Endodontie

Statistici

- 70% dintre romani nu mai au toti dintii naturali, iar 30% dintre acestia si-au pierdut toti dintii;

- 33% dintre romani si-au pierdut deja 3 dinti pana la varsta de 40 ani.

Ce este endodontia?

Endodontia este o ramura a stomatologiei preocupata de biologia si patologia pulpei dentare si a tesuturilor radiculare ale dintelui. Se concentreaza pe prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor si infectiilor acestor tesuturi. Canalul radicular este o procedura endodontica frecvent efectuata.

Un endodont este un dentist specializat in salvarea dintilor.

Ce interventii si proceduri fac medicii endodonti?

Terapia canalului radicular este probabil cel mai frecvent tratament efectuat de catre un endodont. Poate fi nevoie atunci cand pulpa dintelui este infectata - adesea ca urmare a unei cariilor dentare netratate sau a unei vatamari dentare traumatice. Aceasta procedura implica realizarea unei mici gauri in dintele afectat, indepartarea tesutului pulpelor infectate sau moarte, inlocuirea lui cu umplutura biocompatibila sterila si sigilarea dintelui impotriva reinfectiei. In mod normal, se realizeaza sub anestezie locala.

In afara de efectuarea tratamentelor standard ale canalului radacinilor, endodontistii realizeaza si alte interventii, cum ar fi:

- Apicoectomii, unde tesutul infectat este indepartat din varful radacinii dintelui;

- Re-tratament endodontic (in cazul in care un canal radicular anterior a esuat);

- Chirurgie endodontica - este necesara interventia chirurgicala pentru a indeparta depozitele de calciu in canalele radiculare sau pentru a trata suprafetele radacinilor deteriorate sau osul din jur;

- Tratarea leziunilor dentare traumatice, aparute adesea in urma unui accident;

- Implanturi dentara - indepartarea pulpei (tesutul interior moale) dintelui, apoi umplerea si sigilarea spatiului.

Cand e nevoie sa vedeti un medic endodont?

Desi medicii stomatologi generali efectueaza un numar mare de interventii pe canale radiculare, pacientii sunt adesea indrumati catre un endodontist. Acest lucru se face uneori daca intampinati dureri confuze sau nespecifice ale dintilor sau daca o complicatie ar putea ingreuna tratamentul. Sau, este posibil sa fiti indrumati la un endodont pentru un canal de radacina inainte ca medicul dentist sa puna o coroana sau un alt tip de restaurare pe unul dintre dinti.

De asemenea, daca aveti un dinte ciocanit, un dinte fracturat sau o alta vatamare dentara grava sau suferiti de o inflamatie a pulpei este indicat sa vedeti un medic endodont.

Medici

Caba Mihai
Caba Mihai
Medic Specialist, Doctor in Stiinte Medicale, Trainer „Tehnici rotative de tratament de canal”
Caba Mihai
Medic Specialist, Doctor in Stiinte Medicale, Trainer „Tehnici rotative de tratament de canal”

Endodontie

Vezi toți medicii

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.

Sună acum