medicamente capsule colorate

Prospect Vitamina A

Vitamina A FORTE BIOFARM conţine palmitat de retinol și este indicată în tratamentul hipovitaminozei asociate carenţei alimentare, tulburărilor de absorbţie şi de depozitare a vitaminei A, manifestate prin adaptare deficitară la întuneric, tulburarea vederii în întuneric, uscăciune la nivelul ochilor.

Informații pentru utilizator

Citiţi cu atenţie şi în întregime acest prospect înainte de a începe să utilizaţi acest medicament, deoarece conţine informaţii importante pentru dumneavoastră.

Utilizaţi întotdeauna acest medicament conform indicaţiilor din acest prospect sau indicaţiilor medicului dumneavoastră sau farmacistului.

 • Păstraţi acest prospect. S-ar putea să fie necesar să-l recitiţi.
 • Întrebaţi farmacistul dacă aveţi nevoie de mai multe informaţii sau recomandări.
 • Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
  Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. Vezi pct. 4.
 • Dacă după 10 zile nu vă simţiţi mai bine sau vă simţiţi mai rău, trebuie să vă adresaţi unui medic.

Ce găsiți în acest prospect:

 1. Ce este Vitamina A Biofarm şi pentru ce se utilizeaza
 2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Vitamina A Biofarm
 3. Cum sa utilizaţi Vitamina A Biofarm
 4. Reacţii adverse posibile
 5. Cum se pastreaza Vitamina A Biofarm
 6. Continutul ambalajului si alte informatii

1. Ce este Vitamina A Biofarm şi pentru ce se utilizeaza 

Vitamina A este esentiala pentru functionarea normala a retinei. Vitamina A are rol şi in creşterea oaselor, functia ovariana şi testiculara, dezvoltarea embrionala, şi in reglarea creşterii şi diferentierea tesuturilor epiteliale.

Vitamina A Biofarm este indicata pentru:

 • preventia şi tratamentul starilor de hipovitaminoza asociate carentei alimentare şi tulburarilor de depozitare a vitaminei A, manifestate prin adaptare deficitara la intuneric, nictalopie, xeroftalmie, ulceratii corneene, keratomalacie, xeroza cu hipercheratoza foliculara.

2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati Vitamina A Biofarm

Nu utilizati Vitamina A Biofarm

 • daca sunteti alergic (hipersensibil) la acetat de retinol sau la oricare dintre celelalte componente ale Vitamina A Biofarm;
 • daca aveti tulburari de absorbtie a lipidelor;
 • daca aveti hipervitaminoza A;
 • daca aveti malabsorbtie cronica;
 • in administrarea concomitenta de medicamente care interfera cu absorbtia vitaminei

Aveti grija deosebita cand utilizati Vitamina A Biofarm

In cazul asocierii mai multor tratamente continand aceasta vitamina, pentru a evita supradozajul, trebuie sa se tina cont de doza totala de vitamina A.

Este necesara prudenta la pacientii care prezinta ciroza şi alte afectiuni hepatice, inclusiv hepatita virala, insuficienta renala cronica şi alcoolism cronic.

La pacientii cu obstructie biliara sau cu insuficienta a pancreasului exocrin, preparatele orale de vitamina A nu se absorb şi in consecinta nu sunt eficace.

Utilizarea altor medicamente

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Administrarea concomitenta de neomicina, ulei mineral, colestipol sau colestiramina reduce absorbtia vitaminei A, scazand concentratia plasmatica a acesteia.

Administrarea contraceptivelor orale concomitent cu vitamina A poate creşte concentratia plasmatica a acesteia.

Administrarea concomitenta de vitamina A şi etretinat sau isotretinoin creşte riscul aparitiei reactiilor adverse.

Tetraciclina administrata concomitent cu vitamina A in doze zilnice de 50000 U.I. sau mai mari, poate determina hipertensiune intracraniana benigna.

Vitamina E faciliteaza absorbtia, depozitarea hepatica şi utilizarea vitaminei A, reducand toxicitatea acesteia.

Doze zilnice mari de vitamina A (25000 U.I.) pot contracara efectele de la nivelul osului ale tratamentului cu medicamente care contin calciu, fiind posibila aparitia hipercalcemiei.

Utilizarea Vitamina A Biofarm cu alimente şi bauturi

Se recomanda administrarea in timpul mesei sau dupa masa.

Sarcina şi alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Studiile la animale au evidentiat efecte toxice asupra functiei de reproducere. Riscul potential la om este necunoscut. La om au fost raportate malformatii in cazul administrarii in timpul sarcinii de doze mari de vitamina A. In concluzie, vitamina A nu va fi administrata in timpul sarcinii decat in caz de carenta grava şi nu se va depaşi doza zilnica de 10000 U.I. pe zi (10 picaturi).

Vitamina A nu se administreaza in timpul alaptarii datorita riscului de supradozaj la nou-nascut.

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Vitamina A nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

3. Cum sa utilizaţi Vitamina A Biofarm 

Utilizati intotdeauna Vitamina A Biofarm exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Preventie

Se recomanda individualizarea tratamentului in functie de varsta.

Copii cu varsta sub 2 ani: doza recomandata este de o picatura orala, solutie pe zi.

Copii cu varsta intre 2-8 ani: doza recomandata este de 2 picaturi orale, solutie pe zi.

Copii cu varsta peste 8 ani şi adulti: doza recomandata este de 3 picaturi orale, solutie pe zi.

Tratament

Copii 8-15 ani: doza recomandata este de 50 picaturi orale, solutie, divizata in doua prize; curele se repeta la fiecare 15 zile pana la refacerea rezervei hepatice normale. Se recomanda administrarea in timpul mesei sau dupa masa. In hipovitaminoza severa, la copii, se recomanda administrarea preparatelor injectabile.

Adulti şi adolescenti: doza recomandata este de 100 picaturi orale, solutie, divizat in doua prize, timp de 3 zile, apoi 50 picaturi orale, solutie, timp de 15 zile; curele se repeta la fiecare 15 zile pana la refacerea rezervei hepatice normale. Se recomanda administrarea in timpul mesei sau dupa masa.

Pentru a evita aparitia intoxicatiei cronice nu se va prelungi tratamentul mai mult de 2 luni. O picatura orala, solutie contine aproximativ 1000 UI vitamina A.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din Vitamina A Biofarm

Nu depaşiti dozele recomandate de medic. Daca ati luat o doza mai mare din vitamina A este indicat sa scadeti doza urmatoare cu o cantitate echivalenta celei administrate in plus. Tratamentul cu doze mari pe perioade indelungate conduce la supradozaj. In caz de supradozaj, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau departamentului de urgenta a celui mai apropiat spital.

Daca uitati sa utilizati Vitamina A Biofarm

Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

4. Reacţii adverse posibile

Ca toate medicamentele, Vitamina A Biofarm poate determina reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Administrarea unor doze mari de Vitamina A pe o perioada lunga de timp poate determina aparitia hipervitaminozei A. Reactiile adverse ale hipervitaminozei A sunt: oboseala, iritabilitate, pierderea apetitului alimentar (anorexie) şi pierdere in greutate, greata, varsaturi, stare subfebrila, marirea ficatului şi splinei (hepatosplenomegalie), uscarea şi descuamare pielii şi mucoaselor (cheilita, dermatita, descuamare palmo-plantara, stomatita), mancarime, caderea parului (alopecie), uscarea parului, anemie, dureri de cap, valori crescute de calciu in sange (hipercalcemie), dureri la nivelul oaselor şi articulatiilor, tensiune intracraniana crescuta, senzatie de zgomote in urechi (tinitus), tulburari vizuale.

Aceste simptome dispar lent la oprirea adiministrarii vitaminei A şi pot persista cateva saptamani.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa comunicati medicului dumneavoastra sau farmacistului.

5. Cum se pastreaza Vitamina A Biofarm 

A nu se lasa la indemana şi vederea copiilor.

Nu utilizati Vitamina A Biofarm dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

A se pastra la temperaturi sub 25ºC, in ambalajul original.

A se utiliza in maxim 4 luni dupa prima deschidere a flaconului.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

6. Continutul ambalajului si alte informatii

Ce contine Vitamina A Biofarm

 • Substanta activa este acetat de retinol.

Un ml picaturi orale, solutie contine acetat de retinol 20,054 mg corespunzator la 30000 UI. Un ml picaturi orale, solutie contine 30 picaturi.

 • Celelalte componente sunt: acetat de α tocoferil, ulei de floarea soarelui

Cum arata Vitamina A Biofarm şi continutul ambalajului

Solutie limpede, uleioasa, de culoare galbena.

Cutie cu un flacon din sticla bruna, prevazut cu picurator, a 10 ml picaturi orale, solutie.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata şi producatorul

S.C. Biofarm S.A.

Str. Logofatul Tautu nr. 99, sector 3, Bucureşti, Romania

Acest prospect a fost aprobat in Mai 2008.

Aceste informații au caracter general. Informațiile detaliate și actualizate la zi privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România https://www.anm.ro/. Menționăm faptul că datele conținute în informația furnizată pot fi actualizate în mod dinamic pe website-ul ANMDMR. Există posibilitatea ca informațiile furnizate să suporte actualizări asupra conținutului Nomenclatorului medicamentelor de uz uman.

Nu este recomandată administrarea de medicamente în lipsa unui consult medical.

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.