Informații generale
IGF-I (somatomedin C) sau, altfel spus, factorul de creștere de tip insulinic IGF-1 (insulin-like growth factor I), este un hormon polipeptidic (lanț polipeptidic) folosit adesea pentru determinarea tulburărilor de creștere la copii sau pentru identificarea nivelurilor hormonului de creștere (hGH).
IGF 1 are în organism un efect similar insulinei, iar sintetizarea acestui hormon are loc la nivelul ficatului. Atunci când nivelurile hormonului de creștere hGH sunt mici, și valorile IGF 1 sunt de asemenea scăzute.
Este important ca determinarea nivelului de somatomedine să fie făcută atât ca metodă de screening pentru verificarea tulburărilor de creștere în cazul copiilor, dar și pentru evaluarea evoluției afecțiunii ca urmare a tratamentelor cu hormon de creștere. Astfel, IGF 1 are un rol foarte important în monitorizarea nanismului hipofizar în cazul copiilor și în cazul acromegaliei sau gigantismului la adulți, ca urmare a hipersomatotropismului (secreție excesivă de hormoni de creștere).
Când este recomandată determinarea IGF-I
Recomandarea determinării valorii IGF-1 se face în cazul copiilor care suferă de dezechilibre sau anomalii în ceea ce privește creșterea și în alte afecțiuni endocrinologice. Creșterea are la bază buna funcționare a glandei pituitare sau hipofizei.
Hipofiza are rolul de a produce cinci hormoni, iar printre aceștia se află și hormonul de creștere (somatotropina-STH). Pe lângă creșterea efectivă, hormonul hGH are și un rol important la nivelul metabolismului, în ceea ce privește lipidele, proteinele și glucidele asimilate de organism.
Deficitul de creștere mai este cunoscut și sub numele de nanism hipofizar. Această afecțiune este caracterizată de lipsa creșterii ca nivel de statură în cazul copiilor, aspect care începe să se manifeste încă din copilărie. Corpul rămâne așadar la o statură mică, iar o dată cu acest lucru apar și unele probleme medicale precum rezistența foarte mică la oboseală și efort, tulburări în ceea ce privește termoreglarea (reglarea temperaturii corporale), schimbarea vocii și a inflexiunilor acesteia (care sunt pițigăiate, exact ca vocea unui copil, chiar și în perioada adultă), glicemie scăzută.
Factorul de creștere insulinic IGF1 înregistrează cele mai mari valori de obicei în perioada prepubertății și a pubertății. Niveluri scăzute pot fi observate la persoanele în vârstă sau în cazul copiilor foarte mici.
Deși este folosit cu precădere pentru determinarea tulburărilor de creștere, uneori valori mari ale acestui hormon pot fi întâlnite și în alte afecțiuni precum hipotiroidismul, diabetul zaharat sau ciroza hepatică.
Procedura recoltare
Recoltarea analizei se face a jeun (pe nemâncate) folosindu-se vacutainer fără anticoagulant. Recoltarea se face din sânge venos.
Nu este necesară o pregătire specială a pacientului înainte de recoltare.
Valorile în care se pot încadra rezultatele sunt dependente de caracteristici precum vârsta sau sexul pacienților și de alte afecțiuni asociate.
Limita minimă de la care poate fi detectat hormonul IGF1 începe de la 3 ng/mL.
Interpretare rezultate
Rezultatele au în vedere alte afecțiuni dar și personalizarea interpretării în funcție de vârstă și sex. În acest sens există determinări clare ale intervalelor de vârstă cărora le corespund, de asemenea, intervale ale valorilor considerate a fi normale.
Bibliografie
- Sorensen, K., et al. “Serum IGF1 and Insulin Levels in Girls with Normal and Precocious Puberty.” European Journal of Endocrinology, vol. 166, no. 5, 29 Feb. 2012, pp. 903–910, https://eje.bioscientifica.com/, 10.1530/eje-12-0106
- Ibba, Anastasia, et al. “IGF1 for the Diagnosis of Growth Hormone Deficiency in Children and Adolescents: A Reappraisal.” Endocrine Connections, vol. 9, no. 11, Nov. 2020, pp. 1095–1102, https://ec.bioscientifica.com/, 10.1530/ec-20-0347
- Aguirre, G. A., et al. “Insulin-like Growth Factor-1 Deficiency and Metabolic Syndrome.” Journal of Translational Medicine, vol. 14, no. 1, 6 Jan. 2016, https://translational-medicine.biomedcentral.com/, 10.1186/s12967-015-0762-z
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.