Descriere: 

Anticorpii anti-antigene nucleare solubile(ENA: extractable nuclear antigen) recunosc antigene nucleare si citoplasmatice care sunt solubile in solutie salina( spre deosebire de antigenele cromatiniene care nu sunt solubile in solutie salina)

Recomandari: 

Screening al anticorpilor anti : SSA/Ro, SSB/La, Sm, U1RNP, Jo1, Scl70 si centromer in suspiciunea de boala sistemica reumatismala.

Interpretare valori mari: 

Prezenta anticorpilor la valoare > 1

  • SS-A /Ro  (Antigen Substanta solubila A):

- Anticorpii anti SS-A se asociaza cu boli autoimune variate : sindrom Sjogren in 40%-90% din cazuri , SLE in 20%-60% din cazuri , ciroza biliara primara in 20% din cazuri

  • SS-B/La (Antigen: Substanta solubila- factor de transcriptie terminala pentru ARN polimeraza III):                                                                                                                                     

- Anticorpii anti SS-B se asociaza cu sindrom Sjogren in 40-95% din cazuri , SLE in 10%-20% din cazuri ,lupus neonatal in 75% din cazuri.

  • Sm Antigen: Sm (Smith antigen):

- Ac anti Sm au o specificitate de 90% pentru SLE si se intalnesc la 5%-40% din pacienti. Impreuna cu anticorpii anti ADNds, pot fi considerati patognomonici pentru aceasta afectiune.

  • U1RNP (Antigen: Uridine 1 - ribonuclear- proteine):

- Ac anti U1-nRNP sunt un marker caracteristic pentru sindromul Sharp (prevalenta 95-100%), SLE (prevalenta 15-40%), scleroza sistemica si polimiozita. Titrul anticorpilor se coreleaza cu activitatea bolii

  • Jo1 Antigen : Histidil-tRNA sintetaza citoplasmatica

- Anticorpii anti Jo1 se gasesc in polimiozita si dermatomiozita cu o prevalenta de 25%-35%, se asociaza adesea cu fibroza pulmonara interstitiala

  • Scl70:

- Antigen: ADN topoizomeraza I

- Ac anti Scl-70 au o prevalenta de 25%-75% pentru scleroza sistemica (40%-65% in forma difuza ;5%-15% in forma limitata )

  • Centromere:

- Antigen: CENP A,B,C,D

- Anticorpii anti- centromeri sunt asociati sclerozei sistemice: forma limitata;  pot fi evidentiati la 80%- 95% din acesti pacienti. Acesti anticorpi sunt detectati la 8% din pacientii cu forma difuza de boala si la 10%-30% pacienti cu PBC.

Interferente analitice: 

Exista variatii importante privind depistarea anticorpilor anti-ENA, in cursul maladiilor sistemice autoimune.

Aceste variatii pot fi date de :

- antigenele utilizate in tehnica imunoenzimatica, obtinute prin tehnologii diferite (prin purificare sau prin inginerie genetica)

- diferenta de sensibilitate intre diversele tehnici utilizate

Informatii recoltare: 

A jeun (pe nemancate).

bibliografie: 

Pasteur Cerba Laboratoire : “Guide des analyses specialisees “ p16