Banner Anticorpi anti-CCP

Anticorpi anti-CCP

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Anticorpii anti-CCP reprezintă un marker imunologic important în diagnosticarea poliartritei reumatoide, o boală sistemică autoimună, ce se caracterizează prin inflamația sinovialei articulare și degradarea țesutului articular.

Anticorpii CCP vizează țesuturile sănătoase din articulații. Dacă se găsesc anticorpi CCP în sânge, acesta poate fi un semn de artrită reumatoidă. Artrita reumatoidă este o boală progresivă, autoimună, care provoacă durere, umflare și rigiditate la nivelul articulațiilor.

Anticorpii CCP se găsesc la peste 75% dintre persoanele care suferă de artrită reumatoidă. Aproape niciodată nu se găsesc la persoanele care nu au boala. Alte denumiri: anticorp peptidic citrulinat ciclic, anticorp peptidic anticitrulinat, anticorp citrulină, peptidă anti-citrulinat ciclic, anticorp anti-CCP, ACPA.

Poliartrita reumatoidă (PR) este o afecțiune sistemică autoimună, caracterizată prin inflamația cronică a articulațiilor, cu evoluție progresivă spre distrucție articulară. Factorul reumatoid (FR) a fost considerat un marker al PR. Factorii reumatoizi reprezintă anticorpi ce atacă fragmentul Fc al Imunoglobulinei G. Aceștia sunt, de obicei, de tip IgM, însă pot fi și de tip IgA sau IgG.

FR nu este însă un test specific pentru poliartrita reumatoidă, fiind întâlnit și în alte afecțiuni ale țesutului conjunctiv, afecțiuni autoimune sau infecții cronice. Anticorpii anti-CCP au o specificitate crescută pentru poliartrita reumatoidă, comparativ cu FR. Acești anticorpi aparțin familiei de anticorpi anti-filagrina, împreună cu anticorpii antikeratina și anti factor perinuclear.

Probă Anticorpi anti-CCP Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti-CCP

Testul de anticorpi CCP este utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea artritei reumatoide și se face adesea împreună cu sau după un test de factor reumatoid. Factorii reumatoizi sunt un alt tip de autoanticorp. Testele RF au fost principalele teste care ajută la diagnosticarea artritei reumatoide, dar factorii RF pot fi găsiți la persoanele cu alte boli autoimune și chiar și la unele persoane sănătoase.

Multe studii au arătat că anticorpii CCP oferă un diagnostic mai precis al artritei reumatoide în comparație cu testarea RF. Determinarea anticorpilor anti-CCP este necesară în cazul pacienților care prezintă simptome de artrită reumatoidă, cum ar fi:

  • Dureri articulare;
  • Rigiditatea articulațiilor, mai ales dimineața;
  • Umflarea articulațiilor;
  • Oboseală;
  • Febră.

De asemenea, acest test poate fi recomandat de medicul specialist atunci când alte analize nu au putut să confirme sau să excludă un diagnostic de artrită reumatoidă.

Procedura recoltare

Pentru realizarea analizei anticorpilor anti-CCP se recoltează o probă de sânge venos.
Pacientul trebuie să informeze medicul cu privire la suplimente sau medicamente pe care le ia. În unele cazuri, proba se recoltează pe nemâncate.

Interpretare rezultate

Sistemul imunitar este responsabil cu apărarea organismului împotriva atacurilor celulelor și organismelor străine: bacterii, virusuri, paraziți și celule transplantate. Adesea, sistemul imunitar nu funcționează cum trebuie și confundă unele dintre propriile țesuturi ca fiind străine.

Producerea de anticorpi împotriva propriilor țesuturi este cauza unui număr mare de boli „autoimune”. Mai multe tipuri de artrită, lupus, anemie pernicioasă, diabet juvenil și unele tulburări tiroidiene sunt de origine autoimună. Producția de anticorpi de către sistemul imunitar împotriva propriilor peptide citrulinate ciclice este cauza poliartritei reumatoide.

Există câteva zeci de forme de artrită (inflamație articulară): pe lângă soiurile autoimune precum artrita reumatoidă sau lupusul, există și cazuri de artrită cauzate de îmbătrânire (uzură „normală”), gută și fracturi sau infecții (virusuri), bacterii sau ciuperci.

Detectarea anticorpilor anti-CCP confirmă prezența poliartritei reumatoide, stabilește un prognostic pentru progresia bolii și ajută la determinarea celui mai bun tratament posibil. Intervalul de referință pentru analiza anticorpilor anti-CPP este:

  • Negativ<5U/ml;
  • Pozitiv >5U/ml.

Interferențe și limite

Proba se respinge dacă serul este intens hemolizat sau lipemic.

Valori scăzute

Rezultatul negativ al analizei pentru anticorpi CCP și un rezultat negativ al RF înseamnă că este puțin probabil ca pacientul să prezinte artrită reumatoidă. Este posibil ca medicul să ceară efectuarea mai multor teste pentru a găsi cauza simptomelor pacientului.

Artrita reumatoidă poate fi dificil de diagnosticat, mai ales când boala este în stadiile incipiente. Investigațiile suplimentare includ radiografii ale articulațiilor și următoarele teste de sânge:

  • Viteza de sedimentare a eritrocitelor (VSH);
  • Analiza lichidului sinovial;
  • Proteina C-reactivă;
  • Anticorp antinuclear.

Aceste analize de sânge pot arăta semne de inflamație. Inflamația este un tip de răspuns al sistemului imunitar și poate fi un simptom al artritei reumatoide.

Valori crescute

Dacă pacientul prezintă simptome de artrită reumatoidă și rezultatele arată:

  • Anticorpi CCP pozitivi și RF pozitiv, există probabilitatea de a avea artrită reumatoidă;
  • Anticorpi CCP pozitivi și RF negativ, poate însemna că pacientul se află în stadiile incipiente ale poliartritei reumatoide sau că va dezvolta boala în viitor.

Valorile crescute pot indica:

  • Ciroză biliară primitivă;
  • Hepatită autoimună;
  • Artrită reumatoidă;
  • Polimiozită;
  • Sindromul Sjogren.

Bibliografie

  1. Gad, Sameh S., et al. “Amelioration of Autoimmunity and Inflammation by Zinc Oxide Nanoparticles in Experimental Rheumatoid Arthritis.” Naunyn-Schmiedeberg’s Archives of Pharmacology, vol. 394, no. 9, 8 July 2021, pp. 1975–1981, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.1007/s00210-021-02105-2
  2. ‌Rahman, Md Mostafizur. “Anti-Cyclic Citrullinated Peptide Antibody Is a Good Indicator for the Diagnosis of Rheumatoid Arthritis.” Pakistan Journal of Medical Sciences, vol. 29, no. 3, 30 Apr. 2013, www.ncbi.nlm.nih.gov/, 10.12669/pjms.293.2924

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu