Mamografie

Capacitate de diagnostic

Pentru o diagnosticare corectă aducem în jurul pacienților noștri toate capabilitățile tehnologice și medici ultraspecializati.

Abordare multidisciplinară

Acoperim cu profesionalism specialitățile imagistice pentru a oferi un diagnostic cu acuratețe ce ține cont de întreg istoricul medical și starea pacienților.

Tehnologie actuală

Investim în cea mai bună tehnologie și cei mai buni specialiști pentru o diagnosticare corectă și rapidă.

Echipă de medici excepționali

Echipa de medici MedLife este formată din specialiști cu experientă. Rezultatele se traduc în numărul mare de pacienți diagnosticați și tratați cu succes.

Mamografia este o investigatie radiologica a sanului, care poate evidentia aspecte ce nu pot fi sesizate la palpare.Este usor de efectuat iar aparatele de ultima generatie realizeaza o compresie eficienta cu doza de iradiere  minima (mai mica fata de cea necesara unei radografii pulmonare, de exemplu).
Aceasta investigatie are o sensibilitate mare (pentru sanul adipos) si se recomanda tuturor femeilor dupa 40 de ani, chiar daca nu exista o simptomatologie mamara (dureri, inflamatii, noduli palpabili, scurgeri din mamelon).

Mamografia este obligatorie pentru depistarea unor focare de microcalcificari tip malign, fiind o metoda rapida si directa de depistare a neoplaziei mamare in special la sanii cu structura predominant adipoasa (varste avansate)

Pregatire pentru investigatii

Află ce trebuie să faci atunci când ești programat pentru o investigație imagistică în cadrul MedLfie: DEXA - Osteodensimetrie, Ecografie, RMN, CT, Endoscopie, Mamografie, Radiografie sau Radioterapie.

Află mai multe

Întrebări frecvente

Nu. Cea mai buna metoda de depistare precoce a cancerului la san este aceea de a combina palparea sanilor (de catre un medic specialist) cu efectuarea periodica a mamografiei. Examenul manual si mamografia se completeaza reciproc. La fel de important este si ca femeile sa continue sa se autoexamineze prin palparea periodica a sanilor.

Mamografia se efectueaza cu pacienta stand In picioare, (rareori in pozitia de sezut, In functie de starea pacientei).

Asistenta sau tehnicianul vor capta cate doua imagini, din doua incidente diferite pentru fiecare san. Pentru obtinerea unei imagini de calitate si reducerea efectelor iradierii, pe durata radiografiei sanii sunt comprimati Intre doua placi de plastic. Durata medie a examinarii este de 5 minute. Mamografia poate fi bilaterala sau unilaterala adica examinarea se face pentru ambii sani sau numai pentru unul dintre ei, in functie de recomandarea medicului.

E posibil sa simti o mica presiune sau un usor disconfort, dar aceasta senzatie e de scurta durata. In timpul procedurii, medicul va analiza imaginile pe masura ce acestea sunt obtinute. El poate comanda imagini aditionale, care arata unghiuri diferite, incidente suplimentare - in functie de tipul si localizarea leniunii. Aceasta se poate intampla destul de frecvent, asa ca nu ar trebui ca acest lucru sa cauzeze panica sau motive de ingrijorare.

Cu aceasta metoda imagistica se poate depista cancerul mamar intr-un stadiu incipient, facand posibila abordarea chirurgicala minima, cu vindecare completa si aspect estetic favorabil, cu implicatii asupra fizicului si psihicului femeii, ce permite insertia sociala rapida.

Durata mamografiei de screening variaza de la un cabinet la altul, dar, in medie, se reduce la 15 minute. Mamografia de diagnostic dureaza de doua ori mai mult (aproximativ 30 de minute), in timp ce biopsia sanului sub ghidaj mamografic ( stereotaxic) dureaza, in general, o ora.

Specialistii spun ca principalele efecte/consecinte ale unei mamografii de screening sunt legate de riscul de iradiere si de disconfortul pe care il produce compresia sanilor. Riscul de iradiere este mic, pentru ca aparatele din prezent folosesc o doza foarte mica de radiatii. Compresia sanilor produce un disconfort sau o durere mica, senzatie ce este trecatoare. Insa mamografiile au si consecinte psihosociale, spun studiile.

De pilda, intr-un studiu, anumiti  cercetatori au intervievat 250 de femei imediat dupa ce li s-a efectuat o mamografie. 60% dintre ele erau nervoase/anxioase in legatura cu faptul ca efectuau o mamografie, iar 20% dintre paciente erau extrem de anxioase. Femeile de origine african-americana erau semnificativ mai anxioase raportat la femeile albe, iar cele care aveau un nivel de educatie pana la liceu sau sub nivel liceal erau semnificativ mai anxioase decat cele care aveau un nivel mai mare de educatie.

Ca si concluzie, mamografia nu este periculoasa pentru organism. Ea aduce multe beneficii in ceea ce priveste diagnosticarea precoce a cancerului de san sau a altor afectiuni.

  • femeilor care au depasit varsta de 40 de ani, este recomandata anual sau la 2 ani, ca metoda de screening pentru depistarea cancerului mamar.
  • ca prima examinare, modificari decelabile clinic pentru  femeile cu varsta peste 35 de ani: nodul palpabil, induratie, secretie mamelonara, modificari tegumentare, deformari, retractie tegumentara sau mamelonara, durerea mamar focala persitenta, palparea unei adenopatii axilare, orice alte modificari in structura sanului.
  • sub varsta de 40 de ani cand exista o modificare suspecta detectata la ecografia mamara, care necesita si examinarea mamografica a regiunii respective, fie pentru detectarea de exemplu a existentei anumitor microcalcificari sau distorsiuni arhitecturale, fie pentru certificarea unei suspiciuni in ceea ce priveste o leziune benigna.
  • femeilor cu varsta sub 35 de ani care prezinta antecedente de cancer mamar in familie, una sau doua rude de gradul I.

Femeile cu implant de silicon trebuie sa urmeze acelasi program de screening/monitorizare a sanilor, ca si cele cu sanii naturali, in functie de varsta, antecedente si patologii asociate, mamografia fiind una din metode, dar nu pentru apreciarea starii implantului mamar ( pentru aceasta se recomanda ecografie si/sau RMN cu secventa pentru silicon).

Interpretarea rezultatelor se face utilizand scorul BI-RADS:

  • Scorul BI-RADS este un acronim care provine de la "Breast Imaging Reporting and Database System", care este un sistem de raportare a imagisticii sanului. Medicii radiologi  folosesc acest sistem de raportare pentru a descrie rezultatele mamografiilor.
  • Medicii folosesc sistemul sau scorul BI-RADS pentru a plasa concluziile ecografice, examinarilor mamografice sau RMN in anumite categorii. Categoriile sunt stabilite de la 0 la 6.

BI-RADS 0 – Interpretare: testare incompleta. Sunt necesare investigatii imagistice suplimentare pentru colectarea de mai multe informatii.
BI-RADS 1 – Interpretare: rezultat negativ, adica nu este nimic semnificativ sau anormal de raportat. Pentru femeile pana In 40 de ani se recomanda screening anual de rutina prin ecografie; pentru cele peste 40 de ani, se recomanda screening anual prin mamografie.
BI-RADS 2 – Interpretare: rezultat normal, negativ pentru cancer, dar cu prezenta unor leziuni tipic benigne (chisturi, fibroadenoame simple etc). Se recomanda screening anual de rutina.
BI-RADS 3 – Interpretare: rezultat la limita, cu semne de intrebare. Poate indica un rezultat probabil benign, dar cu o sansa de cancer de san de aproximativ 2%. Trebuie sa repeti mamografia la interval scurt, de 6 luni. Daca ai istoric familial sau personal de cancer de san, medicul Iti va recomanda examinari suplimentare.
BI-RADS 4 –  Interpretare: rezultat suspect, fiind o probabilitate de aproximativ 2-95% ca leziunea identificata sa fie cancer. Pentru acest scor este recomandata biopsia.
BI-RADS 5 – Interpretare: rezultat cu probabilitate ridicata de malignitate >95%. Este necesara biopsia/ excizia.
BI-RADS 6 – Interpretare: Inseamna ca deja ai fost diagnosticata cu cancer de san la examenul histologic. Se recomanda abordarea multidisciplinara- oncolog, chirurg, radioterapeut, psiholog.
Riscul de cancer de san:
BI-RADS 3 – 2%
BI-RADS 4 – 2-95%
BI-RADS 5 – >95%

Intelegerea si cunoasterea semnificatiei scorului BI-RADS te va ajuta sa te asiguri ca urmezi intocmai recomandarile pentru evaluarile ulterioare. Trebuie sa fim atenti la sanatatea noastra si sa intelegem aceste aspecte pentru a putea participa activ la ingrijirea sanatatii noastre, indiferent de varsta.

In privinta tehnicii folosite in efectuarea acestei proceduri, exista doua tipuri principale de mamografii: cea clasica si mamografia digitala. Pe langa acestea, exista si un tip nou de mamografie digitala, cea cu tomosinteza.

Mamografia clasica
Mamografia clasica este cea facuta cu mamograful analog, in care imaginile obtinute vor fi imprimate pe film radiografic- ca la o radiografie a oaselor sau pleuro-toraco-pulmonara.


Mamografia digitala
In cazul mamografiei digitale, imaginile sunt  obtinute pe suport digital (inregistrate direct intr-un computer). Imaginea va putea fi apoi vizionata pe ecranul unui calculator, iar anumite zone pot fi prelucrate (marite sau scoase in evidenta pe ecranul calculatorului). Daca exista o zona cu suspiciuni, medicii pot folosi computerul pentru o analiza eficienta.

Mamografie digitala cu tomosinteza
Tomosinteza este tot o tehnica imagistica sau o tehnica de tipul radiografiei (foloseste radiatiile X) care poate fi folosita pentru a depista primele semne ale cancerului mamar la femeile care nu prezinta simptome. Acest tip de investigatie de imagistica medicala poate fi, totodata, folosita ca unealta de diagnostic pentru femeile care au simptomele unui cancer de san, mai ales in sanul dens- in aceasta situatie mamografia clasica avand sensibilitate redusa.
Tomosinteza este un tip avansat de mamografie. O mamografie digitala cu tomosinteza obtine imagini multiple ale sanului - sectiuni cu grosime de 1 mm. Aceste imagini sunt trimise catre un calculator care foloseste un algoritm pentru a le combina intr-o imagine 3D a intregului san si in urma acestei investigatii se poate pune un diagnostic foarte precis.

  • precizie mult mai mare in detectia si diagnosticul tumorilor, indiferent de dimensiuni (fata de mamografia clasica sau digitala);
  • cresterea acuratetei diagnosticului la sanul dens; in general in cazul sanului dens interpretarea la mamografele clasice este mai greu de facut din cauza structurii dense a sanului;
  • cresterea ratei de identificare a leziunilor canceroase, in special a cancerului invaziv (detectare precoce);
  • depistarea cancerului mamar de mici dimensiuni ce poate fi omis la mamografia digitala conventionala;
  • acuratete mare in identificarea si caracterizarea leziunilor in special a distorsiunilor arhitecturale ( localizare precisa, tridimensionala, aprecierea corecta a extensiei leziunilor) – multifocalitatea sau multicentricitatea;
  • scurtarea duratei procedurii (este efectuata in intervalul 15 – 30 secunde);
  • doza de radiatii mai mica (fata de procedurile care trebuie repetate);
  • procedura mai putin dureroasa; 

Poti afla mai multe despre acest tip de mamografie din urmatorul video interviu: 
Mamografia digitala cu tomosinteza (mamografia 3D) – este de fapt un nou prag in identificarea precoce a cancerului de san.
Detectarea precoce a cancerului mamar creste sansele de reusita a tratamentului si, implicit, se reduce numarul deceselor cauzate de cancer de san la persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 50 de ani si, in special, la cele dupa 50 de ani. Chiar si in cazul investigatiilor cu rezultate favorabile se recomanda repetarea mamografiilor anual, mai ales daca exista antecedente de cancer in familie.

⚠  Nu ar trebui sa aplici nici un fel de creme sau de unguente pe sani sau pe axile. Aceste substante pot modifica/artefacta imaginile sau pot sa apara pe mamografie ca niste false calcificari sau depozite de calciu. Aceste aspecte pot influenta rezultatul mamografiei( rezultat fals pozitiv). 
Aceste produse contin substante care pot denatura imaginea;
⚠ Efectuati investigatia intr-una din primele zece zile ale ciclului menstrual, cand sanii nu sunt durerosi;
Multe femei sunt ingrijorate in legatura cu durerea pe care aceasta procedura medicala o poate cauza. In general durerea de pe urma acestei proceduri este trecatoare si nu toate femeile percep mamografia ca fiind o procedura dureroasa.
⚠  Femeile care au mai efectuat o mamografie ar trebui sa aduca imaginile (filmul sau CD-ul) si rezultatele anterioare cu ele, pentru ca medicul ce urmeaza  a efectua noua mamografie sa le poata corobora/compara, acest lucru crescand  gradul de acuratete si impiedicand atat rezultatele fals pozitive, cat si pe cele fals negative.
Ca pacienta, este important sa stii cum te pregatesti pentru o mamografie. Va trebui sa urmezi anumite recomandari in ziua in care ti se efectueaza mamografia.
⚠  Informeaza medicul radiolog inainte de mamografie daca esti insarcinata sau daca alaptezi.
In general, nu ti se va putea face o mamografie de screening in acest moment, dar daca este necesar, medicul tau poate sa recomande alte metode de investigare a sanului, cum ar fi ecografia mamara. 


Centre imagistică

©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.