Banner IgE specific la Piersică (f95)

IgE specific la Piersică (f95)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

IgE este o proteină care se activează ca răspuns la o alergie a organismului. Nivelul IgE crește semnificativ în cazul existenței unei alergii și ajută la construcția răspunsului imun.

IgE specific la piersică (f95) este o analiză de laborator care permite clarificarea simptomelor pacientului, dacă manifestările alergice au legătură cu fructul căruia îi poartă şi numele sau nu.

Determinarea IgE specific la piersică (f95) este analiza de laborator care stabilește dacă pacientul este alergic la substanțele pe care le conțin piersicile. Datele medicale disponibile până în prezent arată că alergia se manifestă în special după consumul de fructe, nu se declanșează la atingerea lor, dar se poate activa şi la inhalarea polenului provenit de la florile pomului fructifer. Mulți dintre pacienții alergici la piersică pot consuma fructul preparat termic, spre exemplu sub formă de dulceață sau gem, fără a manifesta simptomele alergiei.

IgE specific la piersică este testul care ajută la identificarea anticorpilor specifici în sângele pacientului. Până la această oră, șase proteine au fost identificate ca substanțe cu potențial alergic în piersică, fiecare dintre ele stabilind severitatea reacțiilor alergice.

Probă IgE specific la Piersică (f95) Medlife

Când se recomandă determinarea IgE specific la piersică (f95)

Testul IgE specific la piersică (f95) este recomandat pacienților la care au fost observate manifestări ale unei posibile reacții alergice.

Reacțiile alergice la piersică pot fi:

  • La nivelul pielii: înroșirea pielii, mâncărimi;
  • La nivelul gurii și al tractului respirator: umflături, mâncărimi, dificultăți în respirație;
  • La nivelul tractului gastro-intestinal: greață, vomă, diaree, balonare.

În cazuri mai rare, pacienții cu alergie la piersică fac forme severe de astm sau  anafilaxie.

Procedura recoltare

Determinarea IgE specific la piersică (f95) nu necesită pregătiri speciale. Analiza se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată fie a jeun (pe nemâncate), fie post prandial (după masă).

Interpretare rezultate

Nivelul IgE la o persoană sănătoasă este extrem de scăzut. Un nivel normal al IgE specific la piersică (f95) este considerat sub 0.35 kU/L, iar valorile care depășesc acest prag arată existența alergiei, împărțită în mai multe clase de severitate, în funcție de nivelul IgE detectat în proba de sânge:

Nivel Valori Clasa
Foarte scăzut < 0.35 kU/L  0
Scăzut 0.35 - 0.69 kU/L 1
Moderat 0.70 - 3.49 kU/L 2
Semnificativ crescut 3.50 - 17.49 kU/L 3
Crescut 17.50 - 49.9 kU/L 4
Foarte crescut 50.00 - 100.00 kU/L 5
Extrem de crescut > 100.00 kU/L  6

Interferențe și limite

Interpretarea testului IgE specific la piersică (f95) va fi făcută de specialist și prin corelare cu alte teste de laborator și semnele clinice ale pacientului.

Există situații în care nivelul IgE specific nu este corelat cu simptomele pacientului, astfel pacienții cu un nivel ușor crescut al IgE specific la piersică au reacții alergice severe, iar pacienții cu nivel extrem de crescut al IgE au manifestări ușoare.

Valori crescute

Pacienții la care determinarea IgE specific la piersică indică valori crescute care confirmă alergia pot evita consumul acestor fructe și produsele derivate.

Medicul poate prescrie și tratament specific care să înlăture efectele acestei alergii, ceea ce crește calitatea vieții pacientului.

Bibliografie

  1. “F95 Peach | Allergy & Autoimmune Disease.” Allergy & Autoimmune Disease, 2014, www.thermofisher.com
  2. ‌Abu‐Dayyeh, Issa, et al. “Prevalence of IgE‐Mediated Sensitization in Patients with Suspected Food Allergic Reactions in Jordan.” Immunity, Inflammation and Disease, vol. 8, no. 3, 15 June 2020, pp. 384–392, https://onlinelibrary.wiley.com/, 10.1002/iid3.320
  3. ‌Kulig, et al. “Prediction of Sensitization to Inhalant Allergens in Childhood: Evaluating Family History, Atopic Dermatitis and Sensitization to Food Allergens.” Clinical & Experimental Allergy, vol. 28, no. 11, Nov. 1998, pp. 1397–1403, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, 10.1046/j.1365-2222.1998.00439.x

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu