Diabet gestațional

Despre diabetul gestațional

Diabetul gestațional reprezintă o tulburare a toleranței la glucoză care apare pe parcursul sarcinii şi este cea mai frecventă afecțiune la femeile însărcinate. În termeni medicali este cunoscut sub denumirea de „diabet mellitus gestațional”.

Diabetul este o boală a metabolismului în care nivelul zahărului din sânge crește, ceea ce afectează funcțiile organismului.

Diabetul gestațional apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină pentru a putea controla nivelul glicemiei, aceasta ducând la creșterea nivelului de glucoză din sânge peste limitele normale. Dacă nu este tratată corespunzător, afecțiunea poate avea efecte grave asupra fătului, însă se poate trata dacă este descoperită în fază incipientă.

Cauze

Pe tot parcursul sarcinii corpul unei femei este supus multor schimbări (procese endocrine, procese metabolice etc.), iar insulina secretată de pancreas nu mai poate susține aceeași activitate în organism, de unde rezultă procesul numit „insulino – rezistență”.

Prin intermediul placentei, au loc schimburi de nutrienți între mamă și făt, respectiv secreția a diverși hormoni care pot îngreuna acțiunea insulinei (imposibilitatea de a menține nivelul zahărului din sânge în limite normale).

Factori de risc

O femeie însărcinată este predispusă să dezvolte diabet gestațional dacă prezintă următorii factori de risc:

 • este supraponderală sau obeză (are un indice de masă corporală mai mare de 25);
 • are sub 25 de ani;
 • are o naștere anterioară cu bebeluș mai mare de 4 kilograme greutate;
 • la sarcinile anterioare a avut diabet gestațional;
 • are istoric medical de diabet în familie;
 • are predispoziție genetică;
 • apartenența etnică;
 • suferă de sindromul ovarelor polichistice;
 • are un stil de viaţă sedentar.

Simptome

Sunt cazuri în care diabetul gestațional nu prezintă simptome. Totuși, printre cele mai comune semne ale afecțiunii se numără:

 • setea excesivă;
 • urinarea frecventă;
 • senzația de gură uscată;
 • oboseala excesivă.

Diagnosticare

Diabetul gestațional reprezintă practic o intoleranță la glucoză, care apare sau este recunoscută pentru prima dată pe parcursul sarcinii. Hiperglicemia afectează aproximativ 4% dintre gravide, dar după naștere majoritatea revin la o glicemie în limite normale.

În săptămânile 24-28 de sarcină este recomandat să faceți testul de toleranță la glucoză TTGO (screening al diabetului gestațional). Analiza este necesară pentru identificarea pe termen scurt a riscului crescut de morbiditate fetală.

În plus, vizitele periodice la medicul obstetrician sunt necesare pentru a avea un parcurs optim și o dezvoltare corectă a sarcinii.

Tratament

Tratamentul pentru diabetul gestațional este administrat și efectuat de medicul diabetolog, iar planul igieno-dietetic este stabilit de dietetician.

Primul pas pe care trebuie să îl parcurgeți dacă ați fost diagnosticată cu diabet gestațional este să vă monitorizați în fiecare dimineață glicemia, cu ajutorul glucometrului.

Puteți aduce și menține scăzut nivelul glicemiei dacă adoptați o dietă adecvată și un comportament alimentar potrivit (întocmit de dietetician). Activitatea fizică susținută vă poate ajuta, de asemenea, la optimizarea nivelului glicemiei.

În cazul în care dieta și activitatea fizică nu scad nivelul glicemiei, medicul diabetolog vă poate prescrie un tratament medicamentos.

Marea majoritate a gravidelor diagnosticate cu diabet gestațional nasc copii sănătoși, în special dacă adoptă regimul potrivit și respectă tratamentul administrat.

 

Complicații

Există și cazuri în care diagnosticul de diabet gestațional poate afecta fătul:

 • macrosomia: corpul bebelușului este mai mare decat în mod natural, iar mama poate naște doar prin cezariană;
 • bebelușul se poate naște cu o glicemie scăzută;
 • bebelușul se poate naște cu probleme de respirație;
 • bebelușul poate avea la naștere nivelul de magneziu și calciu scăzut.

De asemenea, copiii născuți de mame cu diabet gestațional sunt predispuși la a dezvolta diabet de tip 2, obezitate sau suprapondere pe parcursul vieții.

Prevenție

Dacă ați fost diagnosticată cu diabet gestațional puteți avea o sarcină normală (fără risc) și puteți naște bebeluși sănătoși atât timp cât urmați regimul și tratamentul recomandat de medic.

Regimul pentru diabetul gestațional reprezintă o componentă esențială a îngrijirii gravidei. Acesta trebuie să asigure un aport adecvat de calorii și principii nutritive, iar pentru aceasta vizita la nutriționist este obligatorie. Regimul alimentar este primordial și se referă la adoptarea unei diete echilibrate, axate pe consumul de legume, fructe, cereale integrale și proteine.

De asemenea, este recomandat să efectuați regulat exerciții fizice (minimum 30 minute/ zi).

Principalul dumneavoastră adversar în această afecțiune este zahărul. Prin urmare, în diabetul gestațional sunt interzise toate alimentele pe bază de zahăr (care oferă calorii goale, fără beneficii nutriționale), în special cele procesate (zahăr alb, zahăr brun, miere, dulciuri, produse de patiserie, sucuri, biscuiți, prăjituri, gemuri, dulcețuri, chipsuri etc).

Meniul de o zi pentru o pacientă cu diabet gestațional care, înaintea sarcinii, avea o greutate normală, cu o activitate fizică zilnică moderată poate fi sub forma:

Masa Meniu
mic dejun o felie pâine integrală cu unt, un ou fiert, o cană de lapte cu cereale integrale
gustare două mere
prânz supă cremă de legume și frigărui de pui cu legume + o felie de pâine integrală
gustare un iaurt cu semințe crude și fructe de pădure
cină pește cu legume la cuptor și mămăligă

Planul alimentar se construiește de medicul dietetician în funcție de necesarul și preferințele dumneavoastră; pentru schimbarea comportamentului alimentar și pentru a avea o viață sănătoasă cereți sfatul nutriționistului.

Autor

Trîmbiţaş Andreea

Nutriționist-Dietetician

Bibliografie
 1. “Diabetes | NIDDK.” National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, 4 July 2022, www.niddk.nih.gov

Medici specialiști - Diabet si Nutritie și Obstetrica - Ginecologie

MA
Masoud Ahmad
Doctor
MA
Masoud Ahmad
Doctor

Ginecologie și Obstetrica - Ginecologie

Cretu Raluca-Maria
Cretu Raluca-Maria
Medic Specialist
Cretu Raluca-Maria
Cretu Raluca-Maria
Medic Specialist

Ecografie 4D , Ecografie 3D , Ginecologie , Ecografie 2D și Obstetrica - Ginecologie

BPS
Badescu Petre-Sorin
Medic Specialist
BPS
Badescu Petre-Sorin
Medic Specialist

Ginecologie și Obstetrica - Ginecologie

 Deutsch Horatiu-Paul
Deutsch Horatiu-Paul
Medic Primar
 Deutsch Horatiu-Paul
Deutsch Horatiu-Paul
Medic Primar

Ginecologie , Ecografie 4D , Ecografie 3D , Ecografie 2D , Obstetrica - Ginecologie și Camera de garda

Guset Grigorie Constatin
Medic Primar, Competenta in Ecografie Obstetricala Ginecologica, Histeroscopie, Chirurgie laparoscopica ginecologica
Guset Grigorie Constatin
Medic Primar, Competenta in Ecografie Obstetricala Ginecologica, Histeroscopie, Chirurgie laparoscopica ginecologica

Ginecologie și Obstetrica - Ginecologie

PN
Palacean Natalia
Medic Specialist
PN
Palacean Natalia
Medic Specialist

Ginecologie și Obstetrica - Ginecologie

BCA
Barbu Cristina Alice
Medic Specialist
BCA
Barbu Cristina Alice
Medic Specialist

Ginecologie , Obstetrica - Ginecologie și Camera de garda

Miclea Iulius-Ioan
Medic Primar, Doctor in stiinte medicale, Competenta in Ecografie Obstetricala Ginecologica, Histeroscopie, Chirurgie Laparoscopica Ginecologica
Miclea Iulius-Ioan
Medic Primar, Doctor in stiinte medicale, Competenta in Ecografie Obstetricala Ginecologica, Histeroscopie, Chirurgie Laparoscopica Ginecologica

Ginecologie și Obstetrica - Ginecologie

Solicită o programare

Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.

Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.

Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.

Glosar analize

Pasul 1

Detaliile PacientuluiPasul 2

Detaliile Programării


©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.