Parodontologie

Statistici

- In acest moment, mai mult de 50% din populatia globului sufera de o forma de boala parodontala, iar in tara noastra statisticile sunt si mai alarmante: 8 sau chiar 9 din 10 romani sunt afectati de aceasta boala;

- Cu vreo 40-50 de ani in urma se considera ca parodontoza este o boala specifica varstei a treia, insa ultimii ani au demonstrat ca aparitia parodontozei se produce acum mult mai devreme, incepand cu varsta de 30-40 ani. Motivele ar putea alimentatia nesanatoasa si o igiena precara.

Ce este parodontologia?

Parodontologia este specialitatea dentara care se concentreaza exclusiv pe boala inflamatorie care distruge gingiile si alte structuri de sustinere din jurul dintilor. Un parodontolog este un dentist specializat in prevenirea, diagnosticarea si tratamentul bolii parodontale si in plasarea implanturilor dentare.

Parodontologii trateaza cazuri de la gingivita usoara la parodontita mai severa. Parodontologii ofera o gama larga de tratamente, cum ar fi scalarea si planificarea radacinii (curatarea suprafetelor radacinii infectate), debridarea suprafetei radacinii (indepartarea tesutului deteriorat) si proceduri regenerative (inversarea osului si tesutului pierdut). Cand este necesar, parodontologii pot efectua, de asemenea, proceduri chirurgicale pentru pacientii cu boala severa a gingiilor. In plus, parodontologii sunt instruiti in plasarea, intretinerea si repararea implanturilor dentare.

Ce proceduri si interventii fac medicii parodontologi?

- Terapia parodontala non-chirurgicala;

- Terapia parodontala regenerativa;

- Grefarea tesuturilor moi;

- Chirurgia pre-protetica si reconstructia osoasa;

- Debridarea parodontala;

- Implant dentar;

- Alungirea coroanei.

Cand e nevoie sa mergeti la un parodontolog?

Ar trebui sa vedeti un medic parodontolog daca:

- Ati observat o schimbare a muscaturii tale;

- Aveti gingii rosii, umflate sau care sangereaza.

- Dintii se simt slabiti;

- Gingiile se retrag;

- Aveti durere si disconfort la nivelul gingiilor si dintilor.

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.

Sună acum