Banner Anticorpi Anti-Bartonella henselae (IgM + IgG)

Anticorpi Anti-Bartonella henselae (IgM + IgG)

Află informații utile despre această analiză:

  • Când este recomandată
  • Care este procedura de recoltare
  • Ce semnifică rezultatele obținute

Informații generale

Testul ce măsoară anticorpii Anti-Bartonella henselae (IgM + IgG) este folosit pentru diagnosticarea infecției recente sau trecute cu bacilul Bartonella Henselae.

Bartonella Henselae este un bacil gram negativ mic, în formă de baston, mobil și aerob, care provoacă boala zgârieturii de pisică, o boală infecțioasă care se transmite la om prin inoculare (zgârietură sau muşcătura pisicilor) sau în urma contactului cu saliva sau secreţiile animalului prin intermediul leziunilor cutanate.

O caracteristică importantă legată de Bartonella Henselae este faptul că infecția, deşi prezentă în organismul animalului, nu produce simptome dar, odată intrată în contact cu organismul uman, prin intermediul mușcăturii sau zgârieturii, boala se va transmite cu ușurință.

Prezența infecției în organismul uman poate fi pusă cel mai bine în evidență prin intermediul dozării de anticorpi anti-Bartonella care pot fi determinați ulterior perioadei de incubație. Aceasta coincide și cu apariția primelor simptome ce pot fi identificate: apariția de vezicule la nivelul leziunii și durere la nivelul rănii.

Boala zgârieturii de pisică poate determina însă și alte tipuri de manifestări, cum ar fi: vasculită, eritem nodos, cefalee, neuroretinită sau conjunctivită. În unele cazuri, cefaleea poate fi foarte puternică, însoțită de pierderea vederii sau de comă.

Ulterior incubației și evoluției bolii, simptomele sunt mai evidente, cu tumefacții locale, dureri, frisoane, greață, lipsa poftei de mâncare și dureri abdominale.

Probă Anticorpi Anti-Bartonella henselae (IgM + IgG) Medlife

Când este recomandată determinarea anticorpilor anti- Bartonella henselae

Determinarea anticorpilor anti-Bartonella henselae este recomandată pacienților care au fost zgâriați sau mușcați de pisici. Această determinare face posibil diagnosticul rapid al infecției. În calcul sunt luate și alte episoade de infectare cu Bartonella Henselae care pot fi evidențiate prin analiză.

Procedura recoltare

Recoltarea se face a jeun (pe nemâncate), din sânge venos, în vacutainere fără anticoagulant.

Interpretare rezultate

Valorile de referință* pentru rezultatele determinării anticorpilor sunt sub formă de titru, cu specificația negativ/pozitiv:

  • Negativ: < 1/64 (titru)
  • Pozitiv: > 1/64 (titru)

*Valorile de referință sunt date de aparatură, de metoda de lucru și de reactivii folosiți și pot să difere de la un laborator la altul.

Interferențe și limite

Interferențe pot apărea în cazul tratamentelor cu unele medicamente care ar putea influența rezultatele, cum ar fi antibioticele.

Probele intens hemolizate sau contaminate bacterian nu oferă rezultate concludente, așadar nu sunt luate în considerare.

Rezultat pozitiv

Valorile crescute ale anticorpilor anti-Bartonella fac trimitere la existența unei infecții acute cu boala ghearelor de pisică sau Bartonella Henselae.

Anticorpii de tip IgM și IgG fac și diferențierea la nivelul diagnosticului, după cum urmează:

  • În cazul anticorpilor IgM, practic principalii anticorpi ai organismului, dacă aceștia obțin o valoare pozitivă, este sugerată prezența unei infecții actuale cu Bartonella Henselae. IgM reprezintă categoria de anticorpi care fac parte din răspunsul inițial al organismului la expunerea la un anumit factor potențial periculos, iar din acest motiv un rezultat pozitiv indică un eveniment recent;
  • În cazul anticorpilor IgG, care fac legătura cu evoluția bolii și evenimente mai vechi de infectare, rezultatul pozitiv evidențiază cazul reevaluării rezultatelor pe baza unei seroconversii.

Rezultat negativ

În cazul anticorpilor IgM, un rezultat negativ constituie confirmarea că nu este prezentă boala Bartonella Henselae.

În cazul anticorpilor IgG, un rezultat negativ nu evidențiază un răspuns imun la această boală.

Bibliografie

  1. PONS, I, et al. “Serological Evidence of Bartonella Henselae Infection in Healthy People in Catalonia, Spain.” Epidemiology & Infection, vol. 136, no. 12, Dec. 2008, pp. 1712–1716, www.cambridge.org, 10.1017/S0950268808000368
  2. Vermeulen, M.J, et al. “Serological Testing for Bartonella Henselae Infections in the Netherlands: Clinical Evaluation of Immunofluorescence Assay and ELISA.” Clinical Microbiology and Infection, vol. 13, no. 6, 2022, pp. 627–634, www.clinicalmicrobiologyandinfection.com, 10.1111/j.1469-0691.2007.01700.x

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu