Informații generale
Articaina este unul dintre cele mai cunoscute anestezice, fiind folosit adesea în stomatologie. În funcție de tipul lucrărilor stomatologice, articaina se folosește într-o concentrație de 4%, uneori în combinație cu adrenalina, care are rolul de a conferi durabilitate anestezicului. Astfel, durata iniţială de eficacitate de aproximativ 45-50 de minute pe care o oferă anestezicul se poate prelungi cu cel puțin jumătate fără a fi necesară suplimentarea dozei.
Articaina nu este recomandată în cazul copiilor deoarece poate determina apariția reacțiilor alergice. De asemenea, articaina nu este recomandată persoanelor vârstnice și nici pacienților care suferă de aritmii sau de insuficiență cardiacă.
Sensibilizarea organismului la articaină face obiectul ramurii medicale numite alergologie. Aceasta studiază alergiile umane la nivel de cauze, dar și la nivel de tratamente care pot rezolva aceste probleme.
Determinarea IgE specific articaină este un test care se efectuează în vederea determinării alergiei la acest compus medical. Un IgE specific reprezintă anticorpi care sunt prezenți în serul uman ca urmare a sensibilizării organismului la un alergen specific. Astfel, așa cum există o multitudine de alergeni, consecința firească este dezvoltarea anticorpilor ce pot fi evaluați prin teste serice sau cu ajutorul panelurilor de alergii bazate pe patch-uri care se aplică cutanat (la nivelul pielii).
Când este recomandată determinarea IgE specific la articaină
Un test de alergie articaină este recomandat adolescenților care necesită lucrări stomatologice cu anestezie pentru a fi evidențiată sensibilitatea organismului la anestezic. De asemenea, se recomandă un test pentru articaină în sarcină, această perioadă fiind una deosebit de sensibilă. Articaina în sarcină poate produce reacții alergice atât mamei, cât și bebelușului, astfel că este necesară determinarea serică a acestei analize.
În sarcină, în mod uzual, femeile însărcinate pot urma tratamente cu lidocaină și articaină fără a se expune unor efecte adverse. Totuși, se recomandă ca aceste tratamente să nu fie efectuate fără o testare prealabilă la articaină, pentru a ști exact riscurile. Oricum ar fi însă, raportat la perioada de sarcină în sine, se recomandă ca orice tratament cu articaină să fie realizat începând cu trimestrul al doilea sau al treilea.
Procedura recoltare
Recoltarea analizelor se face din sânge venos, în vacutainere cu gel separator, fără anticoagulant.
Este recomandat ca analizele să se facă a jeun (pe nemâncate), pentru a nu afecta rezultatele. De asemenea, se recomandă și evitarea consumului de tutun și alcool, dar și efortul fizic înainte de recoltarea probelor pentru ige specific articaina.
Interpretare rezultate
Rezultatele analizelor pot fi interpretate doar de medicul alergolog, fiind luate în calcul istoricul, vârsta și sexul pacientului.
Bibliografie
- Dey, Mansi, et al. “Articaine as an Alternative in Lidocaine Allergy: Case Report of a Seventy Year Old Male Patient.” International Journal of Surgery Case Reports, vol. 77, 2020, pp. 941–943, www.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1016/j.ijscr.2020.11.044
- JACOB, SHARON E., and ASHA R. PATEL. “Letter: Is Articaine the Hypoallergenic Anesthetic?” Dermatologic Surgery, vol. 33, no. 2, Feb. 2007, pp. 256–257, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1111/j.1524-4725.2006.33050.x
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.