Ecografie

Capacitate de diagnostic

Pentru o diagnosticare corectă aducem în jurul pacienților noștri toate capabilitățile tehnologice și medici ultraspecializati.

Abordare multidisciplinară

Acoperim cu profesionalism specialitățile imagistice pentru a oferi un diagnostic cu acuratețe ce ține cont de întreg istoricul medical și starea pacienților.

Tehnologie actuală

Investim în cea mai bună tehnologie și cei mai buni specialiști pentru o diagnosticare corectă și rapidă.

Echipă de medici excepționali

Echipa de medici MedLife este formată din specialiști cu experientă. Rezultatele se traduc în numărul mare de pacienți diagnosticați și tratați cu succes.

La MedLife imbinam serviciile medicale integrate cu profesionalismul, grija si responsabilitatea personalului nostru medical. Pentru a veni in intampinarea unui numar cat mai mare de pacienti, MedLife ofera acces la o gama larga de specialitati medicale. Va invitam mai jos sa vizualizati specialitatile noastre si centrele unde acestea sunt disponibile.

Pregatire pentru investigatii

Află ce trebuie să faci atunci când ești programat pentru o investigație imagistică în cadrul MedLfie: DEXA - Osteodensimetrie, Ecografie, RMN, CT, Endoscopie, Mamografie, Radiografie sau Radioterapie.

Află mai multe

Întrebări frecvente

Investigatia se realizeaza cu ajutorul unei sonde care se trece deasupra portiunii investigate. Sonda transmite ultrasunetele pe care le reflecta diferitele tesuturi catre un calculator. Inainte de inceperea procedurii, doctorul aplica un gel pe portiunea care urmeaza sa fie investigata. Gelul faciliteaza contactul sondei cu pielea sau mucoasele. In cele mai multe cazuri, pentru efectuarea investigatiei pacientul trebuie sa stea pe o suprafata plana (un pat).

Imaginile ecografice ofera informatii in timp real despre strunctura anumitor organe, pozitionarea acestora, miscarea, dar si posibilele disfunctii ale:

  • glandei tiroide si glandei paratiroide,
  • vaselor mari (aorta, artere renale, artere iliace, vena porta etc)
  • ganglionilor limfatici,
  • inimei,
  • glandei mamare,
  • organelor abdominale (ficat, vezica biliara, splina, pancreas, rinichi, vezica urinara)
  • organe pelviene (uter, ovare, prostata)
  • orbita si glob ocular
  • parti moi (tendoane, muschi, articulatii)
  • testicule

Ecografia este pe larg utilizata in sarcina, cu ajutorul ecografiei este monitorizata dezvoltarea intrauterina a fatului, se determina cu acuratete dimensiunea sacului gestational, placenta, lungimea embrionului, miscarile acestuia, bataile inimii dar si starea de sanatate a viitoarei mame.

Investigatia nu implica riscuri, acesta fiind recomandata tuturor pacientilor.

Pentru ecografia de abdomen superior – pacientul nu trebuie sa manance 8 ore inainte de procedura, sa nu bea cafea sau lichide dulci.
Pentru ecografie abdominala generala – pacientul nu trebuie sa manance cu 8 ore inainte de procedura, sa nu bea cafea sau lichide dulci; sa bea cu o ora inainte 750 ml apa plata si sa nu urineze
Pentru ecografia de abdomen inferior – se recomanda ca pacientul sa bea 750 ml de apa plata cu o ora inainte si sa nu urineze (pentru a avea vezica urianara plina)
Pentru ecografia de artere renale, sistem port, vase splanhnice – pacientul nu trebuie sa manance cu 8 ore inainte

Discutati cu medicul despre ecografia pe care urmeaza sa o efectuati sau intrebati agentii de call center cum sa va pregatiti. 

Ecografia este una dintre cele mai folosite unelte moderne de diagnostic. Cu ajutorul unei sonde pot fi studiate cât mai bine structurile anatomice, iar în funcție de tehnologia și de aplicațiile folosite, ecografia poate fi de mai multe tipuri:

ecografia bidimensională 2D - majoritatea examinărilor ecografice se fac în modul 2D care permite vizualizarea anumitor secțiuni ale organului, la diferite niveluri și permite obținere de imagini clare ale structurilor interne
ecografia tridimensională 3D - presupune captarea mai multor planuri de scanare 2D, urmate de reconstrucția finală a imaginii și vizualizarea completă a organelor interne. Ecografia 3D reprezintă o metodă de achiziție, vizualizare, analiză și stocare a unor date care se obțin din imagini 2D și care apoi sunt cumulate pentru a fi analizate și procesate
ecografia 4D - pe lângă imaginile obținute în urma unei ecografii 3D, acest tip de ecografie permite vizualizarea organelor interne în timp real. În timpul unei ecografii 4D sunt captate rapid mai multe volume, până la 40 de volume/secundă, și se obține o imagine 3D în timp real care ușurează vizualizarea unei anumite regiuni de interes din structura interna a corpului
metoda Doppler - este folosită pentru depistarea fluxurilor de sânge și studierea vascularizației organelor, a formațiunilor tumorale, dar și a calității vaselor de sânge în cazul unor boli oarecum diabetul zaharat
ecografia cu substanță de contrast - vascularizația poate fi studiată și prin intermediul ecografiei cu substanță de contrast, în afară de metoda Doppler. Aceasta presupune injectarea intravenoasă a unei substanțe de contrast, formată din particule de gaz într-un înveliș elastic, care permite evidențierea vaselor de sânge și ajută la diferențierea diferitelor tipuri de tumori sau a gradului de inflamație a vaselor de sânge

Ecografia poate fi folosită în mai multe ramuri ale medicinei:

cardiologie - permite diagnosticarea anumitor afecțiuni precum insuficiența cardiacă (dilatarea unor compartimente ale inimii) sau valvulopatii (funcționarea defectuoasă a valvelor inimii)
medicina de urgență - ecografia este folosită pentru a verifica urgențe precum hemoperitoneul (acumularea de sânge în cavitatea peritoneală, în zona abdomenului) sau tamponada cardiacă (acumulare anormală de lichid, puroi sau cheaguri de sânge în pericard, un sac fibro-seros care învelește inima)
blocul operator - ecografia permite ghidarea acului pentru injectarea anestezicelor locale, în special lângă țesuturile nervoase
ginecologie - permite vizualizarea și evaluarea uterului, ovarelor și afecțiunilor acestora, precum fibromul uterin sau chisturi. În obstetrică permite monitorizarea dezvoltării fătului și poate detecta anumite malformații congenitale
urologie - permite diagnosticarea afecțiunilor precum adenomul de prostată
neurologie - permite evaluarea fluxului sanguin la pacienții cu risc cardiovascular crescut
medicină internă și gastroenterologie - permite diagnosticarea bolilor hepatice precum ciroză, steatoză sau cancer hepatic, a pancreatitelor (pancreatită cronică, chisturi, tumori), calcuri biliari, colecistită, calculi sau tumori renale
ecografie intervențională - permite ghidarea biopsiilor pentru prelevarea de țesut din diferite organe, drenarea abceselor, injectarea unor substanțe cu scop terapeutic (antibiotice, citostatice), tratamentul unor tumori prin energie termică țintită, tratamentul cataractei sau litotripsie (spargerea calculilor)

Ecografia abdominală
Aceasta se împarte în două categorii, în funcţie de zona investigată: ecografie abdominală superioară (ficat, căi biliare, stomac, splină, rinichi, pancreas, vezică biliară) şi cea inferioară sau pelvină (ovare, uter, col, uterin, vezica urinară, trompele uterine). În cazul bărbaţilor, ecografia abdominală este folosită pentru a investiga vezica urinară, prostata și veziculele seminale (ecografie testiculară).
În cazul acestui tip de ecografie, sonda poate fi plasată pe abdomen, dar și în interiorul organismului pentru a obține imagini mai clare. La bărbați, sonda poate fi introdusă în rect pentru a examina prostata (ecografie transrectală) iar la femei este introdusă în vagin pentru evaluarea organelor genitale. Ecografia pelvină poate stabili cauzele unor dureri abdominale la femei, iar la bărbați poate depista din timp apariția cancerul de prostată.

Ecografia mamară
Ecografia mamară este recomandată în cazul în care la palpare sunt depistați noduli sau modificări de consistență, modificări la nivelul pielii, roșeață sau când apar scurgeri mamelare.

Examenul ecografic al sânului trebuie efectuat în zilele 3 -10 ale ciclului menstrual și poate depista modificări de structură mamară (mastoză fibrochistică), chisturi sau noduli de tip malign. Pentru a depista din timp astfel de afecțiuni este indicată autoexaminarea lunară a sânilor, dar și efectuarea unei ecografii mamare anuale.

Ecografia transvaginală
Reprezintă o metodă imagistică de examinare a organelor reproductive feminine (uter, ovare, col uterin și vagin) cu ajutorul unei sonde endocavitare introdusă în vagin. Ecografia transvaginală trebuie efectuată cu vezica urinară goală și are rolul de a evalua afecțiuni ale endometrului (țesutul care căptușește uterul), posibile chisturi, fibroame uterine, dureri pelvine sau sângerări inexplicabile, anumite tipuri de infertiliate.

În plus, ecografia transvaginală este esențială pentru a detecta diferite tipuri de cancer (cancer ovarian, de col uterin și de endometru).

Ecografia transvaginală poate fi efectuată oricând de-a lungul ciclului menstrual, cu următoarele indicații:
- pentru a stabili grosimea endometrului este recomandată ecografia transvaginală în ziua 22 a ciclului menstrual
- pentru evaluarea unor polipi endometriali, ecografia trebuie efectuată după menstruație
- pentru evaluarea unor chisturi ovariene, ecografia trebuie efectuată în cea de-a doua săptămână a ciclului menstrual

Ecografia în sarcină
Este singura metodă imagistică prin care se poate vizualiza fătul, fără expunerea la radiații şi care permite identificarea din timp a posibilelor anomalii fetale. În timpul sarcinii sunt efectuate ecografii în etapa embrionară și cea fetală:

ecografia embrionară - efectuată în primele 10 săptămâni de sarcină cu scopul de a confirma sarcina și poziția sa, intrauterină sau extrauterină
ecografia fetală - presupune de cele mai multe ori 2 examinări, între săptămânile 11 – 14 (pentru identificare sindromului Down) și între săptămânile 20 – 22 pentru a evalua dezvoltarea corectă a organelor copilului. Mai poate exista încă o ecografie între săptămânile 28 – 33 pentru a examina dezvoltarea copilului și maturizarea placentei și încă o ecografie necesară în timpul nașterii pentru a verifica poziția copilului sau necesitatea nașterii prin cezariană

Pregătirea pacientul pentru o ecografie trebuie să respecte următoarele indicaţii, în funcţie de tipul ecografiei:
ecografie abdominală - pacientul nu trebuie să consume alimente, băuturi acidulate sau cafea cu cel puţin 6 ore înainte de investigaţie, deoarece conţinutul gazos intestinal trebuie să fie redus astfel încât să permită vizualizare adecvată a structurilor interne. În schimb, este recomandat consumul a 1 - 1,5 litri de apă sau ceai înainte de examinare, iar cina din ziua precedentă nu trebuie servită mai târziu de ora 18:00 sau 19:00. De asemenea, nu trebuie consumate dulciuri cu 24 de ore înainte de consultaţie, sau alimente care fermentează (iaurt, prăjeli, fasole, prune)
ecografie pelvină - pentru aceasta investigaţie este indicat ca pacientul să consume 1 litru de apă cu o oră înainte de investigaţie, astfel încât vezica urinară să fie plină şi să permită vizualizarea cât mai precisă a organelor interne
Pentru ecografia mamară şi cea din timpul sarcinii nu există recomandări speciale înainte de investigaţie.

Pe durata desfăşurării consultaţiei, pacientul este aşezat pe spate, cu abdomenul dezgolit, iar zona care necesită investigaţie este unsă cu un gel special care favorizează transmiterea ultrasunetelor. Ulterior, medicul va aşeza sonda pe abdomen sau în zona pelvină şi va apăsa uşor, în timp ce va deplasa sonda pe zonele respective pentru a vizualiza structurile interne.

Pentru ecografia transvaginală, pacienta se va aşeza pe spate, ţinând genunchii îndoiţi şi uşor depărtaţi, fiind folosită o sondă endocavitară care va introdusă în vagin.

Ecografia este metodă de diagnostic rapidă, simplă, noninvazivă şi nedureroasă, exceptând cazurile în care există o afecţiune precum calculi biliari, pancreatită acută sau colecistită, situaţii în care poate apărea o senzaţie de disconfort sau de uşoară durere la apăsarea unor zone cu sonda. Întrucât ecografia foloseşte ultrasunetele, sunt evitate efectele nocive ale razelor X.

Pentru efectuarea unei ecografii nu este necesară spitalizarea, examinarea durează între 15 - 30 de minute, iar pacientul primeşte rezultatul pe loc.

Ecografia este o metodă imagistică de diagnostic sigură care nu are efecte adverse asupra structurilor interne examinate şi nu foloseşte radiaţii.


Centre imagistică

©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.