Descriere: 

Alergiile reprezinta reactii ale sistemului imunitar la agresiunea unor corpuri straine neinfectioase numite alergeni sau antigene. Simptomele variaza de la foarte usoare la amenintatoare pentru viata, iar cauza lor este de multe ori dificil de identificat.

Persoanele cu istoric familial de atopie (tendinta mostenita de a produce continuu anticorpi de tip IgE fata de mai multi alergeni obisnuiti din mediu) au un risc crescut de pana la 70-80% de a dezvolta boli alergice.

Anticorpii IgE apar in serul uman ca urmare a sensibilizarii la un alergen specific. Masurarea anticorpilor IgE circulanti ofera o evaluare obiectiva a sensibilizarii la un alergen.

Alergenii declansatori pot fi inhalatori (pneumalergeni cum ar fi polenul, praful de casa, fungi atmosferici, peri si epiderme de animale,etc); alimentari (albus de ou, lapte de vaca, capsuni, etc); alergeni proveniti de la insecte; alergeni proveniti de la paraziti; alergeni medicamentosi; alergeni chimici (profesionali sau nu). Fata de toti acesti alergeni se pot doza in sangele pacientilor IgE specifice.

Fata de testele cutanate si testele de provocare, determinarea IgE alergen specifice in vitro prezinta avantajul ca nu confera nici un fel de risc pentru pacienti, pot fi efectuate la toate categoriile de varsta, iar medicatia anti-alergica nu influenteaza rezultatele, nefiind necesara intreruperea acesteia. De asemenea pot fi recomandate in situatiile in care testele in vivo cutanate nu pot fi efectuate: copii mici, pacienti cu dermografism sau cu leziuni cutanate extinse.

Determinarea cantitativa a anticorpilor IgE circulanti la alergeni specifici individuali ofera o evaluare obiectiva a sensibilizarii la un anumit alergen si are importanta diagnostica (confirma sensibilizarea fata de un anumit alergen si permite clinicianului sa identifice alergenii posibil raspunzatori de inflamatia alergica si de simptomele pacientului) si prognostica (sensibilizarea precoce are valoare predictiva pentru dezvoltarea in viitor a unei manifestari alergice).

Recomandari: 

Testele alergeni-IgE specifice sunt recomandate pentru a confirma sensibilitatea la alergeni la persoanele cu manifestari alergice.

Interpretare valori mici: 

In general, nivelurile scazute de anticorpi IgE indica o probabilitate scazuta a bolii clinice, in timp ce nivelurile ridicate de anticorpi fata de un alergen prezinta o buna corelatie cu boala clinica.