Banner Anticorpi anti Echinococcus granulosus IgG (tehnica Westernblot)

Anticorpi anti Echinococcus granulosus IgG (tehnica Westernblot)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Analiza anticorpilor anti-Echinococcus granulosus IgG – Westernbolt reprezintă o analiză calitativă care poate confirma infectarea cu Echinococcus, un parazit ce provoacă echinococoza umană (chistul hidatic). Diagnosticul bolii este unul foarte complex, fiind necesare numeroase teste de sânge pentru paraziți.

Determinarea anticorpilor anti-Echinococcus granulosus IgG poate fi asociată și cu hemoleucograma completă, imunoelectroforeza, examene de tip RMN sau CT, dar și analiza chistului hidatic, în cazul în care este recomandată intervenția chirurgicală.

Echinococoza, hidatoza sau boala hidatică, este o afecțiune cauzată de stadiile larvare ale cestodelor din genul Echinococcus. Specia Echinococcus granulosus provoacă echinococoza chistică și reprezintă forma cea mai frecvent întâlnită, această specie parazitând numeroase organe ale gazdei, cum ar fi inima sau plămânii.

În cadrul ciclului biologic al acestui parazit, omul joacă accidental rolul de gazdă intermediară. Pe lângă Echinococcus granulosus, alte două specii pot provoca echinococoza, acestea fiind reprezentate de Echinococcus multilocularis și Echinococcus oligartus.

Echinococcus granulosus este un parazit de talie mică (2-6 mm) și are un ciclu de dezvoltare complex ce implică mai multe gazde. Adultul parazitează intestinul subțire al mai multor specii de carnivore (pisică, câine, vulpe, coiot, lup), iar odată cu eliminarea excrementelor carnivorelor sunt eliminate în mediul extern și ouăle de Echinococcus granulosus, care vor fi ingerate de gazda intermediară - omul - de multe ori accidental.

Omul ajunge să se infecteze cu acest parazit prin intermediul alimentelor contaminate sau a mâinilor murdare. Ajunse în intestinul subțire, larvele străbat peretele digestiv, trec în circulația sangvină și se fixează în diferite organe, în special ficat și plămâni, unde vor forma chistul hidatic. Gazda definitivă se infectează prin consumul organelor ce conțin chisturile gazdei intermediare infectate.

Ingerarea ouălor de către om induce hidatida primară, care este localizată în diferite organe, însă în aproximativ 70% din cazuri este localizată în ficat, 20% în plămâni, urmând ca mușchii, splina, oasele, rinichii sau tiroida să fie și ele afectate, însă într-un procent mai mic.

Perioada de dezvoltare a chistului hidatic diferă în funcție atât de gazdă, dar și de organul afectat, scoarța cerebrală fiind cea mai sensibilă, iar ficatul cel mai rezistent organ.

Probă Anticorpi anti-Echinococcus granulosus IgG - Westernblot Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-Echinococcus granulosus IgG – Westernblot

În majoritatea cazurilor, evoluția hidatozei este una asimptomatică, simptomatologia putând să apară abia după câțiva ani, atunci când dimensiunea chistului hidatic crește suficient de mult. Simptomele, dar și rata cu care acestea apar, depind foarte mult de organul afectat, astfel că manifestările clinice cele mai frecvente sunt cele hepatice și pulmonare.

Este recomandată determinarea anticorpilor anti-Echinococcus granulosus IgG atunci când sunt prezente următoarele simptome: tuse seacă, dispnee, durere toracică, tuse constantă, urmată de expectorație.

Ruptura chisturilor hidatice poate produce o reacție a organismului gazdă, ce se poate manifesta prin: febră, eozinofilie, urticarie, șoc anafilactic (în unele cazuri).

Procedura recoltare

Analiza anticorpilor anti-Echinococcus granulosus IgG nu necesită pregătiri speciale. Se realizează dintr-o probă de sânge venos recoltată à jeun (pe nemâncate), într-un vacutainer fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Rezultatul pentru analiza anticorpilor anti-Echinococcus granulosus IgG se prezintă ca pozitiv/negativ și echivoc.

  • Negativ: <0.9
  • Echivoc:   0.9–1.1
  • Pozitiv:   >1.1

Valorile de referință sunt date de aparatura, metoda de lucru și reactivii folosiți și pot diferi de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Se recomandă corelarea rezultatelor analizei cu alte teste de laborator, pentru un diagnostic corect și retestarea la interval de 4-6 săptămâni în cazul unui rezultat echivoc. Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian pot afecta rezultatele analizei.

Rezultate posibile

Prezența unui rezultat negativ nu exclude infecția cu Echinococcus granulosus, deoarece există cazuri în care persoanele purtătoare de chisturi hidatice intacte, calcificate, nu prezintă anticorpi detectabili.

Reacțiile fals pozitive pot apărea la persoanele infectate cu alte tipuri de cestode, helminți (Taenia sau Strongyloides stercoralis), cancer sau ciroză hepatică.

Bibliografie

  1. Alvarez Rojas, Cristian A., et al. “Echinococcus Granulosus Sensu Lato Genotypes Infecting Humans – Review of Current Knowledge.” International Journal for Parasitology, vol. 44, no. 1, Jan. 2014, pp. 9–18, www.sciencedirect.com, 10.1016/j.ijpara.2013.08.008
  2. ‌Brunetti, Enrico. “Cystic Echinococcosis.” Tropical Diseases in Travelers, 2022, pp. 264–274, https://onlinelibrary.wiley.com, 10.1002/9781444316841.ch27
  3. ‌CDC - DPDx - Echinococcosis. 2022, www.cdc.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu