cell

Calculator analize

Bartonella henselae – Anticorpi anti-Bartonella henselae IgM + IgG

Bartonella henselae este un bacil gram negativ mic, aerob, mobil, cu creștere latentă și reprezintă cauza bolii ghearelor de pisică. Aceasta se transmite la om prin inoculare cutanată (zgârieturi, muşcături ale pisicilor) sau în urma contactului cu saliva sau secreţiile animalului, la nivelul unor leziuni cutanate preexistente.

Este o cauză comună a limfadenopatiei la copiii si adulții tineri, iar incidența cea mai mare o au copiii cu vârsta cuprinsă între 3 si 12 ani.

Boala ghearelor de pisică se caracterizează printr-o leziune cutanată primară, febră și o creștere în volum a limfonodulilor (limfadenopatie locală). Boala are o evoluţie autolimitantă.

Leziunea cutanată primară apare după o perioadă de incubație de 3-10 zile, sub formă unor leziuni maculo-papulare pruriginoase, care se transformă ulterior in vezicule, pustule si apoi cruste, care se detașează in cateva zile. Limfadenopatia regională poate cuprinde unul sau mai multi ganglioni limfatici și apare la 1-3 saptamani de la inoculare. Adenopatia este localizată, în ordinea frecvenței, la nivel axilar, cervical, submandibular, preauricular, epitrohlean, femural sau inghinal. In 10-20% din cazuri, limfadenoptia poate fi generalizată.Ganglionii afectați sunt dureroși, iar tegumentele supraiacente sunt roșii, calde și indurate. Adenopatia se poate remite in 4-6 săptămâni, sau dupa cateva luni.

Leziunile loco-regionale sunt adesea insotite de manifestari generale: febra, frison, cefalee, mialgii, artralgii sau fenomene digestive.

În 5-25% din cazuri, boala ghearelor de pisica se manifestă prin forme atipice.

Sindromul oculo-glandular Parinaud este cea mai frecventă complicație oftalmologică, care afectează aproximativ 5% din totalul pacienților si apare dupa inocularea bacteriei la nivelul conjunctivei bulbare sau a pleoapei. Constă in apariția unei conjunctivite granulomatoase unilaterale acompaniată de limfadenită regională, frecvent preauriculară. Conjunctivita se remite în câteva săptămâni, dar adenopatia poate persista câteva luni.

Complicația cea mai severă a bolii este encefalita. Apare la 2-3% din pacienți, debutează brusc, la 1-6 săptămâni de la apariția adenopatiei, cu febră și convulsii (poate duce la status epilepticus sau comă). Cu toate acestea, vindecarea este de cele mai multe ori fără sechele neurologice.

Pacienții imunocompromiși pot prezenta forme severe de boală, care le pot amenința viața, dar și in aceste cazuri, cu ajutorul tratamentului antibiotic se poate obtine remisiunea completă.

Diagnosticul pozitiv al infecției cu Bartonella henselae se stabilește pe baza datelor clinice, epidemiologice și al examenelor serologice.

Interferente analitice la analiza Bartonella henselae – Anticorpi anti-Bartonella henselae IgM + IgG

Diagnosticul rapid al infectiei cu Bartonella, in special in contextul prezentei in antecedente a unor zgârieturi de pisică.

Recomandari pentru analiza Bartonella henselae – Anticorpi anti-Bartonella henselae IgM + IgG

Diagnosticul rapid al infectiei cu Bartonella, in special in contextul prezentei in antecedente a unor zgârieturi de pisică.

Bibliografie

Bibliografie

1, Iagaru N., Iagaru R., Cristea C.- Boala zgarieturii de pisica, www.emcb.ro

2. Kassem A Hammoud, Daniel Hinthorn. Bartonellosis, www.emedicine.medscape.com, . Ref Type: Internet Communication.

3. Mandell, Douglas and Benett’s Principles and practice of infectious diseases, 2000, 2447-2453

4. Mayo Clinic. Mayo Medical Laboratories. Test Catalog: Bartonella Antibody Panel, IgG and IgM, Serum. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.

5.  Nervi S.J., Bowmann J., Brook I.- Cat scratch disease, www.emedicine.medscape.com


 

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.