Banner Anticorpi anti-beta2 glicoproteină IgG

Anticorpi anti-beta2 glicoproteină IgG

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Determinarea anticorpilor anti-beta2 glicoproteină IgG este recomandată de medicul specialist pentru evaluarea riscului trombotic în sindromul antifosfolipidic.

Sindromul antifosfolipidic este o afecțiune autoimună care poate apărea izolat (sindrom antifosfolipidic primar) sau ca parte a unei tulburări autoimune sistemice subiacente, cum ar fi lupusul eritematos sistemic (sindrom antifosfolipidic secundar). Cea mai frecventă manifestare clinică este tromboza arterială sau venoasă, care poate apărea în absența altor factori de risc. Cele mai frecvente locuri de apariție a trombozei venoase și arteriale sunt membrele inferioare și circulația arterială cerebrală. Cu toate acestea, tromboza poate apărea în orice organ.

Complicațiile obstetricale, cum ar fi avorturile spontane recurente precoce, preeclampsia și pierderea fătului tardiv formează, de asemenea, un subset al tulburării, cunoscut sub numele de sindrom antifosfolipidic obstetric.

Factorii de risc genetici cresc riscul de tromboză asociată anticorpilor antifosfolipidici, cum ar fi mutațiile factorului de coagulare.

Anticorpii anti beta-2 glicoproteină 1 sunt proteine care se leagă de fosfolipide (proteine lipidice care se găsesc în stratul cel mai exterior al celulelor - membrană celulară - inclusiv în celulele sangvine, cum ar fi trombocitele). În sindromul antifosfolipidic sunt produse trei tipuri de autoanticorpi care vizează fosfolipidele și cofactorii săi: beta 2 glicoproteina 1, anti-cardiolipina și anticoagulantul lupus.

Probă Anticorpilor anti-beta2 glicoproteină IgG Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-beta2 glicoproteină IgG

Titrarea anticorpilor anti-beta 2 glicoproteină de tip IgG este recomandată:

  • în cazul existenței de avorturi spontane, nașteri premature;
  • pentru evaluarea riscului trombotic la pacienții cu boli de țesut conjunctiv;
  • pentru evaluarea unor trombocitopenii inexplicabile;
  • atunci când există episoade de tromboze venoase sau arteriale survenite la persoanele tinere, în absența altui diagnostic.

Este recomandată efectuarea anticorpilor anti-beta 2 glicoproteină concomitent cu anticorpii anti-cardiolipină și anticoagulantul lupic.

Procedura recoltare

Determinarea anticorpilor anti-beta2 glicoproteină IgG se realizează dintr-o probă de sânge venos, recoltată à jeun (pe nemâncate) sau postprandial (după masă).

Interpretare rezultate

Laboratoarele MedLife utilizează metoda ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) pentru titrarea anticorpilor anti-beta2 glicoproteină de tip IgG. Intervalul de referință* este același, indiferent de vârsta și sexul pacientului:

  • Negativ: <5 U/ml
  • Echivoc: 5 – 8 U/ml
  • Pozitiv: >8 U/ml

*Valorile de referință sunt date de aparatură, metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.


Interferențe și limite

Serurile intens hemolizate, lipemice sau contaminate bacterian pot afecta rezultatele testului.


Rezultat pozitiv

Un rezultat pozitiv pentru anticorpii anti-beta2 glicoproteină poate indica prezența sindromului antifosfolipidic.


Rezultat negativ

Dacă rezultatul pentru anticorpii anti-beta2 glicoproteină este negativ, dar pozitiv pentru alți anticorpi antifosfolipidici și simptomele sunt prezente, acest lucru poate indica un sindrom fosfolipidic.

Dacă rezultatul pentru anticorpi anti-fosfolipidici este slab sau moderat pozitiv și slab pozitiv sau negativ pentru ceilalți anticorpi anti-fosfolipidici, prezența anticorpilor poate fi cauzată de existența unei alte afecțiuni, alta decât sindromul antifosfolipidic. Dacă rezultatele ulterioare sunt negative, este probabil ca anticorpii să fie temporari, lucru observat în cazul infecțiilor acute.

Bibliografie

  1. Brusch, Anna. The Significance of Anti-Beta-2-Glycoprotein I Antibodies in Antiphospholipid Syndrome. Vol. 5, no. 2, 8 June 2016, pp. 16–16, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.3390/antib5020016
  2. Bustamante, Jean G, et al. “Antiphospholipid Syndrome.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 7 Feb. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu