MONITORIZARE CT POST-COVID

De la diagnostic la vindecare, doar tu și cei apropiați știți cât de greu pare că a trecut timpul. Întrebările, mesajele zilnice, îngrijorările, toate par a fi acum în trecut. Însă te-ai asigurat de asta?

Ai grijă de tine și după ce ai supraviețuit noului coronavirus!

Plămânii pot fi afectați pe termen mediu și lung

Tipul de pneumonie adesea asociat cu COVID-19 poate provoca leziuni de lungă durată micilor saci de aer (alveole) din plămâni. Țesutul cicatricial rezultat poate duce la probleme de respirație pe termen mediu și lung.

imagistica-plamani-rmn

Supraviețuitorii de COVID-19 ar trebui monitorizați imagistic

imagistica-rmn

Unul dintre cele mai mari studii de acest gen a analizat imaginile CT pulmonare a 919 pacienți și a constatat că lobii inferiori ai plămânilor sunt cei mai frecvent deteriorați.

Imaginile plămânilor sunt afectate de pete opace care indică inflamație, care ar putea face dificilă respirația în timpul exercițiilor susținute. Din fericire, problemele vizibile se reduc în mod normal după două săptămâni, însă un studiu austriac a constatat că deși leziunile pulmonare se diminuează în timp, multe dintre acestea nu dispar:

  • 88% dintre participanți aveau leziuni vizibile la 6 săptămâni după ce au fost externați din spital
  • După 12 săptămâni, acest număr încă era de 56%.

Descoperă pachetul de evaluare imagistică

INVESTIGAȚIE TOMOGRAFIE COMPUTERIZATĂ
Tomografie computerizata torace (CT), fără substanță de contrast, realizată în condiții de siguranță, necesară pentru investigația plămânilor cu scopul de a identifica anumite afecțuini cauzate de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Efectuarea investigației imagistice necesită trimitere de la medicul specialist.

Începând de la 350 RON*

Examenul CT se poate realiza în Hyperclinicile MedLife Grivița, Titan și Favorit (București), Centrul Medical Lotus (Ploiești), SoloMed Clinic (Pitești), Prima Medical (Craiova), Centrul Medical Polimed (Târgoviște), MedLife PDR Turnului și Livada (Brașov), Clinica MedLife Polisano (Sibiu), Hyperclinica MedLife Cluj.

Prețurile pornesc de la 350 lei și diferă în funcție de locație, localitate, performanța computerului tomograf și gradul profesional al medicului.

Dacă ai supraviețuit noului coronavirus, cu un simplu CT poți:

1. Să afli rapid dacă plămânii tăi au fost afectați.
2. Să preîntâmpini apariția unor posibile complicații.
3. Să ți se prescrie un tratament adecvat.
familie
camelia vasile

Dr. Camelia Vasile,
Medic primar radiologie și imagistică medicală

„Deși cazurile ușoare de COVID-19 sunt similare cu infecțiile virale comune ale tractului respirator superior, disfuncția respiratorie devine principala cauză de morbiditate și mortalitate în cazurile severe. Imagistica toracică, prin radiografie pulmonară și computer tomograf (CT), este un instrument cheie pentru diagnosticarea și gestionarea cazurilor cu afectare pulmonară. Conform unui ghid publicat de Organizația Mondială a Sănătății, examinarea computer tomograf este utilă în aproape toate cazurile de infecție cu SARS-CoV-2, pentru diagnosticarea pneumoniei COVID-19, evaluarea severității și a extinderii bolii și pentru monitorizarea evoluției leziunilor pulmonare pe termen mediu și lung la pacienții considerați altfel vindecați”.

Examinarea CT a toracelui este superioară radiografiei pulmonare

Sensibilitatea diagnosticului CT de afectare pulmonară în cadrul infecției cu SARS-CoV-2 este de până la 97-98%. Spre deosebire de examenul radiologic standard, care poate omite leziunile de dimensiuni mici și anumite complicații pulmonare, examenul CT permite stratificarea gravității afectării pulmonare pe parcursul evoluției bolii. Tomografia computerizată este cea mai performantă metodă imagistică de evidențiere și cuantificare a modificărilor reziduale, sechelare post-infecție COVID-19.

COVID-19 și plămânii tăi

Cazuri ușoare și moderate

  • Pe măsură ce infecția călătorește în tractul respirator, sistemul imunitar luptă cu virusul. Plămânii și căile respiratorii se inflamează. Acest lucru poate începe într-o parte a plămânului și se poate răspândi.
  • Aproximativ 80% dintre persoanele care au COVID-19 au simptome ușoare până la moderate. Cele mai frecvente simptome sunt tusea uscată și durerile în gât. Unele persoane fac pneumonie, infecția pulmonară în care alveolele sunt inflamate.

Cazuri severe

  • Aproximativ 14% din cazurile de COVID-19 sunt severe, cu o infecție care afectează ambii plămâni.
  • Cazurile severe indică pneumonii mai grave. Sacii de aer se umplu cu mucus, lichid și alte celule care încearcă să combată infecția. Acest lucru poate face mai dificil procesul prin care corpul își ia necesarul de oxigen. De aceea, apar probleme cu respirația.
  • În cazul unei evaluări CT a cazurilor grave, petele opace de la nivelul plămânilor par să înceapă să se conecteze între ele.

Cazuri critice

  • În cazurile critice - aproximativ 5% din totalul infecțiilor COVID-19 - infecția poate deteriora pereții și căptușelile sacilor de aer din plămâni. Pe măsură ce corpul încearcă să lupte, plămânii se inflamează și se umplu cu lichid. Acest lucru poate face mai greu schimbul de oxigen și dioxid de carbon.
  • Aici apar cazurile de pneumonie severă sau sindrom de detresă respiratorie acută (ARDS). În cele mai critice cazuri, plămânii au nevoie de ajutor mecanic pentru a funcționa.
  • Deși este văzută ca o boală care afectează în special plămânii, COVID-19 poate provoca și afecțiuni ale inimii, rinichilor sau ale creierului, care cresc riscul apariției unor probleme de sănătate grave pe termen lung.

Efecte pe termen lung

  • Studiile indică faptul că 50% până la 80% dintre pacienți continuă să aibă simptome deranjante la trei luni de la debutul infecției, chiar și după ce testele nu mai detectează virusul.
  • Simptomele raportate pe termen lung sunt oboseală, dureri de cap, probleme cu somnul, palpitații, dificultăți de concentrare și chiar depresie. Pentru persoanele care se confruntă cu sindromul post-COVID se recomandă consult la medicul de familie, care poate diagnostica severitatea simptomelor persistente și recomanda, în consecință, consultul unui medic specialist.

X