Informații pentru utilizator
Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament, deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.
Utilizaţi întotdeauna acest medicament conform indicaţiilor din acest prospect sau indicaţiilor medicului dumneavoastră sau farmacistului.
- Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
- Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau recomandări.
- Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4. - Dacă după 10 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.
Ce găsiți în acest prospect:
1. Ce este Aspavim si pentru ce se utilizeaza
Substantele active ale Aspavim capsule joaca un rol important in diferitele procese metabolice, in functionarea inimii, muşchilor şi nervilor. Medicamentul este indicat pentru tratamentul adjuvant al diferitelor boli cronice ale inimii (insuficienta cardiaca, stari dupa infarct miocardic), al tulburarilor ritmului cardiac, respectiv pentru suplimentarea continutului alimentelor cu magneziu şi potasiu.
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Aspavim
Nu utilizati Aspavim:
- daca sunteti alergic la aspartat de potasiu hemihidrat, aspartat de magneziu tetrahidrat sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la 6).
- daca aveti insuficienta renala acuta sau cronica
- daca suferiti de boala Addison (insuficienta cronica a suprarenalei)
- daca aveti tulburari cardiace de conducere
- daca aveti tensiune arteriala scazuta, sunteti in şoc produs de probleme ale inimii
- daca valoarea ionilor de magneziu şi potasiu in sange este crescuta
Atentionari si precautii
- daca suferiti de boli care determina creşterea valorilor ionilor de potasiu in sange, Aspavim poate fi utilizat numai sub supraveghere medicala;
- in cazul in care valorile calciului din sange sunt scazute, se recomanda, ca prima masura, corectarea deficitului de magneziu, inainte de a incepe utilizarea de calciu;
- in caz de infectii urinare, acestea trebuie vindecate inainte de inceperea tratamentului cu magneziu;
- daca aveti insuficienta renala, medicul dumneavoastra va va urmari periodic valorile potasiului şi magneziului din sange;
Aspavim impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.
In special, informati-l pe medicul dumneavoastra sau pe farmacist daca utilizati:
- Magneziul, ferul, fluorurile şi tetraciclinele işi influenteaza reciproc absorbtia. De aceea, se recomanda administrarea acestora la intervale de 2-3
- Medicamentele care contin fosfati sau saruri de calciu - inhiba absorbtia intestinala a magneziului.
- Diuretice care economisesc potasiu (medicamente pentru eliminarea apei) şi/sau a inhibitori ai ECA (medicamente folosite in tensiune arteriala ridicata) - cresc valorile potasiului şi magneziului in sange.
- Anticolinergice (medicamente utilizate in tulburari ale stomacului) - scad motilitatea gastrointestinala.
- Chinidina şi alte antiaritmice de tip chinidinic - Aspavim poate determina creşterea concentratiei plasmatice a chinidinei şi a riscului de efecte toxice, prin scaderea eliminarii renale a acesteia, datorita alcalinizarii urinei.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Nu utilizati Aspavim daca sunteti gravida.
Din cauza efectului magneziului de a relaxa musculatura uterina, Aspavim este contraindicat in timpul naşterii.
Daca alaptati nu luati Aspavim.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Aspavim nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
3. Cum sa utilizati Aspavim
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul.
Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Daca nu este indicat altfel, doza recomandata este de 1-2 capsule de 3 ori pe zi. Aceasta poate fi crescuta la 3 capsule de 3 ori pe zi.
Aciditatea gastrica poate afecta eficienta tratamentului, de aceea se recomanda administrarea capsulelor dupa mese.
Daca utilizati mai mult Aspavim decat trebuie
Pana in prezent nu au fost observate semne grave de intoxicatie. In cazul in care doza a fost foarte mare creşte concentratia de potasiu şi magneziu in sange şi pot sa apara simptomele datorate acesteia:
greata, varsaturi, scaderea tensiunii arteriale, somnolenta, scaderea reflexelor, slabiciunea muşchilor, batai lente şi neregulate ale inimii, coma cu deprimare respiratorie, oprirea inimii.
Daca apar aceste manifestari, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra. Se recomanda oprirea tratamentului.
Daca uitati sa utilizati Aspavim
Daca ati uitat sa luati o doza, luati alta, imediat ce v-ati amintit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului sau asistentei medicale.
4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Pot sa apara tulburari digestive: greata, diaree, dureri abdominale.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
5. Cum se pastreaza Aspavim
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati Aspavim dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25 °C, in ambalajul original.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Aspavim
- Substantele active sunt aspartatul de potasiu hemihidrat şi aspartatul de magneziu tetrahidrat: Fiecare capsula contine aspartat de potasiu hemihidrat 167 mg (echivalent cu 36,2 mg K+) şi aspartat de magneziu tetrahidrat 175 mg (echivalent cu 11,8 mg Mg2+).
- Celelalte componente sunt:
Continutul capsulei: amidon de porumb, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru. Capacul capsulei: dioxid de titan (E171), Eritrozina FD&C Red 3 (E127), oxid roşu de fer E172), gelatina.
Corpul capsulei: dioxid de titan (E171), gelatina.
Cum arata Aspavim si continutul ambalajului
Aspavim se prezinta sub forma de capsule tari gelatinoase cu corp alb opac şi capac roşu opac, continand o pulbere omogena de culoare alba.
Este disponibil in cutii cu 5 blistere a cate 10 capsule.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
S.C. Vim Spectrum SRL,
Corunca nr. 409, Corunca, Jud. Mureş, cod. 547367, Romania
Acest prospect a fost revizuit in noiembrie 2018.
Aceste informații au caracter general. Informațiile detaliate și actualizate la zi privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România https://www.anm.ro/. Menționăm faptul că datele conținute în informația furnizată pot fi actualizate în mod dinamic pe website-ul ANMDMR. Există posibilitatea ca informațiile furnizate să suporte actualizări asupra conținutului Nomenclatorului medicamentelor de uz uman.
Nu este recomandată administrarea de medicamente în lipsa unui consult medical.
Alte prospecte similare
Aspacardin 39 mg / 12 mg comprimate
Aspacardin este un supliment alimentar pe bază de potasiu și magneziu. Acţionează asupra inimii şi vaselor de sânge, fiind utilizat ca terapie adjuvantă în boala...
Vezi detalii
Aspaco
Aspaco este un medicament pe bază de acid acetilsalicilic/paracetamol/fosfat de codeină hemihidrat. Poate fi recomandat pentru dureri de cap, migrenă, dureri de dinţi,...
Vezi detalii
Aspatofort
Aspatofort este un medicament hepatoprotector care conține două substanțe active: clorhidrat de piridoxină si acid D,L – aspartic. Se poate administra în caz de...
Vezi detalii
Aspendos
Aspendos este un medicament pe bază de modafinil. Stimuleaza starea de veghe și poate fi recomandat adulților care suferă de narcolepsie și care au tendinţa de a adormi...
Vezi detalii
Aspenter 75 mg comprimate gastrorezistente
Aspenter este un medicament antitrombotic ce conţine acid acetilsalicilic și acţionează prin prevenirea formării cheagurilor de sânge. Este indicat în reducerea riscului...
Vezi detalii
Aspifox
Aspifox este un medicament care conține acid acetilsalicilic și care aparține unui grup de medicamente numite antiagregante plachetare. Aspifox se administrează pentru a...
Vezi detalii