Dezlipire de placenta

Placenta este organul temporal in organismul mamei, care se dezvolta in interiorul uterului si care are triplu rol in dezvlotarea fatului: nutritionala si de oxigenare a embrionului, secreta hormoni fara de care sarcina nu s-ar putea dezvolta si protejeaza bebelusul.

Dezlipirea de placenta consta in separearea prematura a unei placente normal implantate de peretele uterin in cursul perioadei tarzii a sarcinii. 

Echipa medicala MedLife - Ecografie 4D E8, Ecografie 4D Voluson, Fertilizare in Vitro, Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Profesor Doctor
Cioata Bogdan,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 63

Dezlipire de placenta - Cauze / agent infectios / factori de risc

Dezlipirea de placenta poate implica orice grad de separatie placentara, de la cativa milimetri pana la detasare completa a placentei. Cauza este necunoscuta. Poate aparea ischemie fetala. Daca dezlipirea este busca si intrerupe fluxul utero-placentar, consecinta poate fi moartea fetala iar daca este cronica si mai limitata poate produce restrictie a cresterii intrauterine.

Factorii de risc sunt reprezentati de varsta materna mai avansata, hipertensiune (cronica sau indusa de sarcina), vasculita sau alte afectiuni vasculare, deslipire de placenta in antecedente, traumatisme abdominale, afectiuni trombotice materne, fumatul si in special, consumul de cocaina. 

Dezlipirea de placenta este rara si apare la 0,4%-1,5 % din totalul sarcinior.

Dezlipire de placenta - Simptome

Dezlipirea de placenta poate deterina eliminarea de sange prin colul uterin (hemorgie externa) sau acumularea retroplacentara

Severitarea simptomatologiei depinde de gradul de dezlipire si cantitatea de sange pierduta. Uterul poate fi dureros, sensibil si iritabil la palpare. Pot aparea socul hemoragic, precum si semne de CID (coagulare intavasculara diseminata). 

Dezlipire de placenta - Tratament

Diagnosticarea dezlipirii de placenta

Diagnosticul este sugerat de scurgerea vaginala de sange, durerea si sensibilitatea uterina, semnele de stres fetal, socul hemoragic sau CID aparute in perioada tardiva de sarcina, in special daca gradul sensibilitatii si socului pare disproportionat de mare fata de cel al sangerarii vaginale. 

Daca sangerarea are loc in perioada tardiva de sarcina, trebuie exclus diagnosticul de placenta praevia care are simptome similare, inainte de examenul ginecologic. 

Examenul ginecologic poate mari hemoragia daca este vorba despre placenta praevia. 

Evaluarea va avea in vedere monitorizarea frecventei cardiace fetale, hemoleucogramei, masurarea fibrinogenului seric si a produsilor de degradare a acestuia, precum si ecografie transabdominala. Monitorizarea cardica fetala poate identifica un traseu anormal sau moarte fetala. 

Tratamentul dezlipirii de placenta

Daca sangerarea nu ameninta viata mamei sau a fatului, daca bataile cardiace fetale sunt normale si sarcina nu este aproape de termen, se recomanda spitalizare si repaus la pat, hemoragia puteandu-se opri. Daca sangerarea se opreste este permisa deplasarea si externarea din spital. 

Daca insa sangerarea nu se opreste, se recomanda nasterea imediata, modul fiind ales in functie de aceleasi criterii folosite pentru preeclampsie si eclampsie. Se indica de obicei expulzia pe cale vaginala accelerata de administrarea de ocitocina intavenos sau nasterea prin cezariana, in functie de rapiditatea deteriorarii starii materne si fetale.

Amniotomia (ruperea artificiala a membranelor) va fi efectuata precoce deoarece ea poate accelera expulzia, prevenind instalarea CID.

Genetica, Neonatologie, Obstetrica Ginecologie - alte afectiuni

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical