Tomografie computerizata

Statistici

  • In 2019, a doua tara din lume la numarul de examinari CT/ 1000 de locuitori s-a regasit Islanda cu 235 de examinari la mia de locuitori

Ce este tomografia computerizata?

O tomografie computerizata (CT) este o investigatie de imagistica care permite medicilor sa vada in interiorul corpului. CT-ul utilizeaza o combinatie de raze X si un computer pentru a crea imagini cu organele, oasele si alte tesuturi. Testul prezinta mai multe detalii decat o radiografie obisnuita.

Puteti obtine o scanare CT pentru orice parte a corpului. Procedura nu dureaza foarte mult si este nedureroasa.

Cum functioneaza scanarile CT?

Un CT folosesc un fascicul ingust de raze X care va inconjoara o parte a corpului. Aceasta ofera o serie de imagini din mai multe unghiuri diferite. Un computer foloseste aceste informatii pentru a crea o imagine in sectiune transversala. Ca o bucata dintr-o paine, aceasta scanare bidimensionala (2D) arata o „felie” din interiorul corpului.

Acest proces este repetat pentru a produce o serie de “felii”. Computerul pune aceste scanari una peste alta pentru a crea o imagine detaliata a organelor, oaselor sau vaselor de sange. De exemplu, un chirurg poate folosi acest tip de scanare pentru a privi toate partile unei tumori pentru a se pregati pentru o operatie.

Cum se efectueaza scanarile CT?

Medicul dumneavoastra sa va spune sa nu mancati sau sa beti cateva ore inainte de procedura. De asemenea, poate fi necesar sa purtati un halat si sa eliminati orice obiecte din metal, cum ar fi bijuteriile.

Un tehnolog de radiologie va efectua scanarea CT. In timpul testului, va veti aseza pe o masa in interiorul unei masini CT mari, in forma de gogoasa. Pe masura ce masa trece lent prin scaner, razele X se rotesc in jurul corpului. Este normal sa auzi un zgomot rabufnitor sau zgomotos. Miscarea poate estompa imaginea, asa ca vi se va cere sa ramaneti nemiscata. Este posibil sa fie nevoie sa iti tii respiratia uneori.

Cat timp dureaza scanarea va depinde de ce parti ale corpului dvs. sunt scanate. Poate dura de la cateva minute pana la o jumatate de ora.    Dupa teste puteti pleca acasa.

Pentru ce se folosesc scanarile CT?

Medicii comanda scanari CT pentru o lunga lista de afectiuni:

- Probleme osoase si articulare;

- Cancerul;

- Afectiunile cardiace;

- Emfizem;

- Boli hepatice;

- Rani interne si sangerare;

 - Tumori.

Ce este o scanare CT cu contrast?

Intr-o scanare CT, substantele dense precum oasele sunt usor de observat. Dar tesuturile moi nu se afiseaza si este posibil sa arate slab in imagine. Pentru a-i ajuta sa apara clar este posibil sa aveti nevoie de un colorant special numit material de contrast. Acesta blocheaza razele X si imaginile apar albe pe scanare, evidentiind vasele de sange, organele sau alte structuri.

Materialele de contrast sunt de obicei din iod sau sulfat de bariu. S-ar putea sa primiti aceste medicamente intr-unul sau mai multe dintre trei moduri:

- Injectie: medicamentele sunt injectate direct intr-o vena. Acest lucru este facut pentru a ajuta vasele de sange, tractul urinar, ficatul sau vezica biliara sa iasa in evidenta in imagine;

- Pe cale orala: bea un lichid cu materialul de contrast poate imbunatati scanarea tractului digestiv;

- Clisma: daca intestinele dvs. sunt scanate, materialul de contrast poate fi introdus in rect.

Dupa scanarea CT, va trebui sa beti multe lichide pentru a ajuta rinichii sa elimine materialul de contrast din corp.

Care sunt efectele secundare?

Unele persoane sunt alergice la materialele de contrast. De cele mai multe ori, reactia este usoara si poate duce la mancarime sau la o eruptie cutanata. In foarte putine cazuri, colorantul poate declansa o reactie care pune in pericol viata. Din acest motiv, este posibil ca furnizorul dumneavoastra de asistenta medicala sa va doreasca sa va monitorizeze pentru o perioada scurta dupa scanarea computerizata. Spuneti medicului dumneavoastra despre orice alergii pe care le aveti la medicamente, fructe de mare sau iod

De asemenea, medicul dumneavoastra trebuie sa stie daca aveti diabet si luati medicamentul cu metformina. El va va anunta daca ar trebui sa incetati sa va luati medicatia inainte sau dupa procedura dvs.

Medici

Doctor Biris Mariana-Ct
Biris Mariana-Ct
Doctor
Doctor Cioroiu Mihaela-Ct
Cioroiu Mihaela-Ct
Medic Primar
Cioroiu Mihaela-Ct
Medic Primar

Doctor Dantis Laura Ct
Dantis Laura Ct
Medic Primar
Dantis Laura Ct
Medic Primar

Doctor Sechel Gabriela-Ct
Sechel Gabriela-Ct
Medic Primar
Sechel Gabriela-Ct
Medic Primar

Doctor Marin Gabriela
Marin Gabriela
Medic Primar
Marin Gabriela
Medic Primar

Doctor Nita Ofelia
Nita Ofelia
Medic Primar
Doctor Stanescu Carmen Elena
Stanescu Carmen Elena
Medic Primar, Asistent Universitar, Doctor in Medi
Stanescu Carmen Elena
Medic Primar, Asistent Universitar, Doctor in Medi

BR
Basamac Raluca-Mihaela
Medic Primar
Basamac Raluca-Mihaela
Medic Primar

Vezi toți medicii

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.

Sună acum