Call Center
Suni din străinătate?
Click aici
București
Brașov
Arad
Craiova
Timișoara
Cluj-Napoca
Sibiu
Ploiesti
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
LABORATOARE CENTRALE
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
CENTRE IMAGISTICĂ
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedlLife
FACEM ROMÂNIA BINE
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
Calculator analize
Brucellele sunt cocobacili Gram negativi (de multe ori colorati bipolar), imobili, neîncapsulati și nesporulați localizați in mod caracteristic intracelular, aerobi, facultativ anaerobi.
Genul Brucella cuprinde 7 specii, cu numeroase biotipuri, care infectează animalele și se pot transmite de cele mai multe ori accidental la om:
− Brucella melitensis (capre, oi),
− Brucella abortus (vaci),
− Brucella suis (porci),
−Brucella canis (caini).
În mod obișnuit sunt patogene pentru om urmatoarele specii: B. melitensis, B. abortus, B. suis.
Transmiterea infecției la om poate fi realizată, prin:
● cutanată -contact direct cu animalele infectate sau cu secreții provenite de la acestea, în condițiile existenței unei soluții de continuitate tegumentare;
● mai rar pe cale respiratorie -inhalarea de aerosoli contaminați;
● pe cale digestivă- consumul de laptele insuficient preparat termic si derivatele sale.
Bacteriile localizate în interiorul monocitelor si macrofagelor ajung in diverse organe ale sistemului reticulo-endotelial: ganglioni limfatici, ficat, splină, maduvă osoasă.
Bruceloza umană este o boală infecțioasă sistemică. Incubația este de 2-4 săptămâni, însă uneori pot trece câteva luni între momentul infectării și apariția fenomenelor clinice. Debutul este manifestat prin:
− astenie;
− indispoziție;
− cefalee;
− artralgii;
− febră moderată ondulantă insoțită de frisoane;
− transpirații abundente cu miros caracteristic.
Durata bolii depășește cel mai frecvent 3 luni, ajungând în formele cronice la ani de zile.
Deoarece infecția are un caracter sistemic, orice organ poate fi afectat. Atunci când predomină afectarea unui anumit organ bruceloza este localizată sau focală.
Bruceloza cronică este cauzată de obicei de focare de infecție persistentă în țesuturi cum ar fi splina, ficatul, osul, , rinichiul si creierul unde se pot dezvolta uneori abcese. Febra domină tabloul clinic.
Bruceloza determină numeroase complicații:
În realizarea diagnosticului se pornește de la aspecte clinice si epidemiologice, însă diagnosticul de laborator este esențial, reprezentând unica metodă certă pentru un diagnostic pozitiv. Diagnosticul de laborator in bruceloză poate fi bacteriologic sau serologic. Diagnosticul de certitudine a bolii se face prin izolarea bacteriei din sânge, maduva osoasă, urină, LCR, lichid sinovial precum si din alte produse. Rata de izolare a bacteriei in culturi variază intre 15% si peste 90% in functie de metoda folosită. Un dezavantaj il constituie faptul ca nu se poate obtine un rezultat rapid.
Răspunsul imun in bruceloză este caracterizat prin apariția anticorpilor IgM specifici in cursul primei săptămâni de infecție urmată de apariția anticorpilor IgG în cea de-a doua săptămână. Nivelul anticorpilor scade lent după remisiunea infecției; după 2-3 ani devin nedetectabili. Persistența nivelurilor crescute de IgG poate constitui un indicator de infecție cronică sau recădere. Anticorpii de tip IgG pot să nu prezinte un nivel detectabil în cazul probelor recoltate într-un stadiu precoce al infecției. În aceste cazuri, se recomandă determinarea anticorpilor de tip IgM sau repetarea recoltării dupa 14-21 de zile, pentru a determina seroconversia.
În absența confirmarii bacteriologice diagnosticul poate fi facilitat prin efectuarea de teste serologice, cum ar fii reacțiile de aglutinare, de fixare a complementului și imunoenzimatice. Primele două tipuri de teste detectează anticorpii specifici totali, pentru diagnostic fiind necesară demonstrarea unor titruri semnificativ crescute în dinamică, iar testele imunoenzimatice detectează separat anticorpii de IgG și IgM, fiind utili in diferențierea infecției acute de cea cronică.
Interpretare valori mari: Prezenta anticorpilor IgM într-o singură probă poate indica o infecție recentă, chiar dacă cei IgM pot persista câteva luni de la infectia acută. In bruceloza cronică predomină anticorpi de tip IgG, in timp ce anticorpii IgM pot fi nedetectabili.
Prezenta anticorpilor IgM într-o singură probă poate indica o infecție recentă, chiar dacă cei IgM pot persista câteva luni de la infectia acută.
In bruceloza cronică predomină anticorpi de tip IgG, in timp ce anticorpii IgM pot fi nedetectabili.
Înrudirile antigenice semnalate intre brucelle si alte genuri microbiene, determină reacții serologice incrucișate cu Francisella turalensis, Yersinia enterocolitica, Vibrio cholerae.
Persoanele vaccinate antiholeric si antitularemie pot prezenta rezultate fals pozitive la testele serologice pentru Brucella.
Testele nu diferențiază infecția la nivel de specie.
1. Edward J. Young. Brucella Species. In Mandell, Douglas, and Bennett’s Principles and Practice of Infectious Diseases, 7th edition, Churchill Livingstone, Elsevier, 2010, 2921-2924.
2. Mayo Clinic. Mayo Medical Laboratories. Test Catalog: Brucella Antibody Screen, IgG & IgM, Serum. www.mayomedicallaboratories.com. Ref Type: Internet Communication.
3. Lothar Thomas. Bacterial Infections. In Clinical Laboratory Diagnostics-Use and Assessment of Clinical Laboratory Results. TH-Books Verlagsgesellschaft mbH, Frankfurt /Main, Germany,1 ed. 1998, 1178.
4. Laborator Medlife. Referintele specifice
©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.