Diabet zaharat de tip 2

Alte denumiri: Diabet mellitus de tip 2, Diabet zaharat la debut sau Diabet zaharat non-insulino-dependent

Diabetul zaharat de tip 2, cunoscut si sub numele de diabet zaharat la debut sau non-insulino-dependent, este o afectiune cronica care influenteaza modul in care corpul metabolizeaza zaharul (glucoza), sursa importanta de combustibil a organismului. in cazul diabetului de tip 2, corpul dvs. fie rezista efectelor insulinei - un hormon care regleaza circulatia zaharului in celulele dumneavoastra, fie nu produce suficienta insulina pentru a mentine un nivel normal de glucoza.

Mai frecvent la adulti, diabetul de tip 2 afecteaza din ce in ce mai mult copiii, pe masura ce creste obezitatea infantila

Nu exista nici un tratament care sa vindece diabetul de tip 2, dar este posibil sa reusi sa gestionezi conditia printre-o dieta echilibrata, exercitii si mentinerea unei greutate sanatoasa. Daca acestea nu sunt suficiente, este posibil sa aveti nevoie de medicamente pentru diabet sau de terapie cu insulina.

Aflati despre alte tipuri de diabet:

Diabet zaharat: tot ce trebuie sa stii, de la cauze si simptome, la tratament

Ce este diabetul zaharat ● Ce tipuri de diabet zaharat exista ● Cauzele diabetului zaharat ● Diagnosticul de diabet zaharat ● Simptomele diabetului zaharat ● Tratamentul pentru diabetul zaharat ▶

Medici specialiști - Diabet Si Nutritie

Popescu Valceanu Horatiu
Popescu Valceanu Horatiu
Medic Primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Doctor in Medicina
Popescu Valceanu Horatiu
Popescu Valceanu Horatiu
Medic Primar Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Doctor in Medicina

Diabet Si Nutritie

Tatu Cristina Laura
Badea-Tatu Cristina Laura
Medic Specialist
Tatu Cristina Laura
Badea-Tatu Cristina Laura
Medic Specialist

Diabet Si Nutritie

Galatan Simona
Galatan Simona
Medic Specialist
Galatan Simona
Galatan Simona
Medic Specialist

Diabet Si Nutritie

MAA
Mensah Achampong Abigail
Medic Specialist
MAA
Mensah Achampong Abigail
Medic Specialist

Diabet Si Nutritie și Endocrinologie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauzele diabetului zaharat de tip 2

Diabetul de tip 2 se dezvolta atunci cand organismul devine rezistent la insulina sau atunci cand pancreasul nu mai produce suficient insulina.

Cum functioneaza insulina

Insulina este un hormon care provine din glanda situata in spatele si sub stomac (pancreas). Pancreasul secreta insulina in sange. Insulina circula, permitand zaharului sa intre in celule, scazand cantitatea de zahar din sange.

Care este rolul glucozei

Glucoza - un zahar - este o sursa principala de energie pentru celulele care alcatuiesc muschii si alte tesuturi. Zaharul este absorbit in sange, unde intra in celule cu ajutorul insulinei. Ficatul dvs. stocheaza si produce glucoza. Atunci cand nivelurile de glucoza sunt scazute, cum ar fi atunci cand nu ati mancat intr-un timp, ficatul sparge glicogenul stocat in glucoza pentru a va mentine nivelul de glucoza intr-un interval normal. In cazul diabetului de tip 2, acest proces nu functioneaza bine. In loc sa fie mutat in celule, zaharul se acumuleaza in sange.

Factori de risc pentru diabetul zaharat de tip 2

Factori care maresc riscul aparitiei diabetului de tip 2 pot fi:

 • Greutatea;
 • Lipsa activitatii fizice;
 • Cazuri de diabeti tip 2 in familie;
 • Varsta, riscul crescand odata cu imbatranirea.

Diabetul de tip 2 poate fi usor de ignorat, mai ales in primele etape cand nu se manifesta simptome. Dar diabetul afecteaza multe organe importante, inclusiv inima, vasele de sange, nervii, ochii si rinichii. Controlul nivelurilor de zahar din sange poate ajuta la prevenirea acestor complicatii.

Simptome

Semnele si simptomele diabetului de tip 2 se dezvolta adesea incet. De fapt, puteti avea diabet de tip 2 de ani de zile si nu-l stiti. Cele mai frecvente simtpome pe care le puteti experimenta sunt:

 • Cresterea setei si urinarea frecventa. Excesul de zahar care se formeaza in sange determina scoaterea fluidului din tesuturi. Acest lucru va poate lasa insetat. Ca urmare, puteti bea, si urina, mai mult decat de obicei;
 • Cresterea senzatiei de foame. Fara insulina suficienta pentru a muta zaharul in celulele tale, muschii si organele tale acumuleaza prea multa energie. Acest lucru declanseaza o senzatie de foame intensa;
 • Pierdere in greutate. In ciuda faptului ca mancati mai mult decat de obicei pentru a tine senzatie de foame sub control, exista posibilitatea sa pierdeti in greutate. Fara capacitatea de a metaboliza glucoza, organismul utilizeaza combustibili alternativi depozitati in muschi si grasimi. Calorii sunt pierdute deoarece excesul de glucoza este eliberat in urina.

Alte simptome ale diabetului de tip 2 sunt:

 • Oboseala;
 • Vedere neclara;
 • Infectii frecvente;
 • Zone de piele intunecata.

Tratament

Pentru a controla diabetul de tip 2 trebuie sa mancati sanatos si sa faceti sport in mod regulat. Contrar perceptiei populare, nu exista o dieta specifica diabetului. Cu toate acestea, este important sa va centrati dieta pe aceste alimente bogate in fibre, cu continut scazut de grasimi. De asemenea, va trebui sa consumati mai putine produse de origine animala, carbohidrati rafinati si dulciuri. Uneori, sunt necesare medicamente sau administrarea de insulina. Este foarte important sa va monitorizati zilnic nivelul zaharului din sange

Coduri de diagnostic asociate
 • Diabet Zaharat, Fara Precizare Cu Acidocetoza
Specialități asociate
 • Diabet Si Nutritie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.