, eliminarea unui metabolit netoxic (acid rubazonic) poate determina colorarea in roşu a urinei.
Daca uitati sa utilizati Alindor
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca incetati sa utilizati Alindor
Alindor se utilizeaza numai la nevoie. Puteti opri tratamentul imediat ce va simtiti bine.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
3. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Incetati administrarea Alindor şi adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau serviciului de prim ajutor daca manifestati oricare dintre reactiile adverse:
- dificultati in respiratie (senzatie de sufocare severa);
- scaderea tensiunii arteriale mergand pana la colaps;
Rare (apar la mai putin de 1 din 1000 persoane)
- Leucopenie (scaderea numarului celulelor albe din sange).
- Reactii anafilactice – lipsa de aer, chiar oprirea respiratiei prin spasm al bronhiilor şi edem la nivelul gatului, scaderea tensiunii arteriale mergand pana la colaps, urticarie; reactii anafilactoide – lipsa respiratiei (prin spasm al bronhiilor şi edem laringian) şi/sau colaps.
Foarte rare (apar la mai putin de 1 din 10000 persoane)
- Agranulocitoza (scaderea numarului unor celule din sange denumite granulocite), trombocitopenie (scaderea numarului de plachete din sange). Principalele manifestari in caz de agranulocitoza sunt febra, durerile faringiene, ulcerele bucale dureroase, ulcerele anale, scaderea raspunsului imun, predispozitie la infectii Hemograma prezinta disparitia aproape completa a granulocitelor, in timp ce maduva osoasa hematogena prezinta blocarea maturarii in stadiul promielocitar.
Aparitia acestor manifestari impune intreruperea imediata a tratamentului cu metamizol sodic.
- Insuficienta renala acuta (o incapacitate a rinichilor de a functiona normal aparuta recent) sau nefrita interstitiala (o inflamatie a rinichilor), insotita uneori de un sindrom nefrotic, cu prezenta in cantitate anormala a proteinelor in urina.
Cu frecventa necunoscuta
- Aparitia crizelor de astm bronşic a fost observata la pacientii cu astm bronşic la
- Pot sa apara urticarie, eruptii maculopapuloase şi cazuri izolate de sindrom Lyell (eruptii buloase pe piele) sau de sindrom Stevens-Johnson (leziuni pe piele sau mucoase).
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
4. Cum se pastreaza Alindor
Nu lasati acest medicament la vederea şi indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
5. Continutul ambalajului şi alte informatii
Ce contine Alindor
- Substanta activa este metamizolul Fiecare comprimat contine metamizol sodic 500 mg.
- Celelalte componente sunt: amidon de porumb, lactoza monohidrat, povidona K 30, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal
Cum arata Alindor şi continutul ambalajului
Comprimate plate, de forma rotunda, de culoare alba sau alb-galbuie, cu diametrul de 12 mm. Cutie cu 2 blistere din Al/PVC a cate 10 comprimate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi fabricantul
S.C. Laropharm S.R.L.,
Şoseaua Alexandriei nr. 145A, Bragadiru, judetul Ilfov, Romania Tel/Fax: +4 021 369 32 02/03/06
e-mail: contact@laropharm.ro
Acest prospect a fost revizuit in martie 2017.
Aceste informații au caracter general. Informațiile detaliate și actualizate la zi privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România https://www.anm.ro/. Menționăm faptul că datele conținute în informația furnizată pot fi actualizate în mod dinamic pe website-ul ANMDMR. Există posibilitatea ca informațiile furnizate să suporte actualizări asupra conținutului Nomenclatorului medicamentelor de uz uman.
Nu este recomandată administrarea de medicamente în lipsa unui consult medical.
Alte prospecte similare
Algocalmin 500 mg comprimate
Algocalminul este un analgezic și antipiretic. Printre indicații se numără: dureri severe postlezionale sau postoperatorii, colici, dureri severe atunci când alte...
Vezi detalii
Algoxib
Algoxib este un medicament pe bază de celecoxib care acționează prin scăderea producerii de prostaglandine reducând astfel durerea şi inflamația. Poate fi recomandat în...
Vezi detalii
Algozone
Algozone este un medicament analgezic care conține metamizol sodic. Ameliorează durerea şi reduce temperatura în caz de febră. Se administrează în cazul durerilor acute...
Vezi detalii
Alle gel
Alle gel este un medicament pe bază de diclofenac sodic şi heparina sodică. Este indicat în tratamentul bolilor venoase cronice şi al complicaţiilor inflamatorii ale...
Vezi detalii
Almacor
Almacor este un medicament pe bază de amlodipina care relaxează vasele sanguine și îmbunătăţeşte alimentarea cu sânge a muşchiului inimii. Poate fi recomandat în...
Vezi detalii
Alopexy
Alopexy este o soluție cutanată care conține minoxidil, substanță activă care stimulează creșterea părului. Alopexy poate fi recomandat în cazul căderii moderate a...
Vezi detalii