Dezlipire de retina

Dezlipirea de retina consta in separarea stratului neuronal de epiteliul pigmentar subiacent. 

Echipa medicala MedLife - Oftalmologie

Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar
  •  
  • 1 of 14

Dezlipire de retina - Cauze / agent infectios / factori de risc

Dezlipirea regmatogena implica o ruptura retiniana. Ea aparare mai frecvent in cazul miopiei, dupa chirurgia cataractei sau trauma oculara.

Dezlipirea nonregmatogena (fara ruptura retiniana) poate fi produsa de tractiuni vitreene (asa cum se intampla in diabet sau siclemie) sau prin transsudarea de lichid in spatiul subretinian (de exemplu in uveita severa, mai ales in sindromul Vogt-Koyanagi-Harada sau tumori ale coroidei, primare sau metastatice).

Dezlipire de retina - Simptome

Simptomele sunt scaderea vederii periferice sau centrale, deseori descrisa in faza acuta ca o cortina care cade, asociind tulburari de vedere indolore, incluzand miodezopsiile si fosfenele.

Dezlipirea de retina nu este insotita de durere. Simptomele timpurii includ miodezopsii vitroase neregulate, intunecate, fosfenesi vedere intetosata. Odata cu avansarea dezlipirii, pacientul percepe o cortina sau val in campul vizual. Daca este interesata si macula, acuitatea vizuala centrala scade in mod dramatic. 

Dezlipire de retina - Tratament

Diagnosticarea dezlipirii de retina

Diagnosticul se stabileste prin fundoscopie indirecta.

Ultrasonografia poate determina extensia leziunii. Fundoscopia directa poate arata neregularitati retiniene si o reliefare retiniana buloasa cu vase sanguine de culoare rosu-inchis.

Dezlipirea de retina este sugerata de simptomatologie si examenul fundului de ochi. Fundoscopia indirecta cu depresia sclerala ajuta la detectarea rupturilor si dezlipirii periferice.

Daca o hemoragie vitroasa produsa de o ruptura retiniana acopera retina, trebuie suspectata o dezlipire de retina si trebuie efectuata imediat o ecografie in mod B-scan

Tratamentul dezlipirii de retina

Tratamentul imediat de reaplicare a retinei este imperativ, mai ales daca este amenintata vederea centrala. Tratamentul include: corticosteroizi sistemici, inchiderea lipsei de substanta retiniana prin laser, diatermie sau crioterapie, identatia sclerala, criopexia transsclerala, fotocoagularea, retinopexia pneumatica, chiurgia intravitroasa si enucleerea, metoda fiind aleasa in functie de cauza si localizarea leziunii.

Majoritatea leziunilor reversibile apar in primele stadii, de aceea dupa dezlipirea maculei si scaderii acuitatii vizuale tratamentul este mai putin urgent.

Dezlipirea de retina este de obicei localizata, insa uneori, datorita rupturilor retiniene, daca nu este tratata corect, se poate extinde la nivelul intregii retine. Orice pacient suspectat de dezlipire de retina trebuie sa consulte urgent un medic oftalmolog. 

Vrei sa te informezi despre o alta afectiune medicala?
Intra in Libraria virtuala MedLife! ⯈ Acceseaza glosarul medical