David Popovici si copil cu ursulet

Program gratuit de testare genetică pentru copiii cu cancer

#SperanțaNuMoareDeCancer

Din grijă pentru copiii cu cancer, MedLife a dezvoltat primul și singurul program de testare genetică cu acoperire națională pentru îmbunătățirea succesului terapeutic. Peste 200 de copii au beneficiat gratuit de program.

În fiecare zi, un copil din România este diagnosticat cu cancer.

În fiecare zi, o familie intră în bătălie cu o boală care ar putea fi învinsă dacă se aplică tratamentul adecvat.

Statisticile arată că, în România, cele mai frecvente tipuri de tumori care afectează copiii sunt:

  • leucemiile (31%)
  • limfoamele (16%)
  • tumorile sistemului nervos central (14%)
  • tumorile osoase și de țesuturi moi (7%)

Din grijă pentru cei mici și pentru un mâine mai bun, MedLife a dezvoltat primul și singurul program gratuit de testare genetică, cu acoperire națională, pentru copiii diagnosticați recent cu cancer, în vederea îmbunătățirii succesului terapeutic. Peste 200 de copii au beneficiat deja de programul #SperanțaNuMoareDeCancer, având astfel șansa la un tratament oncologic personalizat.

Un singur test analizează majoritatea claselor de mutații genetice care pot apărea în 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer.*

*Sunt investigate 523 gene pentru mutații punctiforme prin deleţii, duplicaţii sau inserţii și gene de fuziune care implică 1.385 gene.

Aurul Speranței. Multiplul campion la natație și Ambasador al Speranței, David Popovici, a donat medalia de la Mondiale pentru copiii bolnavi de cancer:

„Am ales să donez o medalie de suflet, foarte importantă pentru mine, către cei care au mai mare nevoie de ea, pentru ca speranța să meargă mai departe. Adevărul este că, de departe, cel mai important campionat este campionatul vieții, menținerea sănătății. Vă invit pe voi toți să donați puțin din timpul vostru pentru a da share programului #SperantaNuMoareDeCancer”.

Cine se poate înscrie în program?

Programul de testare gratuită se adresează tuturor copiilor din România, cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani, diagnosticați recent cu orice tip de cancer.

Astfel, pacienții care nu au început protocolul terapeutic sau se află la începutul tratamentului oncologic vor putea  beneficia de terapii țintite.

* Înscrierea în program este condiționată de rezultatul histopatologic care oferă diagnosticul de certitudine și de existența probei de țesut/măduvă la prezentare.

** Relevanța rezultatului testării este complet dependentă de corectitudinea diagnosticului.

Care sunt beneficiile testării?

Testul efectuat de specialiștii MedLife reprezintă o șansă în plus la terapii oncologice țintite, iar acest lucru s-ar putea traduce printr-o șansă în plus la viață.

Iată de ce:

icon microscop

Acest test identifică majoritatea tipurilor de mutații ce afectează numeroase gene implicate în cancer.

icon test

Sunt evaluați mai mulți biomarkeri, atât cei frecveți, cât și cei mai rari, cu un singur test.

icon rezultate rapide

Rezultatele sunt mai rapide, nefiind necesară testarea etapizată.

icon teste

Eliminarea riscului de a rămâne fără material biologic, așa cum se poate întâmpla în cazul testelor care analizează etapizat un număr limitat de mutații. 

Ce spun ghidurile internaționale despre acest test?

Illumina TruSight Oncology 500 este unul dintre cele mai complexe teste de secvențiere din lume pentru afecțiuni oncologice, disponibil în premieră în România, care permite o evaluare comprehensivă a profilului genetic al celulelor canceroase. Mai exact, cu un singur test se analizează mutațiile a 523 de gene asociate cu multiple tipuri de cancer.

Ghidurile Internaționale de Specialitate recomandă testarea comprehensivă genomică ca metodă pentru detectarea alterărilor genomice în diverse tipuri de cancer. Studii multiple au demonstrat capacitatea acestei metode de a contribui la ajustarea tratamentului pentru pacienții oncologici de toate vârstele, în proporție de până la 94,5%.*

*Sursa: illumina.com

Cum se face înscrierea?

Înscrierea copiilor în program se poate face prin intermediul unuia dintre părinți, a tutorelui legal sau a medicului curant și presupune două etape:

icon etapa1

Completarea formularului online cu informațiile solicitate și încărcarea documentelor din dosarul medical, care trebuie să cuprindă:

  • Anamneza / descrierea medicului curant
  • Buletinul histopatologic
  • Interpretarea rezultatelor imagistice, dacă există

Cererile vor fi analizate de o echipă medicală în termen de 10 zile lucrătoare.

etapa2

Pacienții care se vor califica pentru înscriere în program vor primi o confirmare scrisă/telefonică și li se vor indica următorii pași pentru completarea dosarului medical. În funcție de tipul de diagnostic, pacienții trebuie să prezinte blocul de parafină (în cazul tumorilor solide) sau probă din măduva osoasă (în cazul leucemiilor) în vederea efectuării testării.

Ce se întâmplă în urma testării?

Rezultatele testării sunt oferite în termen de aproximativ 4 săptămâni de la recepția probei în laborator. Raportul final cuprinde profilul tumorii, recomandările de terapii țintite și studiile clinice potrivite profilului genetic al pacientului.

Pe baza rezultatelor obținute, medicul oncolog va putea să aleagă cele mai potrivite tratamente și terapii pentru fiecare copil diagnosticat cu cancer, în funcție de profilul genetic.

Mai mult decât atât, în cazul în care nu există terapii țintite pentru mutațiile identificate în urma testării, raportul cuprinde o serie de studii clinice disponibile la nivel internațional, relevante pentru fiecare pacient în parte.

Programul are și o componentă de cercetare, copiii înscriși fiind incluși într-un studiu realizat de divizia de cercetare MedLife.

pacienta MedLife

Împreună putem reda speranța copiilor diagnosticați cu cancer!

Chiar dacă nu ești direct vizat de program, ajută-ne să îl facem cunoscut! Dacă știi un copil diagnosticat recent cu cancer, anunță aparținătorii sau medicul curant despre acest program. Și chiar dacă nu știi pe cineva personal, poți da un share pe canalele tale de social media, pentru a ajunge informația la toți cei care au nevoie.

Dacă ai întrebări, nu ezita să ne contactezi:(021) 371 81 01 

*Numărul de telefon este disponibil de luni până vineri, în intervalul orar 9:00 – 17:00.

Formular

Înscrie un copil bolnav!
Completează formularul:

Selectează una dintre următoarele opțiuni:

Indicates required field

Informații Aparținător

Informații Pacient

Vă rugăm să completați diagnosticul conform rezultatului histopatologic.

Informații despre Medicul Curant

Dosar Pacient*

Vă rugăm să încărcați documentele care atestă diagnosticul copilului: anamneză, buletin histopatologic, investigații imagistice.

Sunt permise numai fișiere cu extensia jpg, jpeg, doc, docx, pdf.

Dimensiunea tuturor fișierelor încărcate nu poate să depășească 4 GB.

* Toate campurile sunt obligatorii.

Indicates required field

Informații Medic

Informații Pacient

Vă rugăm să completați diagnosticul conform rezultatului histopatologic.

Informații Aparținător

Dosar Pacient*

Vă rugăm să încărcați documentele care atestă diagnosticul copilului: anamneză, buletin histopatologic, investigații imagistice.

Sunt permise numai fișiere cu extensia jpg, jpeg, doc, docx, pdf.

Dimensiunea tuturor fișierelor încărcate nu poate să depășească 4 GB.

* Toate campurile sunt obligatorii.

Întrebări și răspunsuri

În ce constă programul?
Cui se adresează?
Cine derulează programul?
Pe ce perioadă se desfășoară programul?
Care sunt condițiile de înscriere?
De ce nu se pot înscrie toți copiii diagnosticați cu cancer?
Care sunt beneficiile testării?
Ce se întâmplă dacă tratamentul recomandat în urma testării nu este disponibil în România?
Unde se mai poate face acest tip de test?
Programul este valabil și pentru pacienții oncologici adulți?
Ce NU este acest program?

©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.