medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Diabet tip 1

Diabet tip 1

Alte denumiri: Diabet juvenil/ Diabet insulino-dependent

Descoperă informații utile despre diabet tip 1: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre diabetul tip 1

Diabetul zaharat de tip 1, cunoscut și sub numele de diabet juvenil sau diabet insulino-dependent, este o afecțiune cronică în care pancreasul produce puțină insulină sau deloc. Insulina este un hormon necesar pentru a permite zahărului (glucoza) să intre în celule pentru a produce energie.

Diabetul zaharat de tip 1 apare, de obicei, la copii şi adolescenţi, dar se poate dezvolta și la adulți. În ciuda cercetărilor active, nu există remediu sau vaccin pentru diabetul zaharat de tip 1, dar acesta poate fi gestionat.

Impactul diabetului zaharat de tip 1 asupra speranței de viață poate varia foarte mult, în funcție de o serie de factori. Printre aceștia se numără vârsta la care o persoană este diagnosticată, sexul acesteia și modul în care își gestionează boala. În general, diabetul zaharat de tip 1 poate reduce potențial speranța de viață, în special dacă nu este bine gestionat. Cu toate acestea, cu un tratament adecvat, persoanele cu diabet de tip 1 se pot aștepta să ducă o viață sănătoasă și normală, în special dacă reușesc să își gestioneze eficient nivelul glicemiei.

Femeie cu diabet de tip 1 isi verifica nivelul glicemiei

Cauze

Diabetul zaharat de tip 1 este o afecțiune autoimună, ceea ce înseamnă că apare deoarece sistemul imunitar al organismului atacă și distruge în mod eronat celulele beta ale pancreasului care produc insulina. Acest lucru are ca rezultat faptul că organismul produce puțină insulină sau deloc, un hormon care permite celulelor să preia glucoza, pe care o folosesc pentru energie.

Deși cauza exactă a acestui răspuns autoimun în cazul diabetului zaharat de tip 1 nu este pe deplin înțeleasă, se crede că este o combinație de factori genetici și factori de mediu.

Factori genetici

Anumite gene pot predispune persoanele la diabet zaharat de tip 1. Se crede că aceste gene joacă un rol în răspunsul autoimun care duce la această afecțiune.

Factori de mediu

Diferiți factori declanșatori de mediu pot juca, de asemenea, un rol în inițierea distrugerii autoimune a celulelor beta. Acești factori declanșatori ar putea include virusuri, toxine, dieta sau alți factori necunoscuți.

Infecția virală

Unii cercetători sugerează că anumiți viruși, cum ar fi enterovirusurile sau rubeola, ar putea avea un rol în declanșarea diabetului de tip 1 prin distrugerea directă a celulelor beta sau prin declanșarea unui răspuns autoimun.

Deși acestea sunt cauze potențiale recunoscute, mai sunt încă multe de învățat despre motivul pentru care doar unele persoane care sunt expuse la acești factori declanșatori sau care au acești factori genetici ajung să dezvolte diabet zaharat de tip 1. Cercetările privind cauzele și factorii declanșatori ai diabetului zaharat de tip 1 sunt în curs de desfășurare. De asemenea, este important de reținut că diabetul zaharat de tip 1 nu este cauzat de dietă sau de alegerile privind stilul de viață.

Factori de risc

Mai mulți factori pot crește riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 1:

  • antecedente familiale - dacă aveţi un părinte, un frate sau o soră cu diabet zaharat de tip 1, crește ușor riscul;
  • genetica - anumite gene indică un risc crescut de diabet zaharat de tip 1;
  • vârsta - diabetul zaharat de tip 1 se dezvoltă, de obicei, la copii sau la adulții tineri, dar poate apărea la orice vârstă;
  • geografie - ratele de incidență pentru diabetul zaharat de tip 1 tind să crească cu cât locuiți mai departe de Ecuator;
  • autoanticorpi - unele persoane au în sânge autoanticorpi legați de diabetul zaharat de tip 1, ceea ce reprezintă un semn timpuriu al unui proces autoimunitar care poate duce la dezvoltarea bolii;
  • expunerea virală - expunerea la anumite infecții virale, cum ar fi enterovirusul, oreionul sau rubeola, ar putea crește riscul de diabet zaharat de tip 1;
  • factori alimentari timpurii - există unele cercetări care sugerează că expunerea timpurie la laptele de vacă sau la cereale în primul an de viață ar putea crește ușor riscul de diabet zaharat de tip 1, deși sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru.

Simptome

Simptomele diabetului zaharat de tip 1 apar adesea brusc și pot fi severe:

  • setea crescută și urinarea frecventă - pe măsură ce excesul de zahăr se acumulează în sânge, lichidul este extras din țesuturile dumneavoastră, iar acest lucru vă poate lăsa însetat, ca urmare, este posibil să beți și să urinați mai mult decât de obicei;
  • foame crescută - fără suficientă insulină pentru a muta zahărul în celule, mușchii și organele dumneavoastră se epuizează de energie, iar acest lucru declanșează o foame intensă;
  • pierdere în greutate - în ciuda faptului că mâncați mai mult decât de obicei pentru a vă potoli foamea, este posibil să pierdeți în greutate; fără energia pe care o furnizează zahărul, țesuturile musculare și depozitele de grăsime pot pur și simplu să se micșoreze;
  • oboseală - dacă celulele dumneavoastră sunt private de zahăr, puteți deveni obosit și iritabil;
  • vedere încețoșată - dacă nivelul de zahăr din sânge este prea ridicat, este posibil ca lichidul să fie scos din țesuturile dumneavoastră, inclusiv din lentilele ochilor; acest lucru vă poate afecta capacitatea de a vă concentra clar;
  • răni care se vindecă lent sau infecții frecvente - diabetul zaharat de tip 1 afectează capacitatea organismului dumneavoastră de a se vindeca și de a rezista la infecții;
  • modificări ale dispoziției, cum ar fi iritabilitate sau comportament neobișnuit - nivelurile ridicate sau scăzute de zahăr din sânge pot duce la schimbări de dispoziție.
Barbat cu diabet de tip 1 isi administreaza insulina

Diagnosticare

Diabetul zaharat de tip 1 este diagnosticat de obicei de un diabetolog, un medic specializat în boli de metabolism. Cu toate acestea, un medic specialist poate diagnostica afecțiunea și pe baza simptomelor și a unor teste de diagnostic specifice. Dacă sunteți diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1, probabil că veți consulta un diabetolog pentru îngrijire continuă.

Diagnosticul de diabet zaharat de tip 1 poate fi pus pe baza următoarelor criterii:


Simptome

Acestea includ urinarea frecventă, setea excesivă, pierderea inexplicabilă în greutate, foamea crescută și oboseala.


Teste de sânge

Acestea sunt folosite pentru a măsura cantitatea de glucoză din sânge şi pot include:

  • testul aleatoriu al glicemiei - acesta vă măsoară glicemia indiferent de momentul în care ați mâncat ultima dată; un nivel de zahăr din sânge de 200 miligrame pe decilitru (mg/dL) sau mai mare sugerează diabet;
  • testul de glicemie în post - acesta vă măsoară glicemia după un post peste noapte; un nivel al glicemiei la post de 126 mg/dL sau mai mare la două teste separate indică diabet;
  • testul HbA1c (hemoglobina glicozilată) - acest test indică nivelul mediu al glicemiei dumneavoastră din ultimele două-trei luni; un nivel A1C de 6,5 la sută sau mai mare la două teste separate înseamnă că aveți diabet;
  • testul de autoanticorpi - diabetul zaharat de tip 1 este o afecțiune autoimună, așa că se pot face teste pentru a căuta autoanticorpi (cum ar fi GAD, IA-2, IAA și ICA) care sunt adesea prezenți la persoanele cu diabet de tip 1;
  • teste de urină - testele de urină pentru cetone, care sunt produse atunci când corpul arde grăsimile pentru energie, pot sugera, de asemenea, diabet zaharat de tip 1, mai degrabă decât diabetul zaharat de tip 2.

Este important să se diagnosticheze precoce diabetul zaharat de tip 1, deoarece acesta poate duce la complicații care pot pune viața în pericol dacă nu este gestionat prompt.

Tratament

În prezent, tratamentul pentru diabetul zaharat de tip 1 este terapia cu insulină, bazal-bolus, adică patru prize de insulină, trei insulină rapidă și una bazală sau lentă.

Diabetul zaharat tip 1 poate fi gestionat în mod eficient și multe persoane cu diabet zaharat de tip 1 trăiesc o viață lungă și sănătoasă.

Gestionarea diabetului zaharat de tip 1 se bazează pe menținerea unui echilibru între insulină, alimente și activitate fizică pentru a menține nivelul glicemiei în intervalul stabilit de echipa medicală:

Terapia cu insulină

Deoarece organismul nu produce insulină în cazul diabetului zaharat de tip 1, aceasta trebuie administrată. Există diferite tipuri de insulină în funcție de rapiditatea cu care acționează, de momentul în care ating vârful de acțiune și de cât timp rămâne în organism. Insulina poate fi administrată prin injecții sau prin intermediul unei pompe de insulină. Injecțiile se pot face folosind un stilou de insulină sau o seringă.

Monitorizarea glicemiei

Monitorizarea frecventă a glicemiei este necesară pentru a vă asigura că aceasta se află în intervalul țintă stabilit de medicul dumneavoastră. Acest lucru se poate face cu un glucometru sau cu un monitor de glucoză continuă.

Numărarea carbohidraților și planificarea meselor

Mesele și gustările trebuie planificate pentru a asigura un echilibru între carbohidrații consumați și insulină. De asemenea, este important să se ia în considerare tipul de carbohidrați, proteine și grăsimi din dietă.

Activitate fizică regulată

Exercițiul fizic este o componentă crucială a gestionării diabetului, deoarece ajută insulina să lucreze mai eficient și reduce nivelul de zahăr din sânge. Este important să verificați nivelul de zahăr din sânge înainte, în timpul și după exerciții fizice pentru a preveni ca acesta să scadă prea mult.

Controale medicale regulate

Controalele regulate sunt esențiale pentru monitorizarea afecțiunii și ajustarea planului de tratament, după caz. Acestea includ examinări regulate ale ochilor, ale picioarelor și depistări pentru alte complicații ale diabetului.

Gestionarea hipoglicemiei

Hipoglicemia, sau nivelul scăzut de zahăr din sânge, este un posibil efect secundar al tratamentului cu insulină. Este important să cunoașteți semnele de hipoglicemie (cum ar fi tremuratul, transpirația sau confuzia) și cum să o tratați.

Sprijin psihosocial

Confruntarea cu diabetul poate fi o provocare. Colaborarea cu un profesionist în domeniul sănătății mintale sau cu un grup de sprijin pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1 poate fi benefică.

Monitorizarea continuă a glucozei și pompele de insulină

Pentru unele persoane, aceste tehnologii mai noi pot ajuta la îmbunătățirea controlului glicemiei și la reducerea riscului de hipoglicemie.

Transplantul de insule și pancreas

În unele cazuri severe de diabet zaharat tip 1 sau la cei cu hipoglicemie severă frecventă, poate fi luată în considerare operaţia (transplantul de celule insulare sau de pancreas).


Complicații

Diabetul zaharat de tip 1 poate duce la diverse complicații dacă nu este gestionat corespunzător. În timp, nivelurile ridicate de glucoză din sânge pot afecta multe dintre sistemele organismului, ducând la o serie de complicații potențiale, printre care:

  • boli ale inimii și ale vaselor de sânge - acestea pot include boala coronariană, infarctul, accidentul vascular cerebral, îngustarea arterelor (ateroscleroză) și tensiunea arterială ridicată;
  • afectarea nervilor (neuropatie) - nivelul ridicat de zahăr din sânge poate deteriora nervii, în special la nivelul picioarelor, ducând la furnicături, amorțeală, durere sau senzație de slăbiciune;
  • afectarea rinichilor (nefropatie) - diabetul poate deteriora sistemul complex de filtrare a rinichilor, putând duce la boli de rinichi sau la insuficiență renală;
  • afectarea ochilor - diabetul poate afecta vasele de sânge ale retinei, putând duce la orbire; diabetul crește, de asemenea, riscul altor afecțiuni oculare, cum ar fi cataracta și glaucomul;
  • afectarea picioarelor - fluxul sanguin deficitar și afectarea nervilor la nivelul picioarelor crește riscul de diverse complicații ale picioarelor; tăieturile și bășicile pot deveni infecții grave care pot necesita, în cele din urmă, amputarea degetului, piciorului sau chiar a piciorului;
  • afecțiuni ale pielii și gurii - diabetul poate face ca pielea și gura să fie mai sensibile la infecții și alte afecțiuni;
  • probleme ale oaselor și articulațiilor - diabetul poate duce la osteoporoză și la alte afecțiuni ale oaselor și articulațiilor;
  • complicații în timpul sarcinii - nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot fi periculoase atât pentru mamă, cât și pentru copil; riscul de avort spontan, de naștere a unui copil mort și de malformații congenitale este crescut atunci când diabetul nu este bine controlat;
  • hipoglicemie - aceasta este cauzată de un nivel foarte scăzut al zahărului din sânge, de obicei din cauza unei cantități prea mari de insulină sau a unei cantități prea mici de alimente; lăsată netratată, hipoglicemia poate pune în pericol viața;
  • cetoacidoza diabetică - dacă celulele dumneavoastră sunt lipsite de energie, organismul poate începe să descompună grăsimile, producând niveluri ridicate de acizi toxici în sânge, cunoscuți sub numele de cetone; dacă nu este tratată, cetoacidoza diabetică poate pune în pericol viața.

Prevenție

În prezent, nu se cunoaște nicio modalitate de a preveni diabetul zaharat de tip 1. Cu toate acestea, odată ce o persoană a fost diagnosticată cu diabet zaharat de tip 1, există măsuri pe care le poate lua pentru a gestiona afecțiunea și a preveni complicațiile:

  • monitorizarea regulată - planul de îngrijire a pacienţilor cu diabet zaharat tip 1 include monitorizarea regulată a nivelului glicemiei, pentru a se asigura menţinerea în intervalul țintă stabilit de furnizorul de servicii medicale;
  • terapia cu insulină - administrați în mod corespunzător insulina, conform prescripției, deoarece acest lucru este crucial pentru gestionarea diabetului zaharat de tip 1;
  • alimentație sănătoasă - deși nu există o dietă specifică pentru diabetul zaharat de tip 1, este important să urmați un regim alimentar echilibrat și nutritiv, cu un conținut scăzut de grăsimi și calorii și bogat în fructe, legume și cereale integrale;
  • activitatea fizică - efectuată în mod regulat, activitatea fizică ajută la controlul nivelului de glucoză din sânge și previne complicațiile diabetului;
  • controale regulate - controalele medicale regulate ajută la depistarea timpurie a oricăror complicații potențiale și la menținerea sub control a afecțiunii;
  • sprijin psihologic - confruntarea cu diabetul poate fi dificilă atât fizic, cât și psihic; căutați sprijin de la profesioniști în domeniul sănătății mentale, prieteni, familie sau grupuri de sprijin, după cum este necesar.

Cercetările privind prevenirea diabetului zaharat de tip 1 sunt în curs de desfășurare, inclusiv studiile privind terapiile sistemului imunitar, utilizarea vitaminei D și beneficiile alăptării, iar dezvoltarea unui vaccin pentru a preveni sau trata diabetul zaharat de tip 1 este o provocare din cauza naturii complexe a bolii.

Bibliografie

  1. Felman, Adam . “Type 1 Diabetes: Overview, Symptoms, and Treatment.” Www.medicalnewstoday.com, 15 May 2023, www.medicalnewstoday.com
  2. Mayo Clinic. “Type 1 Diabetes - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, Mayo Clinic, 7 July 2022, www.mayoclinic.org
  3. NHS Choices. “Type 1 Diabetes.” NHS, 2019, www.nhs.uk
  4. WebMD. “Type 1 Diabetes.” WebMD, WebMD, 24 Jan. 2003, www.webmd.com
  5. Kivi, Rose. “Type 1 Diabetes: Symptoms, Treatment, Causes, and vs. Type 2.” Healthline, 20 Oct. 2021, www.healthline.com
  6. “Type 1 Diabetes: Causes, Symptoms, Complications & Treatment.” Cleveland Clinic, 9 Mar. 2022, https://my.clevelandclinic.org

Echipa medicală - Diabet si Nutritie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.