Banner Anticorpi anti-canal de calciu voltaj dependente tip P/Q

Anticorpi anti-canal de calciu voltaj dependente tip P/Q

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea anticorpilor anti-canal de calciu dependente de voltaj de tip P/Q este recomandată în diagnosticul de Sindrom miastenic paraneoplazic Lambert-Eaton.

Canalele de calciu dependente de voltaj de tip P/Q și N (proteine transmembranare mari cu subunități multiple) sunt ținte imunologice mediate de IgG în sindromul Lambert-Eaton. Aceste canale sunt cruciale în afluxul celular (intrarea în celulă) de calciu. Se găsesc la nivelul mai multor celule, cum ar fi fibrele musculare netede și scheletice, celulele endocrine și neuronii.

Canalele de calciu dependente de voltaj sunt împărțite în cinci tipuri: L, P/Q, N, R și T, în funcție de țesături și proprietăți farmacologice.

Sindromul miastenic Lambert-Eaton (LEMS) este o tulburare a joncțiunilor neuromusculare care se poate prezenta ca un fenomen paraneoplazic sau o tulburare autoimună primară. Mai mult de jumătate din cazuri sunt asociate cu cancer pulmonar cu celule mici. Acest sindrom este cauzat de generarea anticorpilor anti-canale de calciu dependente de voltaj la terminalele nervoase presinaptice, ducând la o scădere a acetilcolinei (neurotransmițător ce acționează la nivelul sistemului nervos, transmițând semnale între celulele nervoase).

Sindromul miastenic paraneoplazic Lambert-Eaton mai poate fi asociat și cu carcinomul pulmonar non-microcelular, cancerul de prostată, timom (tumoră a timusului) și tulburările limfoproliferative. Fumatul este considerat un factor de risc.

Anticorpii îndreptați împotriva canalelor de calciu dependente de voltaj dețin un rol central în patogenia acestui sindrom, întrucât interferă cu fluxul normal de calciu necesar eliberării de acetilcolină, prin reducerea numărului de canale funcționale de la nivelul joncțiunii neuromusculare.

Probă Anticorpilor anti-canal de calciu dependente de voltaj de tip P/Q Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-canal de calciu dependente de voltaj de tip P/Q

Determinarea anticorpilor anti-canal de calciu dependente de voltaj de tip P/Q este recomandată pentru confirmarea diagnosticului de miastenie Lambert-Eaton. Manifestarea clinică primară este slăbiciunea musculară.

Procedura recoltare

Titrarea anticorpilor anti-canal de calciu voltaj dependente de tip P/Q se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate) sau postprandial.

Nu este necesară o altă pregătire prealabilă a pacientului.

Interpretare rezultate

Laboratoarele MedLife utilizează precipitarea radioimună pentru a titra anticorpii anti-canal de calciu voltaj dependente de tip P/Q. O valoare normală* pentru acești anticorpi este considerată a fi un titru < 40pmol.

Nivelul anticorpilor nu se corelează cu severitatea sindromului miastenic.

*Valorile de referință sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian pot afecta rezultatele testului.


Valori crescute

Un titru crescut pentru anticorpii anti-canal de calciu dependente de voltaj de tip P/Q este puternic sugestiv la pacienții cu supoziție de sindrom miastenic paraneoplazic Lambert-Eaton, care prezintă și modificări electromiografice caracteristice.


Valori scăzute

Valori scăzute ale titrului de anticorpi indică un rezultat negativ, care nu exclude, însă, diagnosticul de sindrom miastenic paraneoplazic Lambert-Eaton, întrucât anticorpii pot lipsi la debutul bolii. În cazul menținerii suspiciunii clinice, se recomandă retestarea.

Bibliografie

  1. Can Ebru Bekircan-Kurt, et al. Voltage Gated Calcium Channel Antibody-Related Neurological Diseases. Vol. 3, no. 3, 1 Jan. 2015, pp. 293–293, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.12998/wjcc.v3.i3.293
  2. Apoorva Jayarangaiah, and Pramod Theetha Kariyanna. “Lambert-Eaton Myasthenic Syndrome.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 12 July 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov
  3. Zalewski, Nicholas L, et al. P/Q- and N-Type Calcium-Channel Antibodies: Oncological, Neurological, and Serological Accompaniments. Vol. 54, no. 2, 8 Feb. 2016, pp. 220–227, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov , https://doi.org/10.1002/mus.25027

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu