Informații generale
Testul de intoleranță alimentară este recomandat atunci când pacientul prezintă reacții adverse împotriva unui produs alimentar.
Alergia alimentară este o reacție anormală a organismului, condiționată imunologic, la alergeni alimentari. Diagnosticul alergiei alimentare bazat pe dozarea anticorpilor IgG se poate realiza și atunci când determinările clasice de diagnostic, care includ dozarea IgE, sunt negative, însă pacientul prezintă reacții adverse.
IgG reprezintă cea mai abundentă imunoglobulină ce se poate găsi în serul uman. Aceasta este formată din patru subclase, ce poartă denumiri de la IgG1 până la IgG4, fiecare dintre acestea fiind alcătuită dintr-un lanț greu gamma, care este unic din punct de vedere structural. IgG1 prezintă aproximativ 65% din totalul de IgG, fiind urmat de IgG2 cu 25%, IgG3 cu 6%, și IgG4 cu un procent de 4. Alcătuirea diferită a celor patru subclase de imunoglobuline le face să aibă proprietăți biologice diferite.
Reacțiile de hipersensibilitate ale organismului la antigenele alimentare sunt asociate cu un răspuns mediat de anticorpii IgG. În condiții de funcționare normale, epiteliul tractului digestiv este impermeabil pentru antigene însă, atunci când acesta este deteriorat ca urmare a diferitelor procese inflamatorii, acestea pot pătrunde sub epiteliu, urmând ca mai apoi să intre în contact cu celulele sistemului imunitar şi să producă, astfel, anticorpi de tip IgG specifici.
S-a demonstrat că foarte multe alimente induc reacții alergice. Cele mai comune sunt laptele de vacă, ouăle, anumite tipuri de pește și crustacee, dar și cerealele.
Când este recomandată determinarea panelului alimentar IgG4 cantitativ?
Analiza intoleranței alimentare este recomandată atunci când pacientul prezintă simptomele unei alergii alimentare, cum ar fi vărsături, stare de rău, greață, erupții cutanate sau simptomatologie asemănătoare astmului.
Determinarea panelului alimentar IgG4 poate fi recomandată și atunci când pacientul are în familie rude cu intoleranță sau alergie pentru anumite alimente.
Panelul alimentar IgG4 reacționează la următoarele alimente: albuș de ou, lapte de vacă, pește - cod, făina (de grâu, secară, orz), portocală, banană, kiwi, căpșune, țelină, soia, morcovi, tomate, alune, arahide, curry, piper, susan, carne de porc.
Procedura recoltare
Determinarea panelului alimentar IgG4 nu necesită pregătiri speciale. Analiza se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată à jeun (pe nemâncate).
Interpretare rezultate
Valorile* de referință ale anticorpilor IgG 4 sunt următoarele: 0.04 - 0.87 g/l
* Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și acestea pot să difere de la un laborator la altul.
Bibliografie
- “Food Allergy - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2021, www.mayoclinic.org
- Lee, Hong Sub, and Kwang Jae Lee. “Alterations of Food-Specific Serum IgG4 Titers to Common Food Antigens in Patients with Irritable Bowel Syndrome.” Journal of Neurogastroenterology and Motility, vol. 23, no. 4, 30 Oct. 2017, pp. 578–584, www.jnmjournal.org
- A Critical Review of IgG Immunoglobulins and Food Allergy – Implications in Systemic Health Raymond M. Suen, MT (ASCP), Shalima Gordon, ND US BioTek Laboratories 2003 13500 Linden Ave. N. Seattle, WA 98133, https://sensibilidadealimentar.com.br
- Lavine, Elana. “Blood Testing for Sensitivity, Allergy or Intolerance to Food.” Canadian Medical Association Journal, vol. 184, no. 6, 19 Mar. 2012, pp. 666–668, https://www.ncbi.nlm.nih.gov
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
