Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Radioterapie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Diabetul gestațional reprezintă o tulburare a toleranței la glucoză care apare pe parcursul sarcinii şi este cea mai frecventă afecțiune la femeile însărcinate. În termeni medicali este cunoscut sub denumirea de „diabet mellitus gestațional”.
Diabetul este o boală a metabolismului în care nivelul zahărului din sânge crește, ceea ce afectează funcțiile organismului.
Diabetul gestațional apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină pentru a putea controla nivelul glicemiei, aceasta ducând la creșterea nivelului de glucoză din sânge peste limitele normale. Dacă nu este tratată corespunzător, afecțiunea poate avea efecte grave asupra fătului, însă se poate trata dacă este descoperită în fază incipientă.
Pe tot parcursul sarcinii corpul unei femei este supus multor schimbări (procese endocrine, procese metabolice etc.), iar insulina secretată de pancreas nu mai poate susține aceeași activitate în organism, de unde rezultă procesul numit „insulino – rezistență”.
Prin intermediul placentei, au loc schimburi de nutrienți între mamă și făt, respectiv secreția a diverși hormoni care pot îngreuna acțiunea insulinei (imposibilitatea de a menține nivelul zahărului din sânge în limite normale).
O femeie însărcinată este predispusă să dezvolte diabet gestațional dacă prezintă următorii factori de risc:
Sunt cazuri în care diabetul gestațional nu prezintă simptome. Totuși, printre cele mai comune semne ale afecțiunii se numără:
Diabetul gestațional reprezintă practic o intoleranță la glucoză, care apare sau este recunoscută pentru prima dată pe parcursul sarcinii. Hiperglicemia afectează aproximativ 4% dintre gravide, dar după naștere majoritatea revin la o glicemie în limite normale.
În săptămânile 24-28 de sarcină este recomandat să faceți testul de toleranță la glucoză TTGO (screening al diabetului gestațional). Analiza este necesară pentru identificarea pe termen scurt a riscului crescut de morbiditate fetală.
În plus, vizitele periodice la medicul obstetrician sunt necesare pentru a avea un parcurs optim și o dezvoltare corectă a sarcinii.
Tratamentul pentru diabetul gestațional este administrat și efectuat de medicul diabetolog, iar planul igieno-dietetic este stabilit de dietetician.
Primul pas pe care trebuie să îl parcurgeți dacă ați fost diagnosticată cu diabet gestațional este să vă monitorizați în fiecare dimineață glicemia, cu ajutorul glucometrului.
Puteți aduce și menține scăzut nivelul glicemiei dacă adoptați o dietă adecvată și un comportament alimentar potrivit (întocmit de dietetician). Activitatea fizică susținută vă poate ajuta, de asemenea, la optimizarea nivelului glicemiei.
În cazul în care dieta și activitatea fizică nu scad nivelul glicemiei, medicul diabetolog vă poate prescrie un tratament medicamentos.
Marea majoritate a gravidelor diagnosticate cu diabet gestațional nasc copii sănătoși, în special dacă adoptă regimul potrivit și respectă tratamentul administrat.
Există și cazuri în care diagnosticul de diabet gestațional poate afecta fătul:
De asemenea, copiii născuți de mame cu diabet gestațional sunt predispuși la a dezvolta diabet de tip 2, obezitate sau suprapondere pe parcursul vieții.
Dacă ați fost diagnosticată cu diabet gestațional puteți avea o sarcină normală (fără risc) și puteți naște bebeluși sănătoși atât timp cât urmați regimul și tratamentul recomandat de medic.
Regimul pentru diabetul gestațional reprezintă o componentă esențială a îngrijirii gravidei. Acesta trebuie să asigure un aport adecvat de calorii și principii nutritive, iar pentru aceasta vizita la nutriționist este obligatorie. Regimul alimentar este primordial și se referă la adoptarea unei diete echilibrate, axate pe consumul de legume, fructe, cereale integrale și proteine.
De asemenea, este recomandat să efectuați regulat exerciții fizice (minimum 30 minute/ zi).
Principalul dumneavoastră adversar în această afecțiune este zahărul. Prin urmare, în diabetul gestațional sunt interzise toate alimentele pe bază de zahăr (care oferă calorii goale, fără beneficii nutriționale), în special cele procesate (zahăr alb, zahăr brun, miere, dulciuri, produse de patiserie, sucuri, biscuiți, prăjituri, gemuri, dulcețuri, chipsuri etc).
Meniul de o zi pentru o pacientă cu diabet gestațional care, înaintea sarcinii, avea o greutate normală, cu o activitate fizică zilnică moderată poate fi sub forma:
Planul alimentar se construiește de medicul dietetician în funcție de necesarul și preferințele dumneavoastră; pentru schimbarea comportamentului alimentar și pentru a avea o viață sănătoasă cereți sfatul nutriționistului.
Trîmbiţaş Andreea
Nutriționist-Dietetician
Ginecologie și Obstetrica - Ginecologie
Call Center - (021) 9646
Ecografie 4D , Ecografie 3D , Ginecologie , Ecografie 2D și Obstetrica - Ginecologie
Call Center - 021.9383
Ginecologie , Ecografie 4D , Ecografie 3D , Ecografie 2D , Obstetrica - Ginecologie și Camera de garda
Call Center - (025) 7960
Ginecologie , Obstetrica - Ginecologie și Camera de garda
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.