Banner Test prenatal non-invaziv RUNA

Test prenatal non-invaziv RUNA

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul prenatal non-invaziv RUNA reprezintă una dintre cele mai noi analize de screening din cadrul sistemului medical Medlife.

RUNA este un test non-invaziv, ce utilizează tehnologia Illumia, și este realizat de Laboratorul de Genetică și Biologie Moleculară Medlife.

Acesta analizează în detaliu cariotipul, cu scopul de a identifica anomalii cromozomiale. Testul prezintă două forme, și anume RUNA Basic, în care sunt analizați cromozomii 13, 18, 21, X și Y, și RUNA Plus, în care se analizează toți cromozomii, pentru a identifica aneuploidii, deleții sau duplicații ce depășesc 7MB pe toți autozomii.

Cromozomii sunt structuri ce conțin informația genetică necesară creșterii și dezvoltării unui organism. Oamenii au câte 46 de cromozomi, prezenți sub forma a 23 de perechi. 22 de perechi sunt reprezentate de autozomi, aceștia fiind cromozomi ce se găsesc la ambele sexe, urmând ca a 23 a pereche să fie reprezentată de XX pentru sexul feminin și XY pentru sexul masculin.

Aberațiile cromozomiale pot fi atât numerice, cât și de structură. Orice modificare numerică în care o persoană prezintă mai mult sau mai puțin de 46 de cromozomi poate avea efecte grave asupra dezvoltării. Cele mai comune tulburări numerice cromozomiale sunt următoarele:

  • Sindromul Down - cauzat de o copie suplimentară a cromozomului 21. Acesta se poate caracteriza prin retard mintal ușor, la care se adaugă ale anomalii congenitale;
  • Sindromul Edward - cauzat de de o copie suplimentară a cromozomului 18;
  • Sindromul Patau - presupune o copie suplimentară a cromozomului 13;
  • Sindromul Turner - apare atunci când la femei lipsesc părți dintr-un cromozom X, sau acesta poate lipsi chiar și complet;
  • Sindromul Klinefelter - caracterizat prin prezența unui cromozom în plus la bărbați (XXY).

Defectele de structură ale cromozomilor pot fi reprezentate de deleții, duplicații, translocații sau de formarea cromozomilor inelari.

Este foarte important de menționat că gravitatea unui defect de structură este corelată atât cu cromozomul afectat, dar și cu persoana în cauză, manifestările putând să difere de la caz la caz.

Probă Test NIPT RUNA Medlife

Când este recomandată determinarea testului prenatal non-invaziv RUNA

Determinarea testului prenatal non-invaziv RUNA este recomandată pentru screening-ul aneuploidiilor cromozomilor fetali.

Medicul specialist poate recomanda realizarea testului atunci când:

  • unul dintre părinți prezintă anomalii cromozomiale;
  • părinții prezintă în familie rude cu anomalii cromozomiale;
  • mama a suferit mai multe avorturi spontane;
  • în urma unui consult ginecologic, medicul suspectează prezența unei anomalii cromozomiale.

Procedura recoltare

Testul prenatal non-invaziv RUNA nu necesită pregătiri speciale. Aceasta se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate) sau post-prandial (după masă). Testul poate fi realizat de toate gravidele cu vârsta gestațională de peste 10 săptămâni.

Interpretare rezultate

Rezultatele testului vor expune dacă au fost sau nu identificate trisomii ale cromozomilor 13, 18, 21, dar și aneuploidii ale cromozomilor sexuali. Testul poate confirma și sexul fătului.

Sensibilitatea și specificitatea pentru Trisomiile 13, 18 și 21 sunt mai mari de 99.9%.

Concordanța de clasificare a sexului pentru XX, XY, XXX și XXY este de 100%, urmând ca pentru XO să fie de 90.5% iar pentru XYY de 91.7%.


Interferențe și limite

RUNA este un test de screeing. Un rezultat negativ nu exclude posibilitatea ca fătul să fie afectat. În cazul unui geamăn oprit din evoluție, se pot explica diferențele în clasificarea sexului. În cazul sarcinilor gemelare se poate determina doar prezența cromozomului Y, fără a avea posibilitatea de detectare a aneuploidiilor cromozomilor sexuali.

Rezultatul testului poate fi influențat de anumite condiții ale mamei, fără a se limita la următoarele tratamente: transfuzii de sânge, transplant de organe, imunoterapie sau terapie cu celule stem, proceduri chirurgicale, cancer, mozaicism matern, mozaicism placentar, sarcină oprită în evoluție, geamăn oprit în evoluție.


Valori crescute

Cele mai comune anomalii sunt reprezentate de: Sindromul Down, Sindromul Edwards, Sindromul Patau, Sindromul Turner, Sindromul Klinefelter, deleții cromozomiale, translocațiile cromozomiale, duplicări cromozomiale dar și de inserțiile cromozomiale.

Duplicările, delețiile și translocațiile cromozomiale pot induce apariția a numeroase probleme de sănătate și dezvoltare. Anumite reaaranjări genetice nu prezintă simptomatologie vizibilă. Translocațiile echilibrate pot să nu afecteze persoana în cauză însă pot fi transmise moștenitorilor acesteia.


Valori scăzute

Un rezultat normal al testului prenatal non-invaziv RUNA va prezenta un cariotip 46 XY pentru sexul masculin și 46 XX pentru sexul masculin, fără modificări structurale sau numerice ale cromozomilor.

Bibliografie

  1. Bedei, Ivonne, et al. “Chances and Challenges of New Genetic Screening Technologies (NIPT) in Prenatal Medicine from a Clinical Perspective: A Narrative Review.” Genes, vol. 12, no. 4, 29 Mar. 2021, pp. 501–501, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.3390/genes12040501
  2. Jin, Xiaoxiao, et al. “Clinical Application of Noninvasive Prenatal Testing for Pregnant Women with Assisted Reproductive Pregnancy.” International Journal of Women’s Health, vol. Volume 13, 1 Nov. 2021, pp. 1167–1174, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.2147/ijwh.s337249
  3. Badeau, Mylène, et al. “Genomics-Based Non-Invasive Prenatal Testing for Detection of Fetal Chromosomal Aneuploidy in Pregnant Women.” The Cochrane Library, vol. 2017, no. 11, 10 Nov. 2017, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1002/14651858.cd011767.pub2

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu