Despre dezlipirea de retină
Dezlipirea sau decolarea de retină reprezintă o urgență medicală. Această afecțiune presupune separarea celor două straturi ale retinei, epiteliul pigmentar și neuroepiteliul și poate afecta toate grupele de vârstă: nou-născuți, copii, adulți sau vârstnici.
Retina este stratul din interiorul ochiului care are rolul de a transforma semnalele luminoase în impulsuri nervoase, care sunt apoi transmise creierului. Orice afecțiune care afectează structura retinei poate determina pierderea irecuperabilă a vederii.
Dezlipirea de retină poate fi clasificată în două categorii, în funcție de cauza producerii:
Dezlipirea de retină primitivă (idiopatică sau regmatogenă) caracterizată prin ruptură retiniană prezentă și care presupune constituirea unui plan de clivaj cu lichid între retina neurosenzorială și epiteliul pigmentar retinian;
Dezlipirea de retină secundară unor diferite afecțiuni oculare ce reprezintă acumularea lichidului în spațiul subretinian, fără să existe ruptură sau separare naturală a neuroepiteliului:
- Tracțională - determinată de formarea unui țesut fibros (retinopatie diabetică, traumatisme, vitreoretinite) care trage de retină și o desprinde;
- Exudativă - secundară unui proces inflamator, traumatism sau anomalii vasculare ce determină acumularea de lichid sub retină și care nu se asociază cu prezența unei rupturi retiniene;
- Traumatică - lovituri la nivelul globului ocular și a capului, plăgi oculare penetrante.
Rupturile retiniene reprezintă mici defecte prin care se poate infiltra lichid subretinian, dezvoltându-se, astfel, decolarea retiniană.
Cauze
Dezlipirea de retină primitivă regmatogenă nu are o cauză anume și este privită ca o anomalie a procesului de îmbătrânire a ochiului.
Dezlipirea de retină secundară apare după traumatisme, tumori oculare, inflamații uveale sau retinopatii (retinopatia diabetică, retinopatia de prematuritate), boala Coats.
Factori de risc
Factorii de risc în apariția dezlipirii de retină primitivă sunt:
- vârsta și sexul - mai predispuși sunt bărbații cu vârste între 50 și 60 ani;
- antecedente de rupturi retiniene pe celălalt ochi;
- rupturi retiniene și dezlipire de retină la alți membri ai familiei;
- miopie, în special cu dioptrii foarte mari;
- degenerescență retiniană periferică lattice;
- practicarea sportului de contact cu lovituri la nivelul capului și lipsa purtării de echipament de protecție, ridicarea de greutăți mari.
Principalele afecțiuni oftalmologice care se pot însoții de dezlipire de retină sunt:
- operație de cataractă cu sau fără pierdere de vitros;
- capsulotomie laser Yag;
- retinopatii proliferante (retinopatia diabetică, retinopatia de prematuritate);
- retinoschizis;
- decolarea posterioară de vitros;
- afecțiuni inflamatorii ale ochiului;
- tumori oculare maligne și benigne;
- traumatisme oculare perforante;
- leucemii;
- disproteinemii.
Simptome
În dezlipirea de retină complet instalată, simptomele funcționale apar brutal și au o evoluție rapidă:
- „muște zburătoare” sau puncte mobile în câmpul vizual (miodezopsii);
- perdea/văl sau umbră ce se mișcă în câmpul vizual;
- senzații luminoase sub formă de scântei sau fulgerații, localizate într-un anumit sector al câmpului vizual (fosfene);
- scăderea acuității vizuale periferice și/sau centrale;
- dacă este cuprinsă macula, pacientul percepe obiectele deformate (metamorfopsii).
În rupturile izolate, care nu implică decolare retiniană, pacientul poate percepe:
- „muște zburătoare” sau puncte mobile în câmpul vizual (miodezopsii);
- fosfene.
Diagnosticare
Diagnosticul decolării de retină se face de medicul oftalmolog în urma unui examen minuțios. Investigațiile recomandate în urgență:
- examen fund de ochi cu pupilă dilatată și examinarea retinei periferice;
- ecografia oculară.
Dezlipirea de retină poate fi evidențiată și la IRM și CT, dar aceste metode nu se folosesc de rutină, fiind mult mai performantă ecografia oculară.
Tratament
În cazul decolării de retină, tratamentul este obligatoriu realizat în cel mai scurt timp de la apariția simptomelor. Cu cât trece mai mult timp de când se produce dezlipirea de retină, cu atât șansele de recuperare ale vederii sunt mai mici.
Tratamentul, în cazul dezlipirii de retină este chirurgical și include:
- Vitrectomia;
- Retinopexia:
- Fotocoagulare cu laser argon;
- Diatermia sclerală;
- Crioterapia transclerală;
- Indentația sclerocoroidiană (cerclaj);
- Puncția lichidului subretinian.
Mulți pacienți se întreabă cât durează operația pentru decolare de retină, însă ei trebuie să înțeleagă că durata intervenției depinde de complexitatea cazului.
Tratamentul este un real succes și nu apar complicații dacă acesta este inițiat precoce.
Recuperarea după operația de dezlipire de retină durează aproximativ o lună, timp în care pacientul trebuie să administreze local tratament cu picături cu antibiotic și antiinflamator.
În cazul rupturilor izolate, se preferă realizarea unui baraj laser pentru a opri extinderea rupturii și dezvoltarea unei decolări.
Complicații
Netratată în urgență, decolarea de retină poate avansa și poate apărea o dezlipire totală, care implică pierderea vederii irecuperabil.
Alte complicații posibile, dacă nu este realizat tratamentul, sunt:
- glaucom pigmentar;
- apariția vaselor de neovescularizație;
- cataractă;
- uveită.
Există, bineînțeles, și posibilitatea apariției complicațiilor specifice tratamentelor realizate, dar care sunt mai mici comparativ cu beneficiile tratamentului.
Prevenție
Cea mai bună prevenție este consultul oftalmologic periodic. Este important ca, la fiecare examen oftalmologic, să realizăm un examen cu pupila dilatată, pentru a fi posibilă examinarea periferiei retinei și identificarea rupturilor retiniene mici care se pot trata cu terapie laser.
Pentru a preveni dezlipirea de retină, se recomandă purtarea echipamentului de protecție atunci când practicăm un sport de contact.
Pacienții care suferă de miopie peste 5 dioptrii sunt sfătuiți să evite sportul de contact sau cu mingi, să nu ridice greutăți mari și să folosească echipament de protecție în situații periculoase.
Bibliografie
- “Retinal Detachment - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org
- “Retinal Detachment | National Eye Institute.” Nih.gov, 2022, www.nei.nih.gov
- Wikipedia Contributors. “Retinal Detachment.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 11 Feb. 2023, https://en.wikipedia.org
Alte afecțiuni similare
Dermografism
Dermografismul este un răspuns urticarian rapid și exagerat al pielii, care apare în câteva minute de la mângâierea, scărpinatul sau aplicarea unei presiuni la nivelul...
Vezi detalii
Deviație de sept nazal
Deviația de sept nazal este o afecțiune des întâlnită atât la femei, cât și la bărbați. Această malformație a piramidei nazale este și principala cauză de înfundare a...
Vezi detalii
Dezlipire de placentă
Dezlipirea de placentă (ruptura placentei/apoplexia utero-placentară/abruptio placentae iar, uneori, şi sub numele de hematom retroplacentar) este o complicație mai...
Vezi detalii
Diabet gestațional
Diabetul gestațional reprezintă o tulburare a toleranței la glucoză care apare pe parcursul sarcinii şi este cea mai frecventă afecțiune la femeile însărcinate. În...
Vezi detalii
Diabet insipid
Diabetul insipid descrie afecțiunea rară care se manifestă cu sete continuă și urinare frecventă și în cantități mari. Dacă majoritatea oamenilor urinează în medie 1-2...
Vezi detalii
Diabet tip 1
Diabetul zaharat de tip 1, cunoscut și sub numele de diabet juvenil sau diabet insulino-dependent, este o afecțiune cronică în care pancreasul produce puțină insulină...
Vezi detalii
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.