Publicat la: 
3/02/2020

Autor: Dr. Mihai Caba, Medic dentist cu practica orientat spre Endodontie, Doctor in Stiinte Medicale, Clinica DentaLife

Tratamentul de canal (Endodontic) se adreseaza spatiului din interiorul radacinii unui dinte, spatiu care adaposteste pulpa dintelui (“nervul”).

Pulpa dintelui poate fi afectata si infectata din diverse cause, motiv pentru care ea trebuie extirpata.

Extirparea nervului nu inseamna “moartea” dintelui, asa cum se zvoneste in general. Pulpa are un rol determinant in cresterea si maturarea acelui dinte si la mentinerea functionalitatii lui in cavitatea bucala. In urma tratamentului de canal dintele continua sa functioneze si sa-si indeplineasca rolurile, fiind hranit de catre tesuturile din jur.

Menirea unui tratament de canal este de a mentine dintele in cavitatea bucala pentru ca, asa cum se stie, cel mai bun implant este propria radacina.

Tratamentul de canal este o manopera complexa si migaloasa determinata de natura spatiului din interiorul unei radacini: spatiu foarte ingust, sinuos, adesea greu de abordat. Tehnicile moderne si echipamentele de ultima generatie au determinat ca Endodontia sa devina una dintre disciplinele superspecializate ale stomatologiei.

Desigur, orice medic stomatolog este instruit sa faca un tratament de canal, instruire capatata prin natura profesiei. Sunt insa situatii in care tratamentul trebuie sa fie mai elaborat, mai atent condus, sub microscop, motive pentru care pacientul este trimis la endodont (medic special instruit si experimentat in abordarea si tratarea situatiilor dificile, facand tot ce se poate pentru a salva un dinte). Anual, milioane de dinti au nevoie de tratament de canal. Daca nu ati trecut prin experienta unui astfel de tratament, probabil aveti multe intrebari referitoare la justificarea lui, rezultatele obtinute si eficienta lui in mentinerea unui dinte in cavitatea bucala.

Menirea unui tratament de canal este pastrarea dintelui afectat in cavitatea bucala. Se stie ca pierderea unui dinte este o trauma care in timp, fara sa simtim sau sa ne dam seama, afecteaza si ceilalti dinti cu repercursiuni asupra sanatatii corpului (prin eficienta masticarii alimentelor si eficienta sistemului digestiv). Desigur, un dinte lipsa de poate inlocui printr-un implant, dar o alta regula de aur este ca “cel mai bun implant este propria radacina”.

Cu toate acestea, in ciuda microscopului, a tehnicilor si a tehnologiilor avansate aparute in ultimii ani, tratamentul de canal are totusi, niste limite. Nu orice dinte poate fi salvat. Acest lucru depinde de starea dintelui la momentul respectiv, de afectiunea de care a suferit, numarul de tratamente de canal suferite anterior, de gradul de distructie coronara, predictibilitatea rezultatului si previziunea longevitatii dintelui in cavitatea bucala. Toate aceste aspecte sunt obligatoriu discutate cu pacientul inaintea oricarui tratament.

In ce consta tratamentul de canal si care sunt etapele:

De regula, se incearca ca tratamentul sa se finalizeze in aceeasi sedinta (care poate dura intre 1-2 ore). Sunt insa situatii in care finalizarea se face dupa 2-3 sedinte, functie de complexitatea cazului.

De retinut: tratamentul de canal nu doare, totul se face sub anestezie si control microscopic.

  • dintele este izolat de restul cavitatii bucale pentru a nu intra saliva si a nu contamina dintele in timpul tratamentului;

  • se creeaza accesul spre canalele din radacinile acelui dinte. Uni dinti pot avea o radacina, un canal; sunt insa situatii in care un dinte poate avea mai multe canale in aceeasi radacina sau in radacini multiple, cum e cazul molarilor. Acest aspect se explica fiecarui pacient inainte de tratament.

  • pulpa dintelui, infectata sau nu, de extrage din canalul dintelui;

  • canalul este apoi atent instrumentat creand o forma conica, regulata si frumos conturata pentru a permite curatarea canalului. Totul sub contrulul microscopului operativ.

  • curatarea canalului este determinanta pentru un rezultat bun; solutiile speciale de curatare asigura dezinfectia lui.

  • urmeaza etapa de obturare si sigilare a canalului cu materiale speciale.

  • foarte frecvent, un dinte care are nevoie de tratament de canal, are coroana distrusa. Coroana se reface cat mai repede dupa finalizarea tratamentului de canal: prin metode fizionomice directe: un pivot de fibra de sticla (sau de alta natura) care ranforseaza obturatia (“plomba”). Dintele apoi este invelit de o coroana ceramica pentru a asigura prezenta dintelui si indeplinirea functiilor lui pentru cat mai mult timp.

Tratamentul de canal presupune si efecturea unor radiografii dentare pentru ca medicul sa poate avea control si repere asupra tratamentului.

Aparatura radiologica moderna nu are nicio legatura cu ce stiu pacientii in general, referitor la doza de radiatie primita daca facem o radiografie dentara. Astazi, doza de radiatii primite pentru o radiografie dentara, este mai mica decat radiatia solara pe care o primim fiecare dintre noi, intr-o zi.

 

Adresa: Bd. Dimitrie Cantemir nr. 1
Programare telefonica: 0735 300 906

 

Specialitate: 
Medic: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Stomatologie

Dumitrache Adriana Cosmina,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Dentist
Medic Specialist
Toma Mirel Constantin,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Autor: Dr. Vezeanu Mihaela, Medic primar, Clinica DentaLife Bruxismul este reprezentat de frecarea sau “ scrasnirea” dintilor si afecteaza o mare parte din populatie. Studiile ne arata ca aparitia bruxismului are o stransa legatura cu stilul de viata stresant si se manifesta in momentele de relaxare, cel mai frecvent fiind cel nocturn. Pacientul...
Pregatiri pentru sarcina / Foto: Photoxpress Pentru a avea un copil, sunt necesari doi parinti. Pentru a avea o sarcina sanatoasa, sunt necesare cateva vizite la medic si, poate, cateva schimbari in stilul de viata. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive. Analize si verificari Medicul de familie este primul la care va prezentati dupa ce v-...
Dr. Alexandra Bulat in studioul HotNews.ro Gingivita este una dintre problemele dentare frecvente. Care sunt cauzele aparitiei acesteia? Cum o prevenim si cum o tratam corect? Care sunt consecintele unor gingivite netratate? Dr. Alexandra Bulat, medic dentist, a discutat online cu cititorii si a raspuns acestor intrebari in cadrul unui interviu...
Autor: Dr. Anita Zodila, Medic specialist protetica dentara, Clinica DentaLife Ce sunt fatetele dentare? Fatetele dentare sunt piese protetice, realizate in laborator, ce au ca scop imbunatatirea aspectului dentar. In mod curent sunt realizate din ceramica, aceasta asigurand dobandirea unui zambet armonios si natural. Cand sunt indicate fatetele...
Autor: Dr. Alexandra Nicolescu, Medic Specialist Endodontie si Pedodontie, Clinica DentaLife Ce este sigilarea dentara? Sigilarea dentara este o metoda de preventie a cariei dentare sigura si nedureroasa, recomandata mai ales pacientilor intre 6-14 ani. Sigilantul este o rasina protectoare, care este aplicata pe suprafata superioara (ocluzala),...