Publicat la: 
25/06/2010

Vitamina B6 si metionina reduc riscul imbolnavirii de cancer pulmonar, chiar si in cazul fumatorilor

Fumatul, principalul factor de risc pentru cancerul pulmonar / Foto: PhotoXpress

O concentratie ridicata de vitamina B6 si metionina in organism reduce la jumatate riscul imbolnavirii de cancer pulmonar, indiferent daca e vorba de persoane fumatoare, nefumatoare sau fosti fumatori care au renuntat la viciu. Aceasta este concluzia unui studiu citat de AFP, efectuat in zece tari europene, la care au participat peste 400.000 de persoane.

Cercetatorii au subliniat insa importanta renuntarii la fumat, care este principalul factor de risc in cazul cancerului la plamani si al altor afectiuni grave. Studii anterioare au aratat ca fumatorii mor cu zece ani mai devreme decat nefumatorii, dar renuntarea la fumat chiar si la o varsta inaintata reduce riscul la jumatate.

Rezultatele cercetarii "pot duce la descoperiri mult mai importante, insa oamenii nu trebuie sa creada ca pot sa ia niste vitamine si sa fumeze linistiti", a avertizat dr. Norman Edelman de la American Lung Association.

"Daca probele de sange ale voluntarilor contineau si o concentratie peste medie de acid folic, pe langa vitamina B6 si metionina, riscul de cancer pulmonar era diminuat cu 67%", au adaugat autorii studiului publicat in luna iunie in Journal of the American Medical Association.

Cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer si face cele mai multe victime in lume si face aproximativ 1,3 milioane de victime anual, conform statisticilor elaborate de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Vitamina B6 este in realitate comusa dintr-un grup de substante strans inrudite ce functioneaza una in prezenta celeilalte: piridoxina, piridoxal si piridoxamina. Doza zilnica necesara pentru adulti este de 1,6 - 2,0 mg zilnic, cu o crestere de pana la 2,2 mg in cursul sarcinii si 2,1 mg in perioada alaptarii.

Rolul vitaminei B6:

  • favorizeaza metabolizarea aminoacizilor, proteinelor, grasimilor, steroizilor, hemoglobinei, transformarea glicogenului in glucoza;
  • contribuie la sinteza neurotransmitatorilor (substante chimice care se gasesc in sistemul nervos, de exemplu creier, prin intermediul carora se face transmiterea, modularea si amplificarea impulsurilor nervoase in sinapse);
  • contribuie la buna functionare a sistemului imunitar si la protejarea organismului de infectii;

Vitamina B6 se gaseste atat in alimentele de origine vegetala, cat si in cele de origine animala, precum: ficatul, carnea de pasare, pestele, fasolea verde, salata, germenii de grau, drojdia sau bananele, arata wikipedia.org.

Metionina este un aminoacid esential care contine sulf. Ea ajuta la limitarea cantitatii de grasimi din organism, apara rinichii si scade cantitatea colesterolului sanguin. Metionina se gaseste in alimente precum carnea, ouale, pestele, laptele si branzeturile.

Autor: R.M.

Specialitate: 
Comentarii

un studiu sponsorizat de Phillip Morris........

Acum 2 ani cumnatul meu (54) a murit de cancer pulmon (2 pachete pe zi). Toti fumatorii ar trebui dusi sa vada pe unul chinurile finale ale mortii prin cancer de pulmon.

Pagini

Echipa medicala MedLife - Pneumologie

Dede Maria,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic specialist
Medic Primar
Gafitei Dan,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Stim ca ardeii iuti ofera aroma alimentelor, dar acestia au mai multe beneficii pentru sanatate. Noile cercetari arata ca acestia ar putea avea beneficii de combatere a tumorilor. Exista trei motive solide pentru care ar trebui sa luati in considerare adaugarea alimentelor picante in dieta. Poate reduce riscul aparitiei tumorilor Un nou studiu pe...
Potrivit unui nou studiu, publicat in revista Frontiers in Psychology, consumul regulat de alimente de tip fast food nu doar ne ingrasa, ci ne face si plictisitori. Oamenii de stiinta au explicat modul in care este conectat creierul, ce impact au aceste conexiuni asupra alegerilor noastre culinare si care sunt alternativele. Creierul este...
Cand se efectueaza amniocenteza? In ce consta procedura si in ce cazuri se recomanda? Cand nu este indicata? La ce trebuie sa se astepte gravida in urma testului? Exista riscuri asociate pentru sarcina? Dr. Mihaela Steriu, medic primar obstetrica-ginecologie, a discutat online cu cititorii. Dr. Mihaela Steriu este medic primar obstetrica-...
Arderea caloriilor in timp ce dormim suna mai mult a vis decat a realitate, insa un nou studiu al cauzelor genetice ale obezitatii arata ca acest lucru este posibil, scrie medicinenet.com. Cercetatorii din domeniul sanatatii au gasit care este "comutatorul genetic" care poate grabi metabolismul, stimuland organismul sa arda mai multe grasimi...
In fiecare an, 1,6 milioane de persoane mor de cancer pulmonar. Un nou studiu publicat in EBioMedicine arata ca este posibil sa faci cancer pulmonar si daca esti mai tanar si nu ai fumat prea mult, conform alphagalileo.org. Cercetatorii din studiul HUNT din Norvegia au utilizat raspunsurile unui sondaj  aplicat pe 65000 de norvegieni cu varsta...