Ce este calculatorul procentului de grăsime corporală?
Excesul de grăsime corporală îți poate afecta nu doar aspectul fizic, ci și sănătatea. Acest lucru este valabil și în cazul în care ai prea puțină grăsime corporală. Tocmai de aceea este importantă monitorizarea procentului de grăsime din corpul tău și cunoașterea nivelurilor optime ale acestuia.
Aici intervine calculatorul grăsimii corporale, al cărui rol este tocmai acela de a estima procentul de grăsime corporală din organismul tău și de a te ajuta să afli dacă acesta se încadrează sau nu în valorile considerate ideale. Nu este singura modalitate în care se poate calcula acest indice, dar este cea mai accesibilă.
Ce este grăsimea corporală?
Când vorbim despre grăsime corporală sau țesut adipos ne referim la întreaga cantitate de grăsime din corp. Există două tipuri de grăsime corporală: subcutanată (acel strat de grăsime de sub piele, care izolează și protejează țesuturile, mușchii și oasele) și viscerală (grăsimea localizată în zona abdominală, care protejează organele interne).
Bărbații tind să stocheze mai multă grăsime viscerală, în timp ce în cazul femeilor există tendința de a stoca mai multă grăsime subcutanată în zona feselor și a coapselor.
Pe lângă cele două roluri menționate anterior, cel de izolare termică și cel de protecție, grăsimea corporală mai reprezintă și o sursă de energie, depozitează vitamine și secretă anumiți hormoni. Este evident deci că o anumită cantitate de grăsime corporală este necesară. Problema apare atunci când avem prea multă sau prea puțină.
Ce înseamnă surplusul de grăsime corporală?
Consumul excesiv de calorii și stilul de viață sedentar sunt principalii factori asociați cu apariția unui surplus de grăsime corporală. Atunci când consumi mai multe calorii decât are de fapt nevoie organismul tău, surplusul va fi stocat sub formă de grăsime. Acest lucru poate avea consecințe grave, ducând la apariția a diverse afecțiuni, inclusiv: obezitate, diabet, hiperglicemie, hipercolesterolemie sau hipertensiune arterială. De asemenea, crește riscul producerii unui infarct miocardic ori a unui atac vascular cerebral.